УКР РУС

Три загадки для України в Лізі Європи

24 жовтня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" розповідає про сьогоднішніх суперників наших клубів. "Лудогорец", "Пасуш де Ферейра" і "Тун" практично невідомі для пересічного українського вболівальника.

Відтак, перед нами непросте завдання: з'ясувати, в чому ж сила, а в чому слабкість цих "вискочок" із Болгарії, Швейцарії та Португалії, серед яких, безперечно, виділяються саме суперники "Чорноморця".

"Лудогорец"

Прізвисько: Орли

Головний тренер: Стойчо Стоєв

Лідери команди: Свєтослав Дяков, Марселінью, Вірджил Місіджан, Владислав Стоянов, Дані Абало, Міхаїл Александров

Позиція в чемпіонаті Болгарії: 2 місце, 13 матчів, +9=1-3. Різниця м'ячів 25-9, 28 очок.

Прогноз "Футболу 24": "Чорноморець" - "Лудогорец" - 2:1

"Орли" із скромного болгарського міста Разград, яке за населенням дорівнює українському Обухову (33 тисячі мешканців), ведуть свою історію з 1960-х років. Упродовж кількох десятиліть вони перебивалися з хліба на воду в нижчих ешелонах болгарського футболу, а у 2006 році "Лудогорец" взагалі зник з радарів, припинивши своє існування. Через чотири роки "орли" постали, наче їх побратим фенікс, злившись із командою "Разград-2000". І саме з 2010 року починається новітня історія команди - стрімкий вихід в елітний дивізіон, здобуття чемпіонського титулу і Кубка Болгарії, єврокубки. А все тому, що з'явилися грошенята. Багато грошей! Це командою заопікувався болгарський "курченко" - Кіріл Домусчієв.

Новий сезон "Лудогорец" розпочав, може, і не найкраще - все-таки вилетів з Ліги чемпіонів від "Базеля", який не виглядає нездоланним суперником. Зате в Лізі Європи болгари - одна з головних сенсацій. Настільки впевнено, як це зробив "Лудогорец", ПСВ на "Філіпс" не били вже давно. У другому турі "орли" просто-таки на частини розібрали загребське "Динамо". Аби оформити вихід з групи, команді Стойчо Стоєва необхідно набрати якихось чотири пункти.

Свєтослав Дяков і Ко. Респект від вболівальників

Щодо чемпіонату Болгарії, то тут вже давно зовсім інші команди задають тон. Часи домінування "Лєвскі" чи "Славії" - в минулому. Перші - середняки, другі - аутсайдери. Лише ЦСКА намагається нав'язати боротьбу за титул, але поки що поступається "Літексу" і, власне, "Лудогорцу". Між іншим, суперники моряків їдуть до Одеси з дуже кепським настроєм - репетицію матчу з "Чорноморцем" "орли" із тріском провалили. "Лудогорец" дозволив себе розбити прямому конкурентові - "Літексу", до того ж на своєму полі. Після першого тайму "пернаті" горіли з жахливим рахунком - 0:3, і лише після перерви дещо вирівняли гру - 2:4. За "Лудогорец" забивали форвард Місіджан (дуже ефектні індивідуальні дії) і капітан команди - Свєтослав Дяков. Арбітр продемонстував командам 13 жовтих і дві червоні картки. Гарячі болгарські перці!

Власне, цей матч є винятком із правил, адже зазвичай основна чеснота "Лудогорца" - це його захист. Ще б пак - у воротах стоїть голкіпер національної збірної Болгарії Владислав Стоянов. Захист зазвичай формує четвірка Моті - Чоко - Барте - Кайсара. В середній лінії Стоєв довіряє Александрову, Дякову, португальцеві Еспінью та іспанцеві Дані Абало. А ось в атаці болгари іноді виходять одразу з трьома форвардами - Марселінью, Місіджаном та Жунінью, який не Пернамбукану, звісно. Цікава річ: резервним форвардом у "Лудогорца" є Мічел Платіні. Не француз, щоправда.

Остерігатися таких суперників варто, проте й перебільшувати їх силу також не слід. "Чорноморець" вже довів неодноразово, що з його захистом теж усе в порядку, а на контратаках команда Григорчука свій шанс знаходить практично завжди. Відступати "морякам" вже нікуди. Чекаємо на перемогу.

"Пасуш де Ферейра"

Прізвисько: Бобри

Головний тренер: Коштінья

Лідери команди: Рікарду Жорже, Андре Леао, Мануель Жозе.

Позиція в чемпіонаті Португалії: 16 місце, 7 матчів, +1=1-5. Різниця м'ячів 7-13, 4 очки.

Прогноз "Футболу 24": "Пасуш" - "Дніпро" - 0:3

Якщо згаданий вище Разград - це еквівалент українського райцентру, то Пасуш де Ферейра - це густонаселене село. Кількість мешканців цього португальського пункту обмежується 5 тисячами. Тож досягнення головної команди Пасуша в попередньому сезоні здається від того ще почеснішим. Якщо забули - ми нагадаємо: "Пасуш" випередив у чемпіонаті "Спортінг" та "Брагу", фінішувавши третім і здобувши право на кваліфікацію Ліги чемпіонів. Однак влітку все змінилося кардинальним чином. Головний творець успіху - Пауло Фонсека пішов з тренерської посади, розбіглися й провідні футболісти, практично увесь основний склад.

