УКР РУС

"У мене в квартирі пахне чужими людьми, приїжджайте!" Як проходить служба в поліції чемпіона Європи, а зараз патрульного Дмитра Кушнірова

3 березня 2016 Читать на русском

Чим зараз живе Дмитро Кушніров, переможець юнацького чемпіонату Європи U-19 2009 року, екс-динамівець, який залишив кар'єру футболіста заради роботи в поліції міста Херсон, з'ясовував "Футбол 24". Бабусі-порушниці, особливості паркування в провінції, порятунок собаки і красуня-напарниця.

"Уже виписував штрафи. Найбільший - 510 гривень"

- Дмитре, незабаром місяць, як ви прийняли присягу і приступили до роботи патрульним. Поділіться враженнями: що здивувало, вразило в новій роботі? Що поки незвично?

- Все, в принципі, подобається. Цікаво. Більше допомагаємо людям, намагаємося привчити херсонських водіїв до правил дорожнього руху. Тому що вони звикли паркуватися абияк, де завгодно.

- Це саме ваша специфіка, робота на дорогах?

- Ні-ні. Ми на всі виклики їздимо. Просто більше днем зосереджені саме на парковці.

- Штрафи виписували вже?

- Так було. Найбільший - 510 гривень. Без прав людина перебувала за кермом. Сказав, що забув удома. В нормальному стані, повністю адекватний. Йому потім привезли права через деякий час, але ми виписали постанову. Побачили, що права є - і відпустили.

- Як часто вже не караєте гривнею людей? Були ситуації, коли дійсно видно, що варто провести просто роз'яснювальну роботу і не приймати каральні заходи?

- Можу сказати про наш екіпаж: ми вважаємо, що краще розмовляти. Якщо люди розуміють, то і ми просимо, пояснюємо. Якщо ж людина сперечається, доводить щось, доводиться писати постанову.

"Радує, що на мене поки адекватно реагують. Дізнаються, просять сфотографуватися"

З міністром МВС України Арсеном Аваковим

- Вам поки не доводилося у конфліктних ситуаціях підмогу викликати?

- Ні, я ще не просив. Тільки їздив сам допомагати.

- Розкажіть докладніше? Що за ситуація?

- Хуліганство. Люди вели себе не дуже адекватно, в стані сп'яніння. Відмовлялися підкорятися працівникам поліції. Доставили їх до відділення.

- Ганяєте тих, хто п'є пиво, курців?

- Реагуємо на все. Я лише підходив, робив зауваження, і люди відразу викидали пиво в сміттєві урни. Радує, що на мене наразі адекватно реагують. Впізнають, просять сфотографуватися. Я вважаю, що якщо розуміють слова, то навіщо карати?

- Біда і біль всіх патрульних - бабусі, які продають все що завгодно в підземних переходах і інших, не пристосованих для торгівлі місцях. Як з ними боретеся, з бабусями?

- Так, це дуже велика проблема. І вона зараз вирішується на рівні керівництва. Важко з ними, зізнаюся. Ось, бабуся продає кріп, петрушку... І сваритися через це з нею якось не дуже по-людськи. Зрозуміло, що коли продають м'ясо і рибу на вулиці, а на продукти мухи сідають і люди отруюються - це інша справа. Ну, а з бабусями намагаємося говорити. Вони начебто погоджуються, збирають речі і йдуть. Але на наступний день, звичайно, повертаються на те саме місце.

У новій поліції - колишні таксисти і вчителі

8 лютого 2016-го поліцейські прийняли присягу в Херсоні

- З вами працюють колеги, які пройшли переатестацію, а раніше працювали в міліції? Що вони говорять "про раніше" і "про зараз"?

- Я особливо з ними на цю тему не розмовляв. Але наче сюди всі йшли, щоб змінити систему на краще, щоб не було так, як було раніше? Думаю, люди це прекрасно усвідомлюють.

- Серед ваших колег багато людей, які дуже несподівано змінили професію? Так само як і ви? Ким вони були в "минулому житті"?

- Дуже багато, майже всі. Всього 10-20% колишніх співробітників міліції. А решта - від колишніх таксистів до колишніх вчителів, всі є.

Напарницею задоволений

- У вас напарник чи напарниця?

- Напарниця, звуть Оля. У нас буває таке, що змінюють склад екіпажів. Але ми, як в перший день почали з нею працювати, так і продовжуємо. Взаєморозуміння чудове, я задоволений.

- Хто у вас, як у американських фільмах, "злий коп", а хто "добрий поліцейський"? Розподілили вже ролі?

- Ні. Ми не домовлялися (сміється).

- А хто жорсткіший?

- Якщо люди поводяться неадекватно, то, звичайно ж, я жорсткіший. Оля, все-таки, дівчина.

- Спецзасоби ще не доводилося застосовувати?

- Доводилося, ось у тому випадку, із затриманням, який я згадував.

- Що скажете про резонансну тему зі стріляниною в Києві, коли поліцейські відкрили вогонь по порушниках і застрелили пасажира BMW?

- Я не буду це коментувати. Є люди, які в цьому розбираються.

"Мій "квадрат" не поганий, але кілька "екземплярів" є"

- Як відбуваються призначення на чергування? Якісь ранкові або вечірні планерки?

- У нас є свої "квадрати" в місті. І ми завжди там. Якщо всі патрулі зайняті, звичайно, виїжджаємо на допомогу. А так, за кожним екіпажем закріплені певні "квадрати".

- Уже знаєте в обличчя деяких "асоціальних елементів", за якими варто б наглядати?

- Так, є вже кілька людей на прикметі. У мене район "середній": і не спокійний, і не поганий. Але кілька "екземплярів" є.

- Вони теж знають, про те, що ви за ними спостерігаєте?

- Ось, цього я у них не з'ясовував (сміється).

- Але вже доводилося спілкуватися по роботі з ними?

- Звичайно.

"Мене "на районі" ніхто не боїться. Поліціє, приїжджайте терміново!"

- Найбезглуздіший виклик, на який вам доводилося виїжджати?

- Так у нас кожен день таке, якщо чесно, буває. Наприклад, один нетверезий чоловік викликав поліцію 4 рази протягом години. Ми приїжджали, а він говорив: "Я вас не викликав". На четвертий раз довелося відвезти його в районне відділення і пояснити, що взагалі-то за помилковий виклик штраф передбачається. Треба було якось вгамувати його. Пояснили, що у нас є справи. І начебто більше не дзвонить. Але ми реагуємо абсолютно на всі виклики.

- Навіть якщо подзвонять і повідомлять, що до них в квартиру залетіли інопланетяни?

- На всі, абсолютно!

У нас був випадок, коли патрульні виїжджали на такий виклик: "У мене в квартирі пахне чужими людьми, приїжджайте!" Або, ось, ще: "Мене "на районі" ніхто не боїться. Поліціє, приїжджайте терміново!"

"Поклав собачку на заднє сидіння автомобіля, відвіз до ветеринарної клініки"

- Писали багато, і ми в тому числі, що ви собаку врятували. Подробиці цієї історії розповісте?

- Нам прийшло на планшет повідомлення, що автомобіль збив собаку і зник. І що заявник чекатиме на місці. Я подумав, що збили собачку на смерть. Але ми швидко приїхали, за лічені хвилини: дві-три. Відразу поклав собачку на заднє сидіння автомобіля, відвіз до ветеринарної клініки. Поки їй зробили укол і рентген проводили, я набрав по телефону номер притулку "Чотири лапи". Приїхали представники притулку, і ми передали собачку ім. Її, звичайно, ще лікувати потрібно - переломи лап у бідолахи. Але начебто все добре закінчилося.

- То ви тепер як "хрещений батько" собаки?

- Ні-ні! Ця дівчинка, яка нас викликала, швидше, "хрещена мама". Якби не вона, невідомо, чим би все закінчилося.

"Динамо" засмутило, "Шахтар" вразив

Нагородження героїв юнацького Євро-2009. Кушніров (на передньому плані, його обіймає Денис Гармаш, в майбутньому гравець національної збірної України) говорить, що в футбол не повернеться. І про вибір свій не шкодує

Гармаш і Рибалка в збірній України, Кушніров в поліції, Базилевич в Криму. Як склалася доля чемпіонів юнацького Євро-2009 U-19

- Як вам матч "Динамо" з "Ман Сіті"?

- Як? "Не фонтан". Мені не сподобалося. Може, позначилася проблема наша вічна, що немає в цей час офіційних ігор? Через це завжди, щороку, однакові проблеми. Тим більше, прикро - адже восени "Динамо" дуже хорошу гру показувало. Але, на жаль, рахунок по грі.

- "Шахтар" здивував?

- Так, якщо чесно. І грою, і рахунком.

- "Якір" не тягне назад?

- Друзі-товариші жартують іноді. Кажуть, мовляв, повертайся назад, в футбол. Але я вже сказав, що не повернуся. Це моє остаточне рішення. Всерйоз мене ніхто не вмовляє. Зрештою, це ж моє життя, мені вирішувати.

Руслан Меженський, Футбол 24

Дроворуб, листоноша, реслер, криміналіст. Топ-8 найбільш незвичайних професій колишніх футболістів