УКР РУС

"У "Челсі" не може бути кращого тренера, ніж я". Психологічний портрет Моурінью

4 листопада 2015 Читать на русском

"Футбол 24" зібрав ключові фрази головного тренера "Челсі", які той породив у новому сезоні. Наїзди на Венгера, кепкування з Гвардіоли, погрози журналістам - все тут.

1. "Арсенал" - "Челсі" - 1:0. Суперкубок Англії

"Це не товариський матч, як, наприклад, наші ігри з "Барселоною", ПСЖ або "Арсеналу" з "Вольфсбургом". Це важливіше, але не такою мірою, як матчі Прем'єр-ліги. Ми програли "Ред Булл", і ми були незадоволені, оскільки завжди намагаємося грати на результат. Мотивація боротьби за Суперкубок Англії відрізняється від товариських матчів та літніх турнірів. Це початок змагальної боротьби".

2. "Челсі" - "Суонсі" - 2:2. 1 тур Прем'єр-ліги

"Я - унікальний тренер. Серед усіх наставників світу лише мене на прес-конференціях запитують про медичний персонал (конфлікт із Карнейро, - "Футбол 24"). Я такий один. Відповідати на запитання щодо цієї теми я не буду. Не вважаю, що це надто важливо".

3. "Ман Сіті" - "Челсі" - 3:0. 2 тур Прем'єр-ліги

"Результат матчу - фейк. Ми були набагато сильнішими в другій половині зустрічі. Все, що вони зробили в першому таймі, ми повторили у другому".

4. "Вест Бромвіч" - "Челсі" - 2:3. 3 тур Прем'єр-ліги

"Ми грали дуже добре. Чудова гра! Від нас постійно йшла загроза, і три голи не відображають реальної кількості створених нами моментів та продемонстрованого нами футболу. Потім вдесятьох ми продемонстрували свій дух, самовладання, готовність боротися на оборонних позиціях і розумне володіння м'ячем в небезпечних ситуаціях. Я більш ніж щасливий".

5. "Челсі" - "Крістал Пелас" - 1:2. 4 тур Прем'єр-ліги

Перед матчем: "В мене немає жодного бажання святкувати ювілейний домашній матч у Прем'єр-лізі. От якщо ми програємо, тоді, мабуть, сходжу куди-небудь. А якщо виграємо - навряд чи". 

Після матчу: "Не можу сказати, що у моїй команді на полі перебували 11 гравців, які виступали на належному рівні. Індивідуальні дії двох чи трьох гравців очевидно підвели. Докоряю собі, що я не замінив цих гравців раніше (Вілліана, Матіча, Аспілікуету, - "Футбол 24"). Коли я провів третю заміну, то стало зрозуміло, що мені потрібно робити четверту заміну".

6. "Евертон" - "Челсі" - 3:1. 5 тур Прем'єр-ліги

"Я - людина праці. Я зробив стільки добрих речей для "Челсі". Я не відчуваю тиску. Відчуваю, що ці результати - найгірші в моїй кар'єрі. Але не звинувачую ні себе, ні команду. Не приймаю цей результат. Я і мої гравці є чемпіонами, але в кожній грі все проти нас. Ми не граємо настільки погано, наскільки поганими є наші результати".

7. "Челсі" - "Маккабі" - 4:0. 1 тур Ліги чемпіонів

"Для мене важливо те, як уболівальники підтримують гравців. Я радий, коли з трибун скандують імена футболістів або виспівують назву клубу, проте не чекаю цього на свою адресу. Хоча, не приховую, це вельми приємно. Це краще, ніж чути свист. Я радий, що наші вболівальники не слухаються сліпо преси і продовжують підтримувати клуб в непрості часи".

8. "Челсі" - "Арсенал" - 2:0. 6 тур Прем'єр-ліги

"Я багато разів грав проти "Арсенала" і лише одного разу не чув скарг з боку Венгера. Це було в день, коли ми поступилися в матчі за Ком'юніті Шилд. Для нас та гра склалася не найкращим чином, але ми гідно прийняли поразку. Ніяких виправдань, ніяких скарг, ніяких претензій".

"Коста грав так, як повинен. Саме така гра збирає повні стадіони і дозволяє телекомпаніям продавати мільйони підписок. Саме тому завтра я піду дивитися зустріч, яка за рівнем напруження і пристрасті не поступиться сьогоднішній - Нова Зеландія проти Аргентини (Кубок світу з регбі). Це те, що я люблю. Дієго провів фантастичну зустріч і, на мою думку, заслуговує на звання гравця матчу".

9. "Уолсолл" - "Челсі" - 1:4. Кубок Ліги

"Я не бачу причин "зливати" якийсь турнір. Кубок - це кубок. Трофей - це трофей. Якщо ти програєш, то ти програєш, і немає сенсу відмахуватися від якогось турніру. Так що ми ставимося до Кубка ліги з належною повагою, і я думаю, дуже важливо поважати суперника".

10. "Ньюкасл" - "Челсі" - 2:2. 7 тур Прем'єр-ліги

"Є неофіційний список тренерів, яким заборонено говорити про арбітрів до або після матчів. Я входжу в цей список. І не тільки я. Є лише один тренер, який не знаходиться під цим тиском (прямий натяк на Арсена Венгера, - "Футбол 24"). Він говорить про суддів перед грою, він може говорити про них після гри, може штовхати людей в технічній зоні. Він галасує вранці і після обіду, але з ним нічого не відбувається. Він не може досягти результату, але тримається на своєму місці тривалий час".

