УКР РУС

Тріумф Ленса, безсилий Моурінью і церковний хор "Ліверпуля". Топ-9 фішок 10 туру АПЛ

26 жовтня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" - про дербі у Манчестері, Сандерленді і Лондоні, першу перемогу Джермейна Ленса і відставку Тіма Шервуда.

1. Дербі розчарувань. Останніми роками матчі між МЮ та "Ман Сіті" звично дарували якщо не шалену інтригу, то принаймні багато голів. Цього ж разу обидва клуби зробили ставку на обережний, орієнтований на надійність тилів, футбол. Від цього градус протистояння не впав, звісно ж, але перший удар в площину воріт відбувся лише в середині другого тайму. Героєм дербі міг стати Джессі Лінгард, який вийшов на заміну, проте його удар в ендшпілі прийняла на себе поперечка. Ще одну нагоду змарнував Смоллінг, з пострілом якого впорався Харт. У підсумку залишається стійке відчуття, що нульова нічия влаштувала обидві команди.

2. П'ята поразка "Челсі". В лондонському дербі на "Аптон Парк" дива не сталося - "аристократи" не зовсім прогнозовано, зате логічно поступилися своїм сусідам із "Вест Хема". Клубу, який зараз на порядок вищий в організації гри, ніж "Челсі". Причому, програли "пенсіонери" ганебно - з вилученням Матіча (вже третя червона у цьому сезоні АПЛ для "синіх") і Моурінью, який намагався у "кулуарах" поспілкуватися із бригадою арбітрів. Ймовірно, наступний матч чемпіонату проти "Ліверпуля" стане вирішальним для долі сеу Жозе на "Стемфорді".

3. Остання спроба Шервуда. Після 10-го туру "Астон Вілла" осіла на останньому місці турнірної таблиці. "Віллани" першими відкрили рахунок у грі з "Суонсі", однак потім безхарактерно проспустили двічі і знову програли. Тіму Шервуду вказали на двері. Цікаво, що у тому матчі забили обидва брати Айю: Джордан відзначився за "Віллу", Андре приніс перемогу "Суонсі".

4. Кейн повертається. На старті сезону минулорічний супербомбардир "Тоттенхема" Харрі Кейн демонстрував не вельми переконливу гру, та й результативність у нього накульгувала на обидві ноги. Але забив "Ман Сіті" - і прорвало! Вчора Кейн відвантажив "Борнмуту" одразу три "банки", посприявши розгрому "вишень". "Шпори" не програють вже дев'ять турів поспіль, тож їх теперішня шоста позиція відкриває хороші перспективи у боротьбі за омріяну на "Вайт Харт Лейн" Лігу чемпіонів.

5. Компромісний Клопп. "Він прийшов з ідеєю футболу в стилі важкого металу, але отримав церковний спів. Повільний, нудний і коли нічого не відбувається. Немає агресії, усі такі милі". Це Джеймі Каррагер, легенда "Ліверпуля", охарактеризував вчорашню нічию "червоних" із "Саутгемптоном". І справді, єдиний гол господарям "Енфілда" дався надзвичайно важко, а наприкінці матчу вони пропустили. Три матчі - три нічиї. Такий підсумок для Юргена Клоппа у Прем'єр-лізі і Лізі Європи. А в наступному турі - виїзд до "Челсі".

6. Велика перемога Біг Сема. У Тайн-Уїрському дербі вкотре переміг "Сандерленд" і вкотре - з розгромним рахунком. Сем Аллардайс продовжив приємну традицію щойно призначених тренерів "чорних котів", здолавши "Ньюкасл", як це до нього робили Ді Каніо, Пойєт та Адвокат. "Сандерленд" покинув останній рядок таблиці, а "наш" Джермейн Ленс - поле, не догравши до фінального свистка. Голландець чи не єдиний із своєї команди, хто може бути незадоволений власною грою.

7. "Арсенал" і стабільність. "Каноніри" вкотре приємно здивували, на класі обігравши "Евертон" під рясною зливою. Команда Венгера лише за додатковими показниками поступається "Ман Сіті" лідерством. У пасиві "Арсенала" - "випадкова" поразка "Вест Хему" і несправедливе, скандальне фіаско на "Стемфорді". В інших випадках "гармаші" стріляли практично без промаху. 

8. Найгірша атака - не привід засмучуватись. У ВБА та "Уотфорда" - лише по 8 забитих м'ячів, найгірший показник з-поміж усіх команд Прем'єр-ліги. Тим не менше, ці клуби здобули виїзні перемоги над "Норвічем" і "Стоком", посідаючи комфортні місця у середині турнірної таблиці. 

9. Хто зупинить Варді? "Лестер" продовжує активно набирати очки. Домашня перемога над "Пелас" закріпила "лисів" на п'ятій сходинці. Роль "першої скрипки" у колективі Раньєрі вже звично виконав Джеймі Варді, чий гол став єдиним у матчі. Форвард "Лестера" впевнено очолює гонитву бомбардирів із 10-ма голами, а його забивна серія налічує вже сім (!) матчів. Гранди, готуйте грошенята!

Всі результати 10 туру + статистика

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter