УКР РУС

Тренер, мотивація, жінки. 5 проблем Роналду перед "Барселоною"

20 листопада 2015 Читать на русском

Кріштіану цього сезону вже не той. Принаймні такої думки дотримується не лише президент "Реала" Флорентіно Перес, а й іспанська преса і чимала армія фанатів.

 
Що ж сталося, в чому причина? "Футбол 24", озброївшись іспанськими джерелами, спробував розібратись.

Проблема перша. Тренер і відсутність Бензема

Кріштіану не хотів звільнення Карло Анчелотті. "Це великий тренер і чудова людина. Подібний до Фергюсона. Він приніс нам Десіму". З перших же днів щось у їхній співпраці пішло не так. Рафа Бенітес немало шокував словами, що могли в його тренерській кар'єрі бути і кращі за португальця виконавці.  Для велетенського Его Роналду це був удар. Комунікація з гравцями - мабуть, найбільша проблема іспанського керманича не від сьогодні. Марек Гамшік недавно покритикував його малодинамічну тактику в "Наполі", але якби не натягнуті стосунки з тренером, то ми б цього могли і не почути ніколи.  Публічна критика помилки Рамоса, форми Хамеса, непорозуміння з Роналду...

Підтримка Рафою медичного штабу на чолі з Ольмо, на який футболісти "вершкових" висловлювали чимало нарікань? Черговий жирний мінус. З відповіддю мадридські зірки не забарились, почавши ходити до звільнених з клубу фізіотерапевтів. Кількість травм м'язів серед "королів" за третину сезону вже в кілька разів більша, ніж за весь сезон 2010/11.

А ще Кріш ніколи публічно не вихваляв тренерський хист Рафи. Непублічно? Іспанська преса приписує йому такі слова в розмові з Флорентіно: "З таким наставником ми нічого не виграємо". Утім варто зазначити, що така думка все популярніша в медіа і серед вболівальників, які могли просто вкласти її в уста обличчя "королівських" успіхів останніх років.

Ще один аргумент. Бенітес від початку вирішив перевести португальця ближче до центру атаки, де людина з феноменальною результативністю, здавалось, мала б рвати усіх на шматки. А вийшло інакше. Лише в одному матчі сезону Роналду справді був богом: 5 голів у ворота "Еспаньйола" - це більше половини його м'ячів у поточному сезоні Прімери. Пояснення просте - Крішті все ще потребує простору і вибігання з лівого флангу створюють більше небезпеки чужим воротам. Але й Рафу можна зрозуміти. Після проблем зі здоров'ям і законом Бензема вибув на якийсь час. Травмувався і Хамес. Перестановки отримали вже вимушений характер. А це величезна проблема. Якщо глянути на актуальну статистику взаємодії в трикутнику BBC, то і Роналду, і Бензема пасують Бейлу фактично вдвічі рідше, ніж один одному. Що цікаво, сам Бейл такої проблеми не має і старається значно частіше грати через партнерів з атаки.

Куди ж без розмов про акуратний, виважений стиль Рафи. Якщо вірити Radio Marca, головні авторитети роздягальні Роналду, Рамос і Марсело пішли на відверту розмову з Бенітесом, в якій висловили занепокоєння оборонною грою команди. "Королі", дійсно, дуже часто відходять назад і замало нагнітають біля воріт пристойних суперників у нинішньому сезоні. Гра проти значно яскравішої і стабільнішої "Барси" може в цьому контексті стати провалом. Танцювання від пічки створювало чималий дискомфорт тому ж Роналду. Бенітес начебто дослухався до побажань, а також виправдав свій тактичний вибір великою кількістю травмованих. Тож тепер, коли видужав і набрав непогану форму Хамес, а єдиною проблемою залишається невизначеність стану здоров'я Бензема, варто очікувати більш сміливої гри "Реала" в Класіко. А відтак і більш розкутого Роналду? Не поїхавши у збірну, Кріш отримав нагоду більше попрацювати з Бенітесом. Налагоджене взаєморозуміння може принести свої плоди, сподіваються фанати "бланкос".

 
 

Проблема друга. Втрата мотивації і психологічної рівноваги

Мало хто може "перевершити" статистику Роналду в цьому сезоні. Найбільше неточних ударів (36), найбільше неточних ударів головою (12). З кожним матчем потяг з надіями на "Золотий м'яч" віддаляється від португальця, і це ніби впливає на нього. Зрештою, сам лідер "Реала" зізнається, що престижна нагорода цьогоріч вже практично в руках вічного суперника - Мессі. Саме конкуренційна складова постійно була однією з головних мотивацій КР7 - більшого вимагай, більше забивай. Але сьогодні він змужнів і подорослішав: ті, що голосують за ЗМ, обирають тріумфатора насамперед за командними титулами.
 
Показовим для психологічної картини Рона був матч із "Севільєю", якій раніше забив 19 голів, з них 11 у гостях. Один прицільний удар з 5, постійне перетягування на себе ковдри. Це було. ніби як в азартних іграх: гравець намагається постійно відігратись, а натомість лише більше занурюється на дно. Чим більше Кріштіану не вдавалась гра, тим більше він прагнув усім довести - зараз я візьму все у свої ноги і зроблю результат. Навіть коли партнери перебували у значно кращих позиціях, португалець їх не помічав. Він боровся сам із собою і вкотре в цьому сезоні програв цю битву.