11. "Порту" - "Челсі" - 2:1. 2 тур Ліги чемпіонів

"Ми з Касільясом пережили фантастичні моменти разом. Але були й інші моменти, вже не такі хороші. Рішення у ситуації з Ікером я ухвалював як тренер. Це не було рішення людини. Я думаю, "Челсі" грав добре з "Порту", але нас покарали через дві тупі помилки".

12. "Челсі" - "Саутгемптон" - 1:3. 8 тур Прем'єр-ліги

"Я не піду з посади тренера в жодному разі. Чому? Тому, що у "Челсі" не може бути кращого тренера, ніж я. Якщо "Челсі" мене звільнить, то втратить найкращого керманича в історії клубу". 

13. "Челсі" - "Астон Вілла" - 2:0. 9 тур Прем'єр-ліги

Перед матчем: Якщо займаєшся улюбленою справою, то не втратиш волосся. Подивіться на Гвардіолу - він облисів. Щодо Бенітеса, то за шість місяців цей "фахівець" знищив "Інтер", який до його приходу під моїм керівництвом став найкращою командою в Європі.

Крім того, в історії є лише один клуб і тренер, який вигравав у фіналі з рахунком 3:0 і в результаті програв. Маю на увазі Анчелотті та гру "Мілан" - "Ліверпуль" в фіналі ЛЧ-2005. Ми всі працюємо під тиском. Однак є один тренер, який робить що хоче. І ніхто не втручається в його роботу. Це Арсен Венгер".

Після матчу: "Сьогодні я побачив у наших діях те, що хотів".

14. "Динамо" - "Челсі" - 0:0. 3 тур Ліги чемпіонів

"У нас було більше шансів і був чистий пенальті. Аналогічний момент був і в матчі з "Порту", ​​коли також не дали чистий пенальті у ворота суперника. Правила для всіх однакові. Якщо гравець зіграв рукою у штрафному - це пенальті. Якщо фол - це пенальті. Взагалі ж рефері був дуже хороший (Сміх у залі - "Футбол 24") Ні, я серйозно!"

15. "Вест Хем" - "Челсі" - 2:1. 10 тур Прем'єр-ліги

Перед матчем - до журналістів: "Ви більше не отримаєте від мене хороших і веселих заголовків. Я буду ставитися до вас так само, як ваші боси до мене, - без жодної поваги. Я не кажу зараз про футбол. Я готовий до будь-якої критики відносно футболу, навіть до зовсім необгрунтованої. Але мене не влаштовує, що ви виносите на світ моє особисте життя і пишете дурні речі. Тому переходимо на інший рівень професійних відносин".

Після матчу: не дав жодних коментарів.

16. "Сток Сіті" - "Челсі" - 1:1, по пенальті 5:4. Кубок Ліги

"Сьогодні помилився наш найкращий пенальтист (Азар, - "Футбол 24"). Звинувачувати гравця в промаху я став би в останню чергу".

17. "Челсі" - "Ліверпуль" - 1:3. 11 тур Прем'єр-ліги

Перед матчем: "У мене фантастичне становище. Попереду вихідні. У мене фантастична сім'я. Я добре сплю, насолоджуюсь життям. А попереду ще один хороший день, такий ж, як в останні 15 років мого життя. Знаєте, я був би не проти, якби проти мене збунтувалась уся команда. Тоді у мене був би залізний аргумент - чому в нас немає результатів".

"Якщо ви скажете мені, що ваша газета збирається звільнити двадцять співробітників, то моєю першою реакцією буде відчуття стурбованості, запевняю вас. Я буду вкрай розчарований. Але тренер - єдина професія, де оточуючі раді його звільненню, і це сумно".

Після матчу: "Мені немає чого сказати. Що сказати вболівальникам? Вони - не дурні. Не переймаюся своїм майбутнім".

*****

Неважко помітити, що Моурінью у цьому сезоні абсолютно задоволений був лише після виїзного матчу чемпіонату проти "Вест Бромвіча". Тоді "аристократи" і справді нагадували типову команду сеу Жозе - вперту, кусючу, готову кістьми лягти на благо результату і, звісно ж, свого тренера. Із "дроздами" лондонці упродовж 40 хвилин грали в меншості, проте зберегли переможний рахунок. 

Стримане, старанно приховане задоволення у Моура було опісля перемог над "Маккабі", "Арсеналом" і "Віллою". У той момент португалець вже розумів, що з його командою далеко не все гаразд, тож важкі думи не давали змоги розгулятися у звичній для нього зухвало-жартівливій манері. 

Здебільшого ж ми бачили похмурого і кусючого Жозе. Він безжально атакував усіх - тендітну Еву, надокучливих, охочих до сенсацій журналістів, арбітрів і навіть одного разу - Гвардіолу, Анчелотті, Бенітеса. Здавалося б, причому тут вони до теперішніх бід "аристократів"? Але ні - перепало добротно. Ну а чемпіоном антипатій португальця залишається Арсен Венгер. 

В одних моментах Моурінью бідкався і нарікав. В інших - робив хорошу міну при поганій грі. Мовляв, мене не звільнять за будь-якого результату, бо я - хоч куди козак. Але якщо у попередні сезони такі театральні сценки від Жозе сприймалися як обов'язковий елемент шоу у виконанні тренера-переможця, то зараз не полишає відчуття, що він не контролює ситуацію. 

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

Пенсійний вік "аристократів", або Сімнадцять кроків "Челсі" до Києва

"Бог, а після Бога - я"