УКР РУС

Тріумф Платіні і провал Луческу. Історія чемпіонатів Європи в фото: Франція-1984

14 травня 2016 Читать на русском
Автор: Руслан Меженський

"Футбол 24" продовжує публікувати рідкісні архівні фото, що відобразили моменти минулих чемпіонатів Європи. На черзі французьке Євро-1984.

"Футбол 24" в циклі статей, присвячених Євро-2016, продовжує розповідати (а точніше, показувати) хроніку попередніх турнірів. На черзі - 7-й за рахунком Кубок Європи, який відбувся в 1984 році якраз у Франції, там, де пройде і Євро-2016.

Allez, France!

Збірна Франції вперше виграла чемпіонат Європи. Більш того, це був взагалі перший великий успіх "Ле Бле" в історії. Шампанське лилося рікою!

Перемога збірної Франції стала національним святом в країні.

Талісман турніру "Гальський півник" Пено став щасливим для господарів.

Один у полі воїн

Безумовним героєм всього турніру став лідер і капітан збірної Франції Мішель Платіні.

Мішель Платіні став найкращим гравцем і бомбардиром Євро-1984, показавши видатний, навіть за сучасними мірками, результат: забив 9 м'ячів у всіх (!) 5-ти поєдинках за Францію. Не сказати, що всі вони далися Платіні легко. Довелося політати, як в матчі проти збірної Бельгії.

Майбутній президент УЄФА (а віднедавна - вже і колишній) в той час перебував у розквіті сил: в період з 1983 по 1985 роки він тричі поспіль визнавався найкращим футболістом Європи.

У жовто-синій формі туринського "Ювентуса". А емблема де? До речі, оцініть масивну прикрасу на шиї! Малинового піджака не вистачає.

Платіні на каналі "Інтер". Не в Україні, але все одно кумедно.

У салоні літака. Вищий пілотаж!

Найбезглуздіший золотий гол

Вирішальний гол у фіналі Франція - Іспанія вийшов одним з найбезглуздіших в історії Великих матчів, поєдинків за трофей. Мішель Платіні пробив зі штрафного...

... м'яч полетів прямо в воротаря Луїса Арконаду...

... але прослизнув у голкіпера під рукою і буквально заповз у сітку воріт.

Французи самі не могли повірити своєму щастю! А іспанців це зламало. У кінцівці вони пропустили в свої ворота другий м'яч і програли - 0:2.

Євро-1984

Група А: Франція – 6 очок, Данія – 4, Бельгія – 2, Югославія – 0.

Група В: Іспанія – 4, Португалія – 4, ФРН – 3, Румунія – 1.

Півфінали: Франція - Португалія - 3:2 (в дод. час), Іспанія - Данія – 1:1, по пенальті – 5:4.

Фінал: Франція - Іспанія - 2:0.

Учасники масовки

Гра Платіні і всієї збірної Франції затьмарила виступи інших учасників. А серед них були дуже цікаві особистості. Наприклад, бельгієць Енцо Шифо, якому пророкували (як виявилося, даремно) славу "нового Платіні". У 1984 році він, в свої 18 років, став наймолодшим на той момент гравцем в історії чемпіонатів Європи.

Це німецький воротар Харальд "Тоні" Шумахер, який ввійшов за підсумками Євро-1984 у склад символічної збірної турніру, - в 1987 році він видасть скандальну книгу "Свисток". У ній розповість про застосування допінгу в бундестім. Через це його кар'єра піде під укіс...

Це і 38-річний тренер збірної Румунії Мірча Луческу.

Правда, його команда у Франції не блиснула, набравши лише 1 очко (з майбутніми фіналістами турніру, іспанцями). До речі, кольори збірної Румунії нічого не нагадують? Форму збірної України?

Майбутній тренер "Шахтаря" і англійські хулігани. Історія чемпіонатів Європи в фото: Італія-1980