УКР РУС

Тринадцятка від "Фонтана голів": Де ті Мессі, Роналду?

22 квітня 2014 Читать на русском

А як би ви уявили фонтан голів?.. Годі... Не ґвалтуйте власну уяву... У "Фонтана Голів" є обличчя...

Сьогодні далеко не кожен, навіть найзатятіший фан, ідентифікує цього вісімдесятирічного дідуся... А це володар футбольного рекорду, який володіє усіма шансами залишитись вічним.

Це Жюст Фонтен – автор найбільшої кількості голів, забитих на чемпіонаті світу.

Якщо скласти п'ятірку найкращих бомбардирів окремо взятих мундіалів, то її замкнули б уругваєць Гільєрмо Стабіле та бразильці Адемір і Роналду. Кожен з них свого часу забив на одному чемпіонаті світу по вісім голів.

Це на один м'яч менше, аніж в легенди португальського футболу Еусебіу, який закріпив за собою четверту позицію, завдяки дев'ятьом голам на мундіалі 1966 року в Англії.

Честі відкрити трійку призерів удостоївся представник Німеччини Ґерд Мюллєр, який через чотири роки в Мексиці відвантажив суперникам десять м'ячів.

Ще більше, одинадцять, автографів у воротах опонентів залишив Шандор Кочиш. Це представник золотого покоління збірної Угорщини, який забив одинадцять голів на чемпіонаті світу у 1954 році.

Та навіть він не дотягнувся до показника Фонтена, якого почали називати "Фонтаном Голів" після шведської першості планети 1958 року.
Потрапивши до складу збірної Франції лише завдяки травмі одного із співвітчизників, Жюст відзначився шістьма голами на одному лише груповому етапі турніру.

Загалом він забивав у кожному матчі. Як в успішному чвертьфіналі з Північною Ірландією, так і в не зовсім вдалому півфінальному поєдинку проти Бразилії.

Більш, ніж масний голеадорський знак оклику Фонтен поставив у грі за третє місце. Покер, "подарований" команді Західної Німеччини, довів кількість м'ячів Жюста на тому мундіалі до вражаючих тринадцяти!