УКР РУС

"Удар Неймара – це пряма червона картка". Головні фактори фантастичного камбеку в матчі "Барселона" – ПСЖ

9 березня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Коментатор Роберто Моралес проаналізував для "Футбол 24" повторний матч 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, який відбувся на "Камп Ноу".

– Роберто, після 4:0 у Парижі ви не вірили у камбек "Барселони". Зараз приємно чи неприємно здивовані?

– Завжди потрібно бути приємно здивованим, якщо таке відбувається. Так, я не вірив. Міг вірити у багато що, тільки не в це.

– Що це було і як таке стало можливим?

– Тут можна виділити багато причин. Перше і, як на мене, найголовніше – "Барселона" не була настільки слабкою. Чому вона 14 лютого зіграла настільки погано, можуть пояснити лише тренери самої "Барселони", але очевидно одне – команда була дуже в’яла. Можуть провалити матч 1-2 гравці, але якщо провалюється вся команда, то очевидно, що є дуже негативний фон фізичної втоми. Зараз "Барселона" була набагато жвавішою. Це їй плюс.

"Такого свинства ще не було. "Ай, Барсочка, ай, люба". Хрінь якась". Реакція інтернету на епічний камбек у матчі "Барселона" – ПСЖ

Мінус ПСЖ полягає в тому, що парижани страшенно трималися за рахунок і сідали дуже глибоко. Вони вирішили просто сісти, як курка на гнізді, будучи впевненими, що чотири м’ячі не пропустять. А навіть якщо пропустять, то однаково є ким забити у відповідь. До цього було близько.

Дехто з критиків каже, що "Барселона" не забивала видовищно. Але як ти заб’єш видовищно, якщо люди просто сиділи у своєму штрафному майданчику? Французи думали, що біомасою можна вичавити суперника. До видовищних голів відносимо лише удар Неймара зі штрафного.

ПСЖ заганяли. Кінцівка матчу – це не лише суперкамбек "Барселони", а ще й те, що гості втомилися. Підсумкова статистика кількості передач показує, що одна команда бігала, як цуцик. Можна бігати тайм, годину, але після години ти починаєш потроху вмирати. Зрештою, так ПСЖ і вмер.

Заслуга – не лише "Барселони". Якщо б Кавані і Ді Марія забили свої моменти, нічого б такого не було. Є ще фактор суддівства – він безсумнівно присутній. Арбітр цього матчу потрапив під вплив трибун. Коли Неймар і Суарес порушували правила, вони не боялися другої жовтої і свідомо йшли на провокацію. Розуміли: щоб їх вилучити при цих трибунах – потрібно щось неймовірне. Жодне диво не може відбутися без певного "допінгу". Суддівство стало цим "допінгом". Щоправда – невеличким.

– Тобто, ключовим фактором камбеку "Барселони" стало не суддівство?

– Так. Претензій по двох пенальті я не сприймаю. У випадку з першим пенальті кажуть: "Він впав сам". Так званий "підкат головою". Давайте відкривати правила і дивитися. Навмисність не завжди є підставою для того, щоб призначати, не призначати. Його ніхто не штовхав – ні свої, ні чужі. Падіння спричинило інше падіння – людини, яка йшла на загострення ситуації. От і все. Це дуже прикрий пенальті для команди, яка захищається. Але що спричинило падіння? Або просто збіг обставин, або ж Неймар своїми діями настільки закрутив людям голову, що вони падали. Завадив? Завадив. Це пенальті.

Пенальті №2, по якому ще більше розмов, – Суарес. Там найголовніший для мене момент – Луїс випередив суперника і був господарем ситуації. Якщо ти випередив – все. Багато хто дивиться на руку. А не потрібно на неї дивитися. Придивіться – Маркіньйос врізався ногами в ноги. Можливо несильно, небагато. Але на швидкості багато й не потрібно, щоб людина впала. Є ще такий момент, що і Суарес, і Неймар падають залюбки. Проте падати залюбки – це одне, інше – коли є обставини. Якщо ти господар ситуації, якщо ти перший на м’ячі, то проти тебе нічого робити не можна. Тому вважаю, що обидва пенальті – були.

Найвеличніша і найганебніша перемога в історії футболу

Є інший момент – потрібно було ставити пенальті і у ворота "Барселони" при рахунку 1:0 після дій Маскерано. Там рука зупинила м’яч. Причому, є два моменти, до яких існують претензії – Маскерано і Піке. У випадку з Піке рука перебувала біля корпусу. А от у ситуації з Маскерано – очевидний пенальті. Якщо б його призначили – це все поміняло б. Ще один епізод – удар Неймара після того, як він програв боротьбу. За правилами – це пряма червона картка.

– Після цього матчу "Барселона" – головний фаворит турніру?

– Ні. За складом, за вмінням замінити футболістів у випадку неприємної ситуації, головним фаворитом залишається "Реал". "Барселона" менш збалансована, ніж "Баварія". Але це команди одного рівня, бо "Баварія" "Баварією", а є МНС – фактор, який може перекрити дуже багато козирів. Тобто, квартет фаворитів для мене виглядає у такій послідовності: "Реал", "Баварія", "Барселона", "Ювентус".

– Яку пару хочете побачити у фіналі?

– Я бачу, що у Юнацькій Лізі чемпіонів має бути фінал "Реал" – "Барселона". Уявіть собі такий же фінал на дорослому рівні. Було б екстракласно, якщо б сезон завершився Ель Класіко.

Сторінка автора у Facebook

"Барселона" – ПСЖ та ще топ-9 камбеків в історії футболу

Завдяки чому "Барселона" пройшла ПСЖ? Опитування