УКР РУС

Третя спроба Спаллетті: нова ера Роми, дебют з Шахтарем, жахіття Манчестер Юнайтед та вечеря з сером Алексом

24 березня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Наполі вперше в історії пробився до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Натомість для наставника неаполітанців Лучано Спаллетті це буде третя спроба вийти у півфінал ЛЧ.

Футбол 24 спільно з партнером HLIBNY DAR пригадує попередні лігочемпіонівські походи італійського наставника.

Виступ з Наполі у поточному розіграші Ліги чемпіонів є одинадцятою спробою для Спаллетті завоювати вухастий трофей. І, здається, саме зараз Лучано має чи не найбільші шанси на успіх. Тут і фантастичний хід його команди, і хороший календар зі зручними суперниками.

Для Спаллетті все розпочалося у червні 2005-го, коли 46-річний тренер очолив Рому. Це рішення виявилося прекрасним для обох сторін. Наставник здійснив крок угору після роботи в Удінезе, а римський клуб отримав нагоду перезавантажитись. Вже у наступному сезоні 2006/2007 Рома повернулася у Лігу чемпіонів, а Лучано дебютував у турнірі. І з першого разу пробився до чвертьфіналу.

Загалом Спаллетті п'ять разів грав у Лізі чемпіонів з Ромою, чотири спроби зробив у Зеніті та ще раз змагався в ЛЧ з Інтером. Ми ж зосередимося на двох походах Лучано, які обірвалися на стадії чвертьфіналів.

Весь світ уважно спостерігатиме за Лігою чемпіонів. Не залишайся осторонь футбольного протистояння та вболівай за улюблені команди. А створити особливу атмосферу допоможе HLIBNY DAR.
Запекла гра на полі Ліги чемпіонів у поєднанні з HLIBNY DAR зроблять незабутнім твій вечір. HLIBNY DAR – все вирішується на полі!

Спроба перша

Дебютний сезон на "Стадіо Олімпіко" для Спаллетті завершився вдало. Підсумкове п’яте місце невдовзі трансформувалося у друге. Усе через Кальчополі та покарання для Ювентуса, Мілана і Фіорентини. Це дозволило Ромі замість Кубка УЄФА стартувати у Лізі чемпіонів.

Цікаво, що Спаллетті міг дебютувати в ЛЧ ще раніше, адже прощальний сезон в Удінезе став особливо успішним. Фріульці фінішували четвертими та здобули право зіграти у кваліфікації Ліги чемпіонів. Однак зробили це вже без Спаллетті.

Врешті-решт, 12 вересня 2006-го Лучано дебютував у Лізі чемпіонів. У якості першої жертви до Риму завітав донецький Шахтар.

Хочу зізнатися, що я дуже схвильований і трохи нервую, бо це фантастичний турнір. Я очікую, що на стадіон прийде багато вболівальників. Ми гратимемо проти команди високого рівня, в якій виступає достатньо легіонерів. Шахтар досягнув хороших результатів та грає у добротний футбол, – ділився емоціями тренер римлян на передматчевій прес-конференції.

У першому таймі "гірники" вистояли (у тому числі, завдяки кіперу Дмитру Шуткову), та по перерві посипалися. Таддеї, Тотті, Де Россі та Пісарро організували розгром Шахтаря – 4:0. Далі Ромі було важче: поразка Валенсії (1:2), вистраждана перемога над Олімпіакосом (все вирішив гол Сімоне Перротти) та домашня нічия з греками (Тотті врятував "вовків" від поразки – 1:1).

Рац проти Перротти

Наприкінці листопада Рома приїхала у Донецьк, а Шахтар оформив реванш. Хоча результат тієї зустрічі турнірного значення не мав. Ще до поїздки в Україну Рома забезпечила собі місце в 1/8 фіналу. Хай там як, Чіпріан Маріка приніс Шахтарю першу та єдину перемогу на груповому етапі.

У заключному турі Рома обіграла Валенсію завдяки голу Крістіана Пануччі, та все ж фінішувала другою. У плей-оф римляни зустрілися з Ліоном, який не мав собі рівних у французькій лізі. Новий рік підопічні Жерара Ульє розпочали жахливо (одне очко у чотирьох матчах), проте ближче до поєдинків з Ромою розігралися. Однак це не допомогло французам. 0:0 у Римі та 2:0 на "Жерлані" – команда Лучано Спаллетті крокує далі.

Через місяць на італійців чекало особливе випробування у вигляді Манчестер Юнайтед. Домашня перемога вдома з рахунком 2:1 (з голами Таддеї та Вучініча) дарувала надію "вовкам" перед поїздкою на "Олд Траффорд". Утім друга зустріч з хлопцями сера Алекса Фергюсона перетворилася для Роми на справжнє жахіття. На 60-й хвилині гості горіли 0:6 – по дублю оформили Майкл Каррік та Кріштіану Роналду (для обох то були дебютні голи в ЛЧ!) Ганьбу підсолодив Даніеле Де Россі, однак під кінець зустрічі побиття ще одним дебютним голом в ЛЧ довершив Патріс Евра – 7:1.

