УКР РУС

Три кроки до історичного рекорду Шевченка – Ярмоленко понад рік не забиває за збірну, але має всі шанси обійти легендуfire

26 червня 2023 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Капітан збірної України Андрій Ярмоленко провів черговий блок міжнародних матчів без забитих м'ячів, змушуючи уболівальників хвилюватися.

Вихованець чернігівського футболу давно має статус гравця, вміння якого не піддають сумніву. "Футбол 24" розповідає про найдовшу "суху" серію Андрія Ярмоленка за весь час виступів у збірній України.

Нові амбіції та виклики: чи зможе Ребров-тренер перевершити себе у збірній

Майже 14 років тому Ярмоленко вперше вийшов на поле у футболці головної команди країни в матчі з Андоррою. Якихось 18 хвилин знадобилося на той час гравцю Динамо, аби забити свій дебютний гол. Це стало логічним продовження блискучого старту сезону на клубному рівні, де Андрій забив 4 голи за 6 турів.

Кампанія 2009/10 стала справжнім проривом. До того в активі Ярмоленка був лише один забитий м'яч в УПЛ і, відповідно, лише мрії про збірну. Втім, прогрес футболіста не залишив Олексію Михайличенку варіантів – довелося викликати. Тоді проблемою була ще й позиція Андрія. "Синьо-жовті" були ще далекими від трійки в атаці з двома активними флангами, яка зараз видається канонічною. Тоді попереду діяв дует Шевченко-Воронін, якому з глибини допомагав Мілевський. Тож Ярмоленку знайшли місце в середині поля.

Сумнівно, що 5 вересня 2009 року бодай хтось, навіть сам Андрій, міг спрогнозувати, чого досягне той хлопчина, який вийшов на поле стадіону імені Валерія Лобановського у футболці з 14-м номером. Тепер у Ярмоленка легендарна сімка й капітанська пов'язка. А ще – амбіції побити історичний рекорд того, кому раніше належали ці атрибути лідера збірної України.

Андрій Шевченко завершив кар'єру після домашнього Євро-2012. У складі національної команди він провів 111 матчів, у яких забив 48 голів. Тривалий час до цієї цифри ніхто не міг навіть наблизитися. Втім, після ще однієї першості континенту Ярмоленко змусив говорити про те, що йому під силу стати найкращим бомбардиром збірної України за всю історію.

2021 рік персонально для Андрія видався одним з найуспішніших за весь час виступів на міжнародній арені. Лише у 2016-му він забивав більше упродовж календарного року – 7 голів. Позаминулого літа Ярмоленко двічі відзначився в рамках підготовки до Євро-2020, ще два м'ячі додав уже на турнірі, а остання пара трапилася вже восени – у відборі на ЧС-2022. Ось тоді усі зрозуміли, що все серйозно. До Шевченка залишалося ще чотири влучних удари.

Оптимізму додавав той факт, що на Євро-2020 вінгер приїхав після складного сезону, більшу частину якого він пропустив через розрив зв'язок коліна. Результативність українця у збірній натякала, що наслідки травми вдалося мінімізувати. Однак для Девіда Мойєса це нічого не означало – наставник Вест Хема на той момент вже поставив хрест на перспективах українця у своїй команді.

Упродовж усього сезону 2021/22 Ярмоленко був глибоким резервістом. Часто виходив буквально на кілька хвилин. Спроба вкотре переродитися у збірній не була такою успішною, як раніше. Андрій забив Шотландії у півфіналі відбору на чемпіонат світу, але у вирішальному матчі переплутав ворота. Його автогол (офіційно м'яч записали на Бейла) подарував путівку на ЧС-2022 Уельсу.

Відтоді досвідчений вінгер "мовчить". На цю мить "суха" серія налічує уже вісім матчів. Такого з Ярмоленком не траплялося жодного разу за увесь час його виступів у збірній України. Розкішний шанс перервати невтішний цикл він змарнував у останньому матчі з Мальтою, не реалізувавши пенальті. Відстань до рекорду Шевченка залишися незмінною – ще три голи.

Якщо Андрій справді націлений стати найкращим бомбардиром в історії національної команди, то потрібно якомога швидше забивати. Інакше він ризикує дещо знецінити своє досягнення, як це було з колишнім рекордсменом за кількістю матчів, з чиєї заміни на Євро-2016 сміялася вся країна. Ярмоленку не можна допускати ситуації, коли б його "тягнули" до першого місця.

Річ не у сумнівах щодо його заслуг чи рівня гри. Принаймні в Аль-Айні він провів дуже солідний сезон з точки зору результативності (12+6). Просто потрібно забити за збірну, щоб присоромити скептиків. Бо поки виходить, що останнім замість Андрія відповідає лише Сашко Алієв: "От з чого ви записали Ярмоленка в діди? Йому лише 33 роки. Він ще молодий, ще може грати. Є приклади – ті ж самі Мессі та Роналду. Це, як то кажуть, вундеркінди. Але Андрюха теж фізично добре готовий".

Погоджується з Алієвим і чинний головний тренер збірної України. Для Сергія Реброва Ярмоленко – ключовий гравець, користь від якого не вимірюється виключно забитими м'ячами. Втім, завершити свою історію в складі "синьо-жовтих" таки варто бомбардирським рекордом. Особливо, коли до нього залишилося кілька кроків. Впевнені, Андрій сам цього дуже хоче, а головне – має для цього час. Зрештою, Шевченко грав до 36.

Мальтійський футбол на підйомі: Ребров нагадав Фоменка, люди не витримували на трибунах – "страшна прутня" нашої збірної