УКР РУС

Три дербі. Прага. Блог Дмитра Джулая

5 жовтня 2015 Читать на русском

У своєму блозі на сайті "Футбол 24" Дмитро Джулай розповідає про найцікавіші дербі. На черзі - протистояння "Спарти" і "Славії".

Та сама назва, та сама емблема, та сама форма. Так, форма була та сама, іншим був зміст. Те, що було перед очима, досить різко контрастувало з картинкою з тих часів, коли іноземного футболу на ТБ було вже трохи більше, аніж раніше, але й до теперішнього «шведського столу» залишалося кілька років.

У чвертьфіналі Кубка УЄФА 1995/96 празька «Славія» зустрічалася з «Ромою». Вже за кілька місяців прізвища кількох футболістів тодішньої «Славії»  гучно лунатимуть на чемпіонаті Європи у Англії. А у березні Бейбл, Шміцер, Поборськи на змерзлому полі перегравали команду Карло Маццоне. У «Роми» були у стартовому складі Абель Бальбо, Юнас Терн, Даніель Фонсека, Луїджи Ді Б’яджо. На «Славію» це не справило найменшого враження.

Поборськи ефектно закрутив штрафний з лівого флангу у дальній верхній кут вже на десятій хвилині. На початку другої половини гри Роберт Вагнер вдало встиг на добивання і збільшив перевагу пражан.

У матчі-відповіді «Рома» розраховувала на свого лідера, на свого символа. Джузеппе Джанніні не підвів. Його гол на 81-й хвилині перевів матч у додатковий час. «Ромі» залишалося лише забитий третій, щоб поставити нахаб на місце. І «Рома» його забила. На сотій хвилині Франческо Мор’єро оформив дубль (Розкішний пас йому віддав наступник Джанніні — Франческо Тотті). Здавалося, що «Славія», яка тримала нульову нічию шістдесят хвилин, вже не відреагує.

На 113-й хвилині довга передача голкіпера Яна Стейскала почала атаку гостей. У боротьбі із захисником Іржи Штайнер торкнувся м’яча спиною. Вийшов пас на Іржи Варву. З 19 метрів той поклав м’яч у нижній кут. «Славія» забила на виїзді, коли у це мало хто вірив й пройшла до півфіналу.

У першому турі чемпіонату Чехії 2015/2016 «Славія» грала у Пльзені. Тамтешня «Вікторія» за останні чотири роки виграла стільки ж титулів, скільки «Славія» за увесь час існування окремого чеського чемпіонату. І у першому таймі події на полі повністю відповідали новітній ієрархії. Навіть не тому, що «Вікторія» якось особливо переважала суперника. Полохливо, скромно грала довгий час «Славія».

Так, команда 1996 року принесла перший за 49 років чемпіонський титул. Але ж потім «Славія» тільки чотири рази у 11 сезонах опускалася нижче другого місця доки не взяла два чемпіонства поспіль (2008, 2009).  Найгірше почалося трохи згодом. Серйозні фінансові проблеми перетворили «Славію» з одного з постійних фаворитів сезону на команду, що іноді навіть змушена була боротися за виживання. Поки пльзенці вигравали свої титули, «Славія» не піднімалася вище сьомого місця.

Це загальне пригнічення відчувалося у першом таймі їхнього матчу. Колись гордовитий клуб якийсь час ніби соромився «підвищити голос». У другому таймі все ж вдалося створити кілька моментів. Насамперед близьким був до успіху Яромір Змрхал. Але матч «Славія» програла, у двох наступних турах взяла лише одне очко й облаштувалася на передостанньому місці.

Подальшу безпрограшну серію кортить пов’язати з першими результатами роботи Душана Уґріна-молодшого. Так це чи ні напевно стверджувати на такому короткому відрізку ще зарано. Попереду чимало випробувань, але найперше з них «Славія» пройшла гідно.

У празькому дербі вразила млява та нескоординована гра «Спарти». На цьому тлі особливо яскраво виглядали у першому таймі  злагоджені дії «Славії» у атаці. За перший тайм господарі завдали 10 ударів, мали кілька чудових нагод вийти вперед. Сам гол вийшов трохи курйозним. Голкіпер «Спарти» невдало зреагував на дальній удар Змрхала, але загалом «Славія» цілком награла на цю перевагу. 

У другому таймі більше довелося дбати про власні ворота. Робила це «Славія» досить ретелньо. Як команда, що вже свідома свого статусу й готова відстоювати його проти будь-якого суперника, а особливо такого, як «Спарта». Вміло підтримувало інтригу й чеське телебачення. За кілька хвилин до фінального свистка титром нагадали, що єдину свою перемогу над «Спартою» Угрін-молодший здобув ще 9 років тому, коли тренував «Младу Болєслав».

«Славія» витримала дещо сумбурні спроби «Спарти» врятуватися від поразки. Витримала, бо за півтора місяця додала у багатьох аспектах і прагне повернути собі ту величаву ігрову поставу, що дозволяла здобувати славні перемоги у єврокубках.

Успіх у дербі, перший за три роки, перервав серію з п’яти поспіль поразок «Славії». «Спарта» і після цієї невдачі не втратила лідерство у чемпіонаті (хоча у «Вікторії» стільки ж очок) й досі випереджає «Славію» на три очки.

Команді Душана Уґріна доведеться ще не раз доводити, що вона спроможна повернутися на провідні ролі у чеському чемпіонаті. Але зараз у грі  «Славії» дещо більше впевненості у власних силах. Принаймні достатьно для перемоги у дербі. 

Дмитро Джулай

Читайте також:

Три дербі. Спліт