УКР РУС

Цар і холуї українського арбітража

11 грудня 2016
Автор: Костянтин Андріюк

Журналіст "2+2" Костянтин Андріюк – про нові шокуючі факти корупції у суддівському корпусі.

24 листопада 2016 року я дізнався, що в українському арбітражі стануться зміни серед арбітрів категорії ФІФА.

Дізнався, звісно неофіційно, скажімо – італійська сорока на хвості принесла. Я дуже сумнівався оприлюднювати це чи ні, але ризикнув. І, як бачите – не прогадав!

Інформація мене вкотре вразила і шокувала.

Вкотре!

Бо те, що я розповім далі – повторюється!

Неодноразово повторюється!

Безкарно повторюється!

А шокувала, бо це давно вже просто норма в наскрізь корумпованому українському арбітражному королівстві. Де є цар і його свита з холуїв. Які настільки перелякані, що скільки б я не обзивав їх холуями, вони не писнуть проти мене рівно нічого. Бо тремтять за свої маленькі, примітивні та містечкові крісельця, які зберігають тепло їхніх дуп вже десятки років. І їхнє примітивне завдання, зберегти це тепло для себе і для своїх діточок. Яких вони, без сумніву, введуть в цю безкарну і корупційну систему. Щоб забезпечити безперервність сімейного колообігу в арбітражній природі. Але, до конкретики...

"Геніальний" італійський тандем Колліна-Лучі, який за 6 років не вивів в еліту світового арбітража жодного українського арбітра, вирішив зробити ставку на нового фаворита – Миколу Балакіна. Два попередніх – Бойко та Арановський гучно провалилися, обоє серйозно лажають чи в не в кожному міжнародному матчі. З їхнім лобі та просуванням обох у Європі, вочевидь покінчено. Судитимуть обоє матчі рівня "Аустрії", "Габали" чи "Міттьюлланда" вочевидь до кінця їхньої кар’єри. Та ніхто з них проти таких розкладів і не заперечує. Професійних амбіцій в обох не помічається, доля судити другосортні матчі виключно Ліги Європи їх схоже влаштовує.

Та я трохи відволікся...

Отже, в італійського дуету новий фаворит. Миколі Балакіну всього лиш 27 років, він судить лише другий за ліком сезон у Прем’єр-лізі. І він вже арбітр зі статусом ФІФА. Біда лише в одному, кількість статусів ФІФА для України лімітована – 11. Отже, щоб Балакіну дати, потрібно в когось забрати.

На фото: Микола Балакін

В кого забрати, вочевидь міркує чинний керівник українських арбітрів, професійно мудрий та збагачений досвідом життєвих схем Лучіано Лучі? О! Ідея! Давайте заберемо в Олександра Дерда. Так, так, сина того Дерда – Віктора. Екс-голови комітету арбітрів України, а нині працівника комітету. Ну все логічно, Олександр Дердо судити може виключно матчі рівня – "Волинь" - "Сталь" і обтікати критикою від розгніваних тренерів після гри. Ось Кварцяний натякнув, мовляв із арбітром-Дердом суперники розрахувалися будматеріалами, бо той будує дачу.

Кварцяний: "Сталь" вагон металу відвантажила в Київ, адже Дердо будує дачу

Я навіть поцікавився заявою коуча "Волині" і таки дійсно, з’ясувалося, той слів на вітер не кидав. Будинок за орієнтовні 300 тисяч доларів у Олександра Дерда вже добудований, тепер у сина та батька нові об'єкти. У своєму рідному Чорноморську сімейство Дердів будує цілих два об'єкти. Які щоправда завбачливо оформлені на батька. Відтак додатковий заробіток, у вигляді гонорарів за міжнародні матчі, сину ой як потрібен.

Недивно, що дізнавшись про загрозу втрати статусу ФІФА батько рушає на таємні перемовини з Колліною. Як це робити Віктор Дердо знає дуже добре. За словами Олега Орєхова, він майстерно прокрутив таку оборудку в 2010-му. Тоді, Дердо-сина понизили з Прем’єр-ліги до 1 Ліги. Але ж перший будинок син так і не добудував. Непорядок, вирішив татко і переговорив з Колліною, який щойно зайшов Куратором в Україну. І магічним чином арбітр-Венгер за аналогічні дві двійки покинув ПЛ, а арбітр-Дердо, за ту ж кількість двійок у ПЛ лишився. Будинок біля моря, на території рекреаційної зони, за гонорари 1 Ліги вочевидь не побудуєш. Та ви самі це можете послухати в оригіналі. Ось тут на 3 хв 30 сек.

Я думав, після ТАКОГО звинувачення як мінімум комітет арбітрів має подати в суд на Орєхова. За образу честі, гідності. Як максимум – судитися має сімейство Дердів. За наклеп і завдання шкоди честі та професійної репутації. А – дзуськи! Мовчання! Так, наче нічого не сталося. А мовчання, як відомо, це знак згоди. Отже, виходить, все правильно сказав Орєхов?

Листопад, рік 2016, історія має властивість повторюватися. Тепер я дізнаюся про повторне "рішалово" батька-Дерда із самим Куратором. То чому б мені вголос про подібне не заявити? Хто мені щось має зробити? Я всього лиш повторюю теорію Олега Орєхова.

На фото: Віктор Дердо

Отже, вирішено – Дердо-син зі статусом ФІФА залишається. В кого ж забрати, непроста дилема голови комітету арбітрів – Лучіано Лучі? І тут італійський бос вирішує забрати цей статус в... Ярослава Козика. Чому? Та просто той виявився найменш захищеним і в нього немає батька в комітеті арбітрів. От і всі схеми по-італійськи.

Я нічого не маю проти арбітра-Балакіна. Більше того, я з ним персонально не знайомий, і жодного разу не спілкувався. Ймовірно, він геніальний арбітр і ймовірно він – майбутнє вітчизняного арбітража. Я просто проти схем, якими його просувають, так би мовити партійною драбиною. Ну і дивовижний збіг обставин, батько Балакіна – арбітр, його дідусь – арбітр. Ну як не допомогти такій людині в професійному розвитку. Гарний подарунок, напередодні чергового за ліком турніру імені першого арбітра ФІФА від України – Миколи Балакіна, який стартує завтра. Так, так, саме того Балакіна – дідуся нинішнього новоспеченого арбітра ФІФА. Турнір, де вочевидь вітатимуть молодого арбітра і де вочевидь не буде іншого асистента екс-арбітра – Ігоря Маковея. Як мені стало відомо, Лучіано Лучі, вустами підконтрольних йому працівників комітету арбітрів, просто заборонив Маковею приїздити і брати участь в турнірі. Отак взяв і заборонив! Хоча немає для цього жодних підстав, турнір цей як для чинних, так і для колишніх арбітрів українського футболу. Такий впевнений у собі П’єрлуїджі Колліна тікає від простих, але прямих запитань на прес-конференціях, Лучіано Лучі у цій країні себе просто відчуває Богом. Чи то пак, царем. От би у дона Лучіано на цьому турнірі запитати, на підставі чого Балакін став арбітром ФІФА, на підставі чого цей статус забрали у Козика, а не в Дердо? І звідки з'явилася інформація, що пан Лучіано заборонив Маковею брати участь у турнірі?

Але в кого вистачить яєць про це запитати? Холуїв у цій країні, можете не сумніватися, аж надто багато.