УКР РУС

"У трьох клубах Прем'єр-ліги катастрофічна ситуація". Підсумки засідання АФПУ

1 грудня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" побував на засіданні правління Асоціації футболістів-професіоналів України, на якому обговорювали невиконання клубами контрактних зобов'язань перед футболістами.

У понеділок, 30 листопада, у конференц-залі готелю "Русь" пройшло розширене засідання правління Асоціації футболістів-професіоналів України за участю футболістів. На засіданні були присутні гравці 10-ти клубів Прем'єр-ліги. Основна тема засідання - виконання контрактних зобов'язань перед футболістами-професіоналами і аналіз сьогоднішньої ситуації в кожному футбольному клубі Прем'єр-ліги і прогнозування ситуації на майбутнє.

Після засідання футболісти і президент Асоціації футболістів-професіоналів України Ігор Гатауллін поспілкувалися з представниками преси.

Першим слово взяв Ігор Гатауллін, він розповів про боржників і описав загальну ситуацію.

- Сьогодні ситуація дуже складна в трьох клубах Прем'єр-ліги. Це "Говерла", "Металіст" і "Металург". Ситуація катастрофічна. Вона пов'язана з тим, що в "Говерлі" 12 місяців не платять зарплату футболістам, в "Металісті" - 7,5 місяців, а "Металург" оголосив про банкрутство і до кінця цього року, думаю, зовсім припинить своє існування.

До чого прийшли? Є ряд клубів, де з періодичністю заробітна плата погашається. Зокрема, у "Волині" з 7-ми місяців заборгованості на сьогодні 4 місяці погашені, залишилося 3 місяці боргу, з яких до кінця чемпіонату обіцяють виплатити 2 місяці.

Приблизно така ж ситуація в "Зорі", де заробітна плата "йде навздогін" за гравцями, але тим не менш гаситься. Знаю, що в "Дніпрі" є форма виплати на дві картки, так от, на "українську" картку по жовтень зарплату виплатили.

Щодо зборів власників клубів (Прем'єр-ліги - прим. "Футбол 24"), то загальні збори призначено на 16-е грудня. Сьогодні ми обговорили текст заяви, яку буде адресовано власникам. 18-го грудня буде виконком ФФУ, ця структура теж має можливості посприяти, прийняти певні санкції. Наприклад, відгук атестата.

- Якщо клуб йде на дно і борги забирає з собою, куди звертатися за допомогою футболістам?

- Є один механізм, яким можуть скористатися і футболісти, і працівники клубу-банкрута - це вимога через цивільний суд накладення арешту на майно, продаж майна і отримання дивідендів. На моїй пам'яті такий приклад був тільки один раз - коли в "Зорі" був президент Шпічка. Тоді за нашою ініціативою було заарештовано 6 "КамАЗів", які згодом були продані, і на ці гроші частково погасили борги перед футболістами і тренером Юрієм Ковалем.

- Перед Сергієм Вороніним, який грав в "Севастополі", ніхто борги не закрив, а в Києві функціонують компанії пана Новинського, чи можливо заблокувати їх?

- Якщо сьогодні існує юридичний зв'язок, і ті активи, які є у Новинського в Україні, є засновниками футбольного клубу "Севастополь", то безумовно, мається юридична можливість зажадати погашення заборгованості. Для того, щоб точно відповісти на ваше запитання, необхідно зайти в атестаційний комітет і подивитися статут і установчі документи "Севастополя", і у випадку, якщо є зв'язок між активами і клубом, зажадати погашення заборгованості від них.

Якби на сьогодні в профспілка було хоча б одне звернення щодо погашення заборгованості від футболістів "Севастополя", ми вже давно це прояснили б. Ось Сергій Воронін може прямо сьогодні звернутися письмово, і це буде підставою для з'ясування ситуації вже сьогодні.

- Розкажіть докладніше про фонд гарантування заробітної плати.

- Ми хочемо, щоб з наступного року був обов'язково створений фонд гарантування заробітної плати, з нового чемпіонату. Для цього нам потрібно, щоб у наступному регламенті нас включили в робочу групу, і ми категорично будемо наполягати на тому, щоб цей фонд був створений. Про це говорив і президент Прем'єр-ліги, він пропонував 10-мільйонний, потім 5-мільйонний, але він називав просто банківські гарантії. А ми говоримо про фонд гарантування заробітної плати. І ми говоримо, що відкривати цей депозит має право тільки трудовий колектив, в особі футболістів і тренерів. Така форма працює в Бельгії, Нідерландах та інших країнах. Наприклад, у Данії, якщо тиждень немає зарплати, футболіст може отримати статус вільного агента, а клуб виплачує йому зарплату до кінця контракту. Сьогодні за регламентом ФІФА, якщо є місяць заборгованості, футболіст має право розірвати контракт в односторонньому порядку.

- Як ви ставитеся до такої форми впливу, як бойкот?

- Я так думаю, що будь-яка дія має призводити до кінцевого позитивного результату. На сьогодні є єдиний приклад бойкоту, який привів до позитивного результату, це бойкот іспанського чемпіонату 2011-го року.

"Новинський втратив активи в Криму, а разом з ним втратили і ми"

Далі на питання відповіли футболісти, які мають "зарплатні" претензії до клубів. Гравці поділилися інформацією про стан справ у клубах і висловили думку про можливі перспективи вирішення проблеми боргів.

Сергій Воронін (гравець ФК "Сталь" Дніпродзержинськ, екс-гравець ФК "Севастополь"): "Нам казали, що ті активи, які спонсорували клуб, перебували на території Криму, а внаслідок того, що Крим забрали, можливість фінансування зникла. Новинський втратив активи в Криму, а разом з ним втратили і ми. Деякі хлопці консультувалися, але ні до чого це не призвело.

Тут присутні деякі футболісти, які домовлялися з клубами про погашення заборгованості до кінця року. Яка ситуація у клубів-боржників за даним меморандумом, і чи будуть якісь конкретні санкції застосовано при невиконанні даних обіцянок?

Ігор Гатауллін: "Ті меморандуми, які сьогодні підписані ФФУ, не враховували інтереси футболістів, вони були підписані без узгодження з ними і без згоди футболістів на ту реструктуризацію, яка вказана в меморандумі".

Олексій Довгий (гравець ФК "Металіст"): "Я в цьому меморандумі не брав участі. Я претендую лише на гроші, які заборгували за минулий сезон, а з цього обіцяли вже, що все налагодиться. Але нічого виконано не було. Чекаємо новин, резонанс якийсь пішов, залишається сподіватися".

- З ким ви зараз спілкуєтеся з керівництва клубу?

- Ні з ким. Генеральний директор має прямі контакти з президентом. Бойцан з'являвся на базі, були якісь обіцянки, але вже довгий час ми ніяких новин від нього не чуємо. Тільки перед грою я з ним розмовляв у присутності всієї команди. Я вчора розмовляв з головним тренером, питав про обстановку. Він сказав, що понеділок-вівторок генеральний директор в Москві, тобто, сьогодні-завтра повинні бути новини. Нас завтра збирають на базі, думаю, скоро проясниться.

- Вам доводилося бачити "вживу" Курченка? Він перед командою виступав?

- Я - ні, наживо не бачив.

Микола Іщенко (екс-гравець ФК "Металіст"): "З клубу з нами ніхто не зв'язувався. Про дзвінок Курченка я дізнався, як і ви. Ситуація не змінюється.

Віталій Лисицький (гравець ФК "Металург"): "Як живе команда? Останні півтора місяці я, Старцев, Платон і Пашаєв тренувалися окремо від команди. Ми приїжджали на базу, і у нас був індивідуальний графік тренувань. На сьогоднішній день йде ліквідація клубу. Останній тиждень не було світла на базі, не було гарячої води та опалення, допомагає трохи місто, тягне команду. Те, що відбувається в команді, не можу сказати, бо працюю окремо від команди.

Процес ліквідації клубу поступово йде, але для того, щоб цей процес завершився, наскільки мені відомо, власник повинен виплатити всі борги перед працівниками і футболістами клубу. Тільки після погашення боргів клуб можна ліквідувати.

Олександр Караваєв (гравець ФК "Зоря"): "У "Зорі" були заборгованості, але вони погашаються. Несвоєчасно, звичайно, але поступово процес іде. Керівництво постійно з нами спілкується, тому у нас є надія, що з часом відбудеться повне погашення боргів.

Артем Шабанов (гравець ФК "Волинь"): "У нас була ситуація із заборгованістю за 6 місяців, але нещодавно нам виплатили борги за 4 місяці. А на цьому тижні обіцяли виплатити ще за один місяць".

Олександр Москаленко