УКР РУС

Трансферна реформа від Інфантіно – 5 революційних пунктів, які можуть змінити футбол

16 лютого 2018 Читать на русском

Президент ФІФА Джанні Інфантіно має серйозні плани кардинально змінити світову систему переходів гравців, зокрема, відмінити одне із трансферних вікон.

Як інформує L'Equipe, 28 лютого збереться Комітет ФІФА, який проаналізує рапорт, що складається загалом із 11-и пунктів. Цей документ створено з метою збільшити транспарентність (прозорість) і зберегти конкуренцію у футболі. "Футбол 24" наводить 5 найцікавіших моментів реформи Інфантіно.

Борусія Ярмоленка продовжила контракт з Ватцке – важлива заява про трансфер топ-форварда і фінанси

Зимового трансферного вікна більше не буде

Принаймні ФІФА дуже прагне, аби трансфери можна було проводити лише в один період за рік – літній. Інфантіно і Ко мають рішучі наміри покінчити із зимовими трансферами, які останнім часом набувають все більшого масштабу (трансфери ван Дейка і Коутінью, Ляпорта та Обамеянга чого тільки варті!).

Трансферне вікно завершуватиметься перед стартом сезону

ФІФА виступає за поширення варіанту, який запроваджують в АПЛ. Перед першим туром сезону 2018/19, а це 9 серпня, в Англії трансферне вікно закриється. "Це має сенс, коли ти знаєш перед стартом турніру, на яких гравців можеш розраховувати весь сезон", – переконаний Інфантіно.

Обмеження переходів на правах оренди

А це вже дуже близький для українських реалій пункт. ФІФА прагне обