УКР РУС

"У Фонсеки головне – дисципліна та порядок". Дмитро Поворознюк – про тактичний малюнок матчу "Шахтар" – "Янг Бойз"

27 липня 2016 Читать на русском
Автор: Дмитро Поворознюк

Авторитетний спеціаліст аналізує для "Футбол 24" перший матч між віце-чемпіонами України та Швейцарії.

Порядок – це основа, на яку спирається краса.

Перл Бак

Слова Перл Бак прекрасно підходять для описання роботи Паулу Фонсеки. Португалець продовжує будувати новий стиль "Шахтаря", де головне – дисципліна та порядок. У матчі з "Янг Бойз" "Шахтар" зумів поєднати порядок і красу. Але це не відноситься до перших 15 хвилин матчу. "Янг Бойз" – команда яка любить пресингувати і нав’язувати свій стиль гри. Такого суперника у "Шахтаря" Фонсеки ще не було. Зі старту матчу команда Адольфа Гюттера почала активно перекривати усі виходи "Шахтаря" з оборони через короткий та середній пас.

Основний акцент футболісти "Янг Бойз" зробили на персональній грі проти Фреда. Кілька матчів вистачило Фреду, аби показати наскільки він урізноманітнює гру команди. Звичайно, тренерський штаб Адольфа Гюттера розумів усю важливість Фреда для "Шахтаря", тому до нього був приставлений хтось із пари нападників, або Оаро, або Герндт, в залежності від ситуації. Футболісти "Янг Бойз" робили все, аби в бразильського опорника було мінімум часу на прийняття рішень.

Зазвичай "Шахтар" Фонсеки починає атаки через опорників, а не флангових захисників, як це було при Луческу. Відтак, футболісти "Янг Бойз" давали можливість Степаненку приймати м’яч і вибирати напрямок атаки. Фреда передавали "з рук у руки".

Після переходу на нову схему з новим тренером "Шахтар" не звик до такого пресингу і перші 15 хвилин шукав як протидіяти супернику. За цей період "Янг Бойз" створив один вірний момент Герндта і в черговий раз показав слабке місце нової формації "Шахтаря" – великі вільні зони на флангах захисту при втраті м’яча і швидких атаках суперника.

За перші сім хвилин матчу "Янг Бойз" подав п’ять кутових – дуже високий показних за такий короткий відрізок часу. Зонний захист при стандартах, що втілює в команді Фонсека, передбачає, щоб усі 11 футболістів команди були в штрафному майданчику. Функції Бернарда, найменшого футболіста поєдинку, – ставити блок для розбігу найбільших опонентів. У даному моменті – Оаро.

На усіх тренуваннях "Шахтар" детально працює як над обороною, так і над атакою при стандартах. Свій перший кутовий команда оригінально розіграла. Бернард зробив перший пас, і мав завершувати комбінацію, але Тайсон не зумів точно віддати передачу на хід Бернарду, який вибіг з-за спин оборонців.

Щоб переламати невдалий початок матчу Фонсека вирішив змінити один елемент, який у підсумку приніс команді тотальну перевагу над суперником. З трибуни стадіону було видно, як тренер "Шахтаря" вказав Фреду діяти ближче до центральних захисників. У трансляцію цей момент також потрапив, хоча був не до кінця зрозумілим на перший погляд.

Фонсека показав своїм опорникам, щоб при початковій стадії атаки один із них, особливо Фред, вибудовувався з центральними захисниками в одну вертикальну лінію. Якщо спершу опорники розташовувались на полі так:

То після вказівки Фонсеки малюнок змінився. Один опорник розпочинав атаку між двома центральними захисниками, а інший повинен був діяти горизонтально по відношенню до партнера. Такий маневр дозволив Фреду отримувати м’яч без пресингу і якісно починати атаки "Шахтаря".

Навіть після того, як темп руху футболістів "Янг Бойз" упав і команда вже не могла підтримувати високу колективну швидкість при пресингу, Адольф Гюттер не змінював стиль гри своєї команди, за що поплатився. Його футболісти почали не встигати перекривати зони і напрямки передач суперника. Четвірка атакувальних гравців: Оаро, Герндт, Сулеймані та Раве були занадто відрізані від оборони своєї команди.

Лайнсмен пробачив такі розриви між лініями в грі "Янг Бойз", коли помилково зафіксував офсайд у Едуардо:

Але гол Бернарда став абсолютно логічним завершенням активності "Шахтаря". Серія помилок призвела до того, щоб м’яч опинився в ногах Фреда. Бертоне хотів прочитати передачу і пішов на перехоплення в сторону Тайсона. Бернард вибіг з-за спини Суттера і відкрив рахунок.

"Шахтар" відверто перегравав "Янг Бойз", швейцарці постійно пропускали швидкі атаки, але Адольф Гюттер продовжував гнути свою лінію. У гостей перестали проходити передачі низом, а зверху все "вичистили" Кривцов та Ордець. Височенний Оаро виграв мінімум єдиноборств проти центрбеків "Шахтаря". Команда Гюттера атакувала великими силами, але це дедалі зменшувало компактність структури "Янг Бойз".

Небажання опустити лінію захисту стало сюрпризом, оскільки всі чотири захисника "Янг Бойз" досить повільні. Особливо, в порівнянні з атакою "Шахтаря". Наприклад, ось такий відрізок дистанції виграв Тайсон у Вілотіча на п’яти секундах часу.

У другому таймі "Шахтар" залишився в більшості після двох жовтих Вілотіча. Адольф Гюттер вимагав від своїх футболісті не відходити назад. У підсумку його команда пропустила після того, як п’ять футболістів "Янг Бойз" пресингували футболістів "Шахтаря" біля штрафного майданчика Андрія Пятова.

Атака закінчилася виходом три в три і ударом Селезньова по порожніх воротах.

Проти "Янг Бойз" "Шахтар" Фонсеки вперше не пропустив. Команда могла забити мінімум десять м’ячів у швидких атаках граючи проти авантюрного тренера. Тепер акцент в атаках "Шахтар" робить на лівий фланг, де зв’язка Ісмаїлі – Бернард – Тайсон має перевагу в швидкості над протилежним флангом Срни – Марлоса – Едуардо.

Глобальні висновки про роботу тренерського штабу Фонсеки можна буде зробити щонайменше після десяти матчів. Але перше враження – команда стала дисциплінованішою. Якщо у Луческу було досить багато незамінних футболістів у складі, то у Фонсеки, схоже, такий один. Фред став тим футболістом, який поєднує в грі "Шахтаря" красу та порядок.

Дмитро Поворознюк

Марлос – on, Ракицький – off. Головні висновки з матчу "Шахтар" – "Янг Бойз"