"Вперше у житті таке бачу. Не те, щоб Рома грала погано, просто ми були неперевершені", – насолоджувався моментом кіпер МЮ Едвін ван дер Сар.

Цікаву деталь згодом розповів і сер Алекс, який після гри запросив Спаллетті на вечерю, а той у відповідь спрезентував Фергюсону пляшку вина.

Я був радий, що він прийняв запрошення, незважаючи на результат. Він прийшов до мене в офіс випити, і той факт, що він з’явився, дотримавши обіцянки, був демонстрацією сильної особистості.

Спроба друга

Вже наступного року Лучано Спаллетті та його Рома пішли протоптаною дорогою. Сезон 2007/2008 виявився копією попереднього. У Серії А "вовки" знову фінішували другими, а у Лізі чемпіонів дісталися чвертьфіналу.

Взагалі якщо проаналізувати шлях римлян у єврокубках, то з’являється відчуття дежа вю. Усе знову розпочалося з чемпіона України. Тільки цього разу ним виявився не Шахтар, а Динамо.

Знову перша домашня гра групового етапу вдома і знову впевнена перемога. Голи у кожному з таймів принесли Ромі перемогу 2:0 над Динамо Анатолія Дем'яненка (забивали Перротта та Тотті). Через два тижні Спаллетті та компанія вирушили на добре знайомий "Олд Траффорд". Цього разу без розгрому, зате з трьома очками для МЮ. Долю зустрічі вирішив влучний удар Вейна Руні.

Ключовими для Роми стали два поспіль матчі зі Спортінгом, у яких суперники формально визначили того, хто зіграє у плей-оф. Влучні удари Жуана та Вучініча принесли перемогу римлянам на "Стадіо Олімпіко" (2:1), а на виїзді Рома відверто відскочила завдяки автоголу на 89-й хвилині (2:2). Цікаво, що усі три м’ячі за португальців забив маестро Лієдсон.

У п'ятому турі "вовки" не мали проблем із Динамо у Києві – 4:1. Варто зауважити, що той розіграш для "біло-синіх" став пам'ятним зі знаком "мінус". Шість поразок у шести турах з різницею м'ячів 4-19. Це зараз вболівальники Динамо загартовані останніми невдачами, а півтора десятиліття тому такий виступ вважався неймовірним провалом.

Заключний тур не мав турнірного значення, тож Рома та Манчестер Юнайтед розписали рядову нічию 1:1. Тоді ніхто й подумати не міг, що мине чотири місяці і римляни знову зустрінуться з МЮ. А до того в 1/8 фіналу на них чекав Реал. Якщо у Ла Лізі мадридці скористалися слабкістю Барселони та легко здобули чемпіонство, то в ЛЧ зазнали невдачі.

Спаллетті двічі перехитрив екс-тренера Шахтаря Бернда Шустера, а Рома несподівано здобула дві синхронні перемоги 2:1. У Римі швидко забив Рауль, та Давід Пісарро і Амантіно Мансіні усе перевернули з ніг на голову. На "Сантьяго Бернабеу" знову відзначився Рауль, проте його результативний постріл тільки розбавив гольову міць гостей, за яких забивали Родріго Таддеї та Мірко Вучініч.

Коли я почув, що ми зустрічаємося з Юнайтед, я здійняв руки до неба і вигукнув: "Дідько! Так! Нарешті!" Нарешті ми маємо шанс все розставити по своїх місцях. Для нас це чудова нагода стерти спогади про минулий сезон. Ми розглядаємо це жеребкування як питання престижу. У ньому є моральний аспект, адже у житті завжди є можливість виправити те, що сталося у минулому. Ми можемо вилікувати цей біль у наших серцях і звільнитися від нього, – запалював Спаллетті після жеребкування чвертьфіналу, яке підготувало слушний момент для помсти МЮ.

Минулорічне приниження 1:7 та поразка у групі в рамках поточного розіграшу могли забути тільки у випадку нового тріумфу. Проте і цього разу Рома капітулювала.

Все стало очевидно після першої гри чвертьфіналу у Римі, коли відзначилися Роналду та Руні, а господарі не змогли відповісти нічим. У матчі-відповіді МЮ переміг вдруге завдяки голу Карлоса Тевеса. Мине півтора місяці, а Тевес знову заб'є – цього разу у серії пенальті у фіналі, який банда сера Алекса драматично виграє у Челсі.

А Спаллетті чекатиме своєї нагоди 15 років, щоб знову повернутися у чвертьфінал ЛЧ. Тут більше немає Манчестер Юнайтед, а Лучано тренує не Рому, а Наполі. Утім ціль 64-річного аленаторе не змінюється – прорватися у півфінал будь-якою ціною.