УКР РУС

Троє зайвих. Хто з 26 гравців "списку Фоменка" не потрапляє до заявки на Євро?

19 травня 2016 Читать на русском
Автор: Руслан Меженський

Хто з гравців збірної України не витягне "щасливого квитка" у вигляді поїздки до Франції? Версія "Футбол 24".

Михайло Фоменко оголосив розширений список гравців, які будуть готуватись до Євро-2016. У ньому 26 імен. Але заявка - не гумова, до Франції поїдуть лише 23 обранці. Спробуємо передбачити, кому саме не пощастить. І чому.

Воротарі та нападники. Повний комплект.

У списку Фоменко 3 голкіпери: Андрій П'ятов ("Шахтар"), Денис Бойко ("Бешикташ"), Микита Шевченко ("Зоря"). Саме така кількість воротарів обов'язково повинна бути у заявці у кожної команди на Євро-2016 - вимога УЄФА. На цьому крапка.

Нападників теж троє. І скорочувати цей список можна, нехай збірна України при Фоменко і грає майже завжди з одним центрфорвардом. Ним буде, звісно ж, Роман Зозуля ("Дніпро"). Артем Кравець ("Штутгарт") і Пилип Будківський ("Зоря") потрібні, щоб виходити на поле з лави, провсяк випадок. Як і на випадок травм (або дискваліфікації) Зозулі.

Захисники. Під питанням лише Каменюка

Четвірка основних захисників збірної України на Євро-2016 сформувалась давно і чітко: це - Артем Федецький ("Дніпро"), Євген Хачеріді ("Динамо"), Ярослав Ракицький ("Шахтар") і В'ячеслав Шевчук ("Шахтар").

Причому, Фоменко ризикує, вирушаючи до Франції усього лише з одним (втім, є ще Анатолій Тимощук) запасним центральним захисником - Олександром Кучером ("Шахтар").

Це - п'ятірка недоторканних. Під питанням лише потрапляння до заявки Микити Каменюки ("Зоря"). Але, видається, шансів поїхати до Франції у нього чимало. По-перше, ризиковано залишати Шевчука зовсім без дублера на лівому фланзі захисту (так, там може зіграти ще й універсальний Олег Гусєв, однак це не найнадійніший варіант), по-друге, у Каменюки є досвід гри також і у півзахисті, де він може, в разі чого, хоч якось підмінити Коноплянку.

Ось і виходить, що трьох "крайніх", хочеш - не хочеш, а таки доведеться шукати у списку півзахисників.

Молодь - на вихід?

Наведемо список півзахисників повністю:

Євген Коноплянка ("Севілья"), Олег Гусєв, Сергій Рибалка, Денис Гармаш, Сергій Сидорчук, Андрій Ярмоленко (всі - "Динамо"), Тарас Степаненко, Віктор Коваленко і Максим Малишев (всі - "Шахтар"), Іван Петряк, Олександр Караваєв (обидва - "Зоря"), Анатолій Тимощук ("Кайрат"), Євген Шахов, Руслан Ротань (обидва - "Дніпро").

Коноплянка, Ярмоленко, Ротань і Степаненко - безумовні гравці основи. Причому, стартового складу. Без них ніяк.

Гусєв - універсал, яких ще треба пошукати. Може зіграти як в захисті, так і в атаці на будь-якому з флангів.

Тимощук - розум, честь та совість команди. Ветеран, з великої літери! Хоча дехто вважає, що до Франції Анатолій поїде за минулі заслуги, а реальної користі команді принести не зможе. Ми ж вам просто нагадаємо, що гольова контратака у Маріборі на останніх секундах другого матчу плей-офф Словенія - Україна почалася якраз з Тимощука.

Рибалка - опорник. А їх у команді Фоменко завжди має бути багато.

Сидорчук - улюбленець тренера (принаймі, так видається зовні). Динамівець грає у Михайла Івановича завжди!

Критикований останнім часом Гармаш, що б хто не казав, - гравець дуже високого рівня. Такими футболістами не розкидаються.

Коваленко - один з найбільш прогресивних гравців України 2016 року. До того ж, чи не головний претендент на позицію центрального атакуючого півзахисника.

Ось і виходить, що у групі ризику опиняються Караваєв, Петряк, Малишев і Шахов.

Шанси останнього зачепитись за заявку мізерні. Гравців, здатних зіграти на позиції центрального півзахисника, де Євген Шахов грає у "Дніпрі", у списку й так вистачає. До того ж, Женя зовсім не має досвіду виступів за збірну.

Петряк - яскраво виражений атакуючий гравець. Причому, одного - лівого флангу. Коноплянку з цієї позиції юний гравець, який підписав контракт з "Шахтарем", аж ніяк не витіснить.

Караваєв - теж грає на одному фланзі, правому. Проте може замінити на ньому як Ярмоленко в атаці, так і Федецького у захисті - такий досвід у Олександра є.

Малишев, як і Шахов, центральний півзахисник. Чи потрібен він збірній, з уже присутніми у списку Ротанем і Сидорчуком, а також цілком здатних закрити цю нішу Рибалкою або Гармашем?

Висновок: головними кандидатами на непопадання до заповітних 23-х є Євген Шахов, Іван Петряк і Максим Малишев. І це навіть не точка зору автора, а спроба спрогнозувати логіку Михайла Фоменка. А вже точна вона чи ні - то інша справа.

До речі, а ви б з цього списку кого забрали? Свою думку висловлюйте у коментарях. Чи Фоменко когось забув?

Народна збірна: вибираємо команду на Євро-2016 разом! Центральні півзахисники