Про кого говорили ЗМІ після гри в Андалусії? Правильно. Про нашого Коноплянку, який робив те, чого все ще очікують від Роналду. Ефективної гри на команду, а не лише голів. А про що ще говорили в контексті КР7? Про те, як після гри роздратовано не подав руку Рамосу, який спробував потішити лідера атаки. Це була дуже дошкульна поразка для Кріштіану, позаяк на наступний день мала відбутись велика прем'єра фільму про нього. Щось схоже було напередодні вечірки з нагоди дня народження португальця. Та поразка 4:0 в дербі з "Атлетіко", до слова, стала чи не вирішальним фактором відставки Анчелотті.

Проблема третя. Що далі?

Плюс незрозуміла ситуація з президентом клубу, постійні образи на Флорентіно і уколи у відповідь. Перешіптування з тренером ПСЖ Лораном Бланом, думки про МЛС, чутки про "Челсі" і неоднозначна відповідь на питання про відновлення співпраці з наставником Моурінью. Попередній сезон був чи не найкращим за результативністю для Крішті, цей - фактично найгірший. А тим часом бос "Реала", як і гравці, не з'явився на прем'єрі документального фільму про нього. Неодноразові повідомлення авторитетних іспанських ЗМІ про останній сезон у Мадриді розбиваються об заяви агента Жорже Мендеша. Але це великий бізнес, а в його обоймі не один зірковий футболіст, який грає у "Реалі" або може його зацікавити. Тому й доводиться заспокоювати Переса. Хоча бос "вершкових" наче й сам вже не проти позбутись своєї суперзірки, яка перестала сяяти на повну потужність. І не виключено, що влітку 2016-го буде остання нагода зірвати великий куш на подібному трансфері. Мільярд євро, записаний у клаусулі Роналду, звісно, ніхто не заплатить, а ось за якихось 150 мільйонів - він ваш. І тут виникає питання. Чи буде КР7  викладатись на повну потужність, якщо його а) не цінують; б) хочуть продати якнайшвидше.

Проблема четверта. Відпочинок

Бенітеса часто запитували, чи не буде його улюблена ротація заважати лідеру команди, який звик грати постійно і побільше. Рафа ніби перелякався потенційної реакції Кріша і вирішив перестрахуватись так, що здивував усіх. Жодної секунди цього сезону Роналду не відпочивав (а загалом натікало вже 1350 хвилин у всіх турнірах за "Реал")! Наступні після нього Варан, Кроос, Навас і Марсело відстають на 150 і більше хвилин, проведених на полі... Але ефекту з цього дуже мало. Ні голів, ні асистів не побільшало. А втома накопичилась. Утім тут якраз Кріштіану мав би добре попрацювати і перезарядитись, взявши 2-тижневу паузу, пов'язану з матчами збірних. Однак проти фактів не попреш: Роналду і забивати став менше, і робить це майже вдвічі рідше, якщо говорити про кількість матчів. Португалець видихнувся і не може тягнути на собі і креатив у середній лінії, і роль центрфорварда водночас. Зрештою, і 30 років - не 20. Позначилась і гра на уколах на ЧС-2014, що могла достроково завершити його кар'єру. Недавно КР7 зізнавався, що регулярно відчуває біль у коліні.

Проблема п'ята. Шукайте жінку

Виховання самотнім батьком сина від невідомої жінки, яке потребує все більше часу. "Я відмовив Кріштіану-джуніору, коли він попросив мене купити йому Iphone 6. Освіта і правильне виховання - ось найбільший подарунок, який ти можеш дати своїй дитині". Мудрі, зрілі слова. Роналду мав далеко не таке багате дитинство, як його син. Але одними грошима не заміниш батьківську опіку і увагу. Крішті, який хоче зберегти своє чадо в адекватному ставленні до речей і світу, і тут відпрацьовує за двох. Розрив стосунків з російською моделькою Шейк став закономірним кінцем тривалої історії, яка так і не привела до логічного і щасливого завершення. У мріях португальця - мінімум ще 5 дітей. Проте починати роботу над цим поки ні з ким. Фраза Кріша про кастинг кількох жінок у боротьбі за серце футболіста тільки на перший погляд здається мрією кожного чоловіка. Бо Роналду, схоже, доріс до потреби чогось більшого. І надійного сімейного тилу, так важливого для спортсменів, наразі явно не вистачає.

Завіса

Роналду забив 15 голів у матчах проти "Барси". В останніх 40 Класіко на "Бернабеу" глядачі не бачили нульової нічиєї. Страх побачити нудотний бій без голів існує, хоча наявність мегазірок у нападі зобов'язує до феєрії. Кріштіану дуже хоче повернутися тим голеадором, яким був раніше. Ну, а поки Роналду суттєво відстає від представника чемпіонату України, який є несподіваним лідером у сезонному рейтинзі "Золота бутса".
 
Тарас Котів, Футбол 24