УКР РУС

Три дербі. Спліт. Блог Дмитра Джулая

3 жовтня 2015 Читать на русском

У своєму блозі на сайті "Футбол 24" Дмитро Джулай розповідає про найцікавіші футбольні дербі, а розпочинає з історії протистоянь між РНК і "Хайдуком".

На минулому тижні було зіграно кілька цікавих дербі. Для переможців трьох з них успіх може стати психологічним допінгом у боротьбі за титул. Дві з цих команд не виграють національну першість з 2009 року, одна взагалі востаннє була чемпіоном десять років тому. Усім трьом увесь цей час залишалося лише спостерігати за святкуваннями принципових суперників. Зараз їхні шанувальники сподіватимуться, що цього сезону омріяне золото нарешті повернеться.

Спліт

Матчі між РНК та «Хайдуком» навряд чи колись дотягнуть  до нестерпної напруги протистояння головної команди Спліту із загребським «Динамо». Це таке собі домашнє, родинне дербі, без надмірної драматизації. І все ж останнім часом і до цих поєдинків «Хайдук» має ставитися ретельніше, аніж будь-коли. Минулого сезону з чотирьох дербі  у чемпіонаті виграти вдалося лише одне.  І саме РНК вибив «Хайдук» у півфіналі Кубка Хорватії (1:1, 1:0). А у другому турі чемпіонату 2015/2016 матч на полі «Хайдука» закінчився нульовою нічиєю. Отже загальний баланс виходив зовсім невтішним для команди, що звикла «не помічати» скромного сусіду.

Створений під назвою «Анарх» ще 1912 року, клуб, що згодом отримав ім’я Radnički Nogometni Klub (Робітничий Футбольний Клуб) тер дні у нижчих дивізіонах чемпіонату Хорватії й думати не міг про перемоги над «Хайдуком», аж до появи на посаді президента Славена Жужула. Стрімкий злет, з виходом до еліти 2009 року — і у першій хорватській Лізі з’явилося нове дербі.

Друга зустріч команд у цьому чемпіонаті (на стадіоні РНК Park Mladeži )не була перенасичена яскравими подіями. До перерви ледь не забив у свої ворота Максим Білий, та все ж наприкінці тайму саме гостям вдалося відкрити рахунок. Нікола Влашич (брат знаменитої стрибунки у висоту Бланки) впевнено реалізував вихід сам-на-сам з голкіпером. До цього «Хайдук» трохи краще за суперника вибудовував атаки, але не скажеш, що домінував на полі. Бракувало регулярніших прискорень атак, більшого тиску на захист РНК.

Гол Мійо Цакташа на початку другого тайму позбавив матч інтриги, а «Хайдук» необхідності вишукувати нові варіанти у атаці.  До перемоги «Хайдук» довів гру досить спокійно. Відставання від «Динамо» після одинадцяти зіграних матчів становить три очки. Минулого сезону після одинадцяти турів «Хайдук» вже меланхолійно споглядав як лідер зникає за горизонтом. Тоді їх розділяло 13 очок.

На старті нового чемпіонату «Хайдук»  постав командою значно витривалішою, міцнішою психологічно. З «Динамо» зіграли вже двічі й обидва «Вічних Дербі» не виявили переможця. Уперше за два роки сплітському клубу вдалося не програти загребцям у двох матчах поспіль. Побачити вдалося лише поєдинок першого туру. І у ньому «Хайдук» навіть сподобався більше. Команда Даміра Буріча провела принциповий матч тактично грамотно, не переоцінюючи себе, але й без тремтіння перед суперником.

Важче було грати, і це певною мірою логічно, зі скромнішими суперниками, які самі насамперед думали про захист. Акцент на злагоджені дії у обороні в самого «Хайдука» якраз і допомагає команді позбуватися привідів минулого. У середньому «Хайдук» пропускав у попередньому чемпонаті 1,5 м’яча за гру. Скандальний показник для гранда досить скромного за рівнем конкуренції турніру. Зараз пропустили вісім, чотири з них в одному матчі. Тож на інші десять залишається всього 4 пропущених.  У чемпіонаті «Хайдук» не пропускає шість турів поспіль. Програли поки що одного разу. «Істрі» з Пули, з якою зустрічатися у найближчому турі.

У складі «Хайдука» звісно ж є цікаві молоді гравці атакувального плану. Андрія Баліч (18 років), Елвір Малоку (19), Нікола Влашич (17).  Та все ж поки що значно важливішим здається вміння усієї команди вчасно та якісно реагувати на загрози суперника. Можливо через це не кожен матч «Хайдука» у чемпіонаті перетворюється на феєрію. Зрештою саме завдяки цьому команда тримається неподалік від лідера.

Після третього місця у минулому сезоні (з відставанням від ДЗ у 38 очок), варто цінувати кожен крок навздогін одвічному опоненту.  Зокрема, зроблений у нехай і родинному, але все ж дербі.

Дмитро Джулай

Читайте також:
Пішов із "Порту", щоб вказати шлях до воріт "Сент-Етьєна"

Вийшов - і парирував пенальті, або Нові амбіції кривдників "Динамо"

Про агресивну поведінку Мессі, відставку Б'єльси і трохи про експерта Леоненка