У "Пасуш" прийшов Коштінья, відомий в недалекому минулому хавбек збірної Португалії, а також добряча партія нових і маловідомих виконавців. Тож плачевний результат команди в новому сезоні - цілком закономірний. Спираючись на свій куций тренерський досвід, Коштінья перетасовує і перетрушує склад "Пасуша", видаючи щоразу нову комбінацію. У "Пасуша" немає стабільного голкіпера - Матіас Дегра і Антоніо Феліпе провели майже порівну матчів. У захисті постійним місцем прописки може похизуватися хіба Рікарду Жорже - він якраз-то залишився з командою після тріумфального сезону. В півзахисті бачимо "бронзових" Андре Леао і Мануеля Жозе. Головним болем Коштіньї залишається атака - шість форвардів спромоглися лише на два голи. Хоча є тут своя зірочка - Бебе, якого "Пасуш" орендував в "МЮ".

Коштінья закликає форсувати "Дніпро"

Як не дивно, репетиція матчу з "Дніпром" у "бобрів" пройшла вдало: в рамках Кубка Португалії вони обіграли на виїзді скромний "Олівейренсе" - 3:1. Голами відзначилися Мануель Жозе (дубль), а також Сержіо Олівейра. Тим не менше, головного аутсайдера Ліги Сагреш команда Хуанде Рамоса повинна обігрувати навіть з заплющеними очима.

"Тун"

Прізвисько: Червоно-білі

Головний тренер: Урс Фішер

Лідери команди: Деніс Хедігер, Енріко Скірінці, Томас Райнман, Бенджамін Люті, Жозе Мартінес, Гійом Февр

Позиція в чемпіонаті Швейцарії: 6 місце, 12 матчів, +3=5-4. Різниця м'ячів 18-18, 14 очок.

Прогноз "Футболу 24": "Динамо" - "Тун" - 2:0

Помста - страва, яку належить подавати холодною. Киянам є що доводити і "Туну", і вболівальникам та спеціалістам. Для перспектив киян у цьогорічній Лізі Європи, по суті, настав момент істини. "Тун" - не той суперник, який без бою віддасть три очки. Швейцарським клубам у принципі притаманна чіпкість, наполегливість, здорове нахабство. З нещодавніх прикладів - перемога "Базеля" на "Стемфорд Брідж", а також "Санкт-Галлен", який познущався над московським "Спартаком", а заодно і "Кубанню". Щодо "Туна", то і в його послужному списку є непогані скальпи - в цьому сезоні "червоно-білі" вже встигли розтрощити "Партизан" і обіграти віденський "Рапід", з яким, до слова, кияни не впоралися.

Команда під крилом Урса Фішера зібралася дуже непогана. Тут є міцне ядро футболістів, які служать "Туну" вірою і правдою вже багато сезонів: захисники Скрінці, Люті і Райман, хавбек та капітан Хедігер, ще один півзахисник - пластичний івуарієць Секу Саного. На них намагаються рівнятись молоді хавбеки Лука Дзуффі, Крістіан Шновлі, форвард Жозе Мартінес. До речі, венесуельського бомбардира слід особливо старанно остерігатися - зі сімома м'ячами він лідирує у бомбардирській гонці швейцарської суперліги.

У ці дні дуже часто згадують протистояння "Динамо" і "Туна" в 2005 році. Тоді, нагадаю, команди сперечалися за путівку в груповий турнір Ліги чемпіонів. У Києві на голи Гусєва і Шацьких "Тун" відповів автоголом Родольфо і дошкульною "банкою" Егертера. А в матчі-відповіді єдиний гол у доданий час забив Бернардіні, скерувавши Леоніда Буряка у відставку з посади наставника "Динамо". Як відзначають окремі представники швейцарської делегації, сьогоднішній "Тун" навіть сильніший за своїх попередників.

Щоправда, за виступом "Туна" в національній першості цього не скажеш. Досить посереднє місце у турнірній таблиці, проблеми в обороні, "мінус 11" від лідера і "мінус 5" від третьої сходинки, на яку націлюються підопічні Фішера в цьому сезоні. Щоправда, в останньому турі оптимізму прихильникам "Туна" додалося - їх улюбленці обіграли "Сьон" - 1:0. Єдиний гол на 87-ій хвилині забив Шновлі.

Що ж, нескладно зробити висновок, що найлегший суперник очікує на "Дніпро", найважче доведеться "Чорноморцю". Але це лише прогнози, прогнози, прогнози. Гра знівелює всі ставки, тож не варто закидати суперників шапками, як не варто і свої сили недооцінювати. Очки позаріз необхідні всім трьом українським клубам, тож сподіваємося, що після фінальних свистків у Португалії, Одесі і Києві у нас буде значно кращий настрій, аніж двома тижнями раніше.

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87