УКР РУС

"У новому сезоні "Шахтарю" буде нелегко - "Динамо" і "Металіст" підтягнуться"

12 липня 2013 Читать на русском

У коментарях для "Футболу 24" авторитетні експерти висловили очікування від чемпіонату, який стартує вже сьогодні.

Чинні чемпіони цьогоріч розпрощалися одразу з трьома своїми лідерами, придбавши натомість у Південній Америці нові таланти, яким ще належить адаптуватися до українського футболу. "Динамо", якому потрібно підводитися з колін після найбільш провального сезону за всю історію українських чемпіонатів, здивувалo новою партією відомих і потенційно небезпечних для суперника гравців. Тим часом "Металіст" і "Дніпро" поводилися на трансферному ринку дуже скромно, так і не провернувши до старту сезону якихось резонансних трансферів. У решти клубів - свої клопоти, дехто із них обов'язково "вистрелить" у новому чемпіонаті.

Своїм співрозмовникам "Футбол 24" запропонував три запитання...

1. Чи перерветься у новому сезоні гегемонія "Шахтаря", і хто це зможе зробити?

2. Як оціните трансферну діяльність лідерів?

3. Хто стане відкриттям чемпіонату?

Олег Федорчук, головний тренер МФК "Миколаїв"

1. Зважаючи на трансфери "Шахтаря" і відхід трьох лідерів, я не думаю, що відрив у турнірній таблиці буде такий відчутний, як раніше. Зараз Луческу дуже непросто, адже вони по-суті змінили увесь ігровий стрижень. "Динамо" і "Металіст" підтягнуться. Не обов'язково хтось з них стане чемпіоном, але боротьбу "гірникам" вони таки нав'яжуть.

2. "Динамо" в цьому компоненті відчутно випереджає інших. Новачки команди Блохіна - вже сформовані гравці з іменем. А ось "Шахтар" привіз своїх гравців із Південної півкулі, ми їх не бачили і не знаємо їх можливостей.

3. Чекаю прориву від "Іллічівця", тут зіграний склад. Ну і "Севастополь" повинен "вистрелити". Вони зберегли своїх виконавців, до того ж тут працює кваліфікований тренер. Новачкам властиво створювати сенсації, а тому, ймовірно, кримчани навіть проб'ються у єврокубки.

Микола Васильков, тележурналіст

1. Ніхто не зможе створити "гірникам" конкуренцію, "Шахтар" знову буде чемпіоном. Вони - чемпіони за грою, і нехай команда втратила кількох лідерів, тренер-то залишився. Це найголовніше. До того ж, відхід Вілліана і Мхітаряна, можливо, не є такою вже й вагомою втратою, адже ці хлопці пограли на хорошому рівні лише по одному сезону. Гравці, які робили це значно довше - Срна наприклад - залишилися.

2. "Динамо" вже не вперше здійснює "інфарктні" трансфери. Єдина відмінність: цього разу до Києва приїхали гравці національних збірних. Що ж, чемпіонат покаже, з якого вони тіста. З огляду ж на маркетинг, найкращі справи цього літа у "Шахтаря". Якщо не помиляюся, "гірники" напару з "Порту" найприбутковіше з європейських клубів діють на трансферному ринку.

3. "Севастополь"? Не думаю. Там непогана атмосфера в колективі, вболівальники гарно підтримують команду, але в УПЛ - інші правила життя. Радше "вистрелить" "Іллічівець", у Миколи Павлова гарний і зіграний колектив. Щоправда, назву я б скасував - чому б не перейменувати клуб на "Маріупіль"? Хто ще... "Говерла" здивувати не зможе, не вірю я в Грозного. А от з гравців очікую на яскраву гру від Мбокані. Колись дивився, як наш Яковенко виступає в "Андерлехті", і помітив, що Дьємерсі полюбляє тягнути ковдру на себе. Без даху гравець...

Василь Швед, екс-форвард львівських "Карпат"

1. Спираючись на переглянуті матчі, а також кадрові втрати "Шахтаря", можу сказати, що за наступний титул вестиметься дуже гостра боротьба. Тим паче, "Динамо" в матчах так званого Об'єднаного турніру мені дуже сподобалося. Команда Блохіна прогресує.

2. "Шахтареві" непросто замінити Фернандінью, Мхітаряна і, як продемонструвало друге коло попереднього чемпіонату, ще й Вілліана. Тайсон, як бачимо, старається з усіх сил, але не "дотягує".

3. В цьому запитанні оригінальним не буду - "Севастополь". З новачками УПЛ працює тренер, який вміє підготувати команду до найсерйозніших випробувань. Ну й сподіваюся, що "Карпати" нарешті піднімуться із дна. Хочеться, щоб новий сезон був кращим, ніж два попередні.

Тімерлан Гусейнов, екс-форвард "Чорноморця" та збірної України

1. Мені важко відповісти на це запитання. Впевнений лише в тому, що інтрига в боротьбі за титул буде значно вищою, і ситуація, коли після першого кола лідер має перевагу в 12 очок, вже не повториться. Максимум - 3-4 очки. "Динамо" і "Металіст" мають в цьому випадку хороші шанси на перемогу. Чому не називаю "Дніпро"? Нестабільна це команда. Після хороших матчів дозволяють собі 2-3 матчі зі середняками провалити.

2. "Динамо" було змушене вдатися до таких покупок, бо ті футболісти, які були в наявності, категорично не влаштовували тренерський штаб. Інше питання - чи заграють вони в нашому чемпіонаті. Тут бабка надвоє гадала. До речі, ще не бачив Мбокані і Ленса в грі за "Динамо". Оціню їх бомбардирський потенціал вже в матчах чемпіонату. "Металіст" поки що пасивно поводиться на трансферному ринку, і це багатьох непокоїть. Можливо, харків'яни і не мають потреби в свіжій крові, бо Маркевича повністю влаштовують наявні гравці.

3. У "Севастополя" настільки серйозний потенціал, що, думаю, жодній з команд, яка приїде у Крим, легко не буде. Жодній! Ще може вистрелити "Говерла" або запорізький "Металург".

Андрій Воробей, екс-нападник "Шахтаря", "Дніпра", "Металіста" і збірної України

1. Я переконаний в тому, що "Металіст" і "Динамо" зробили правильні висновки після попереднього сезону, тож спробують скористатися слабким місцем "Шахтаря". А слабке місце "гірників" - у відсутності Ферни та Мхітаряна. Невідомо, що буде з "Дніпром". Вже от Селезньов скаржиться, що перед командою не поставили жодних завдань. Та команда боротиметься за чемпіонство, інша - за єврокубки, а "Дніпро" - невідомо за що. Але я сподіваюся, звісно, що дніпряни все ж складуть конкуренцію своїм трьом головним суперникам.

2. У "Металіста" обмаль новачків, але я вбачаю у цьому позитив. У Маркевича згуртована і зіграна команда. Засилля нових гравців могло б порушити цей баланс. Щодо новачків "Динамо" і "Шахтаря", то перші 3-4 тури чемпіонату дадуть відповідь, чи вгадали з їх придбаннями.

3. На мій погляд, приємних відкриттів у нас не буде. Основна інтрига точитиметься в топ-четвірці, інші ж клуби виступлять на своєму звичному рівні.

Розмовляв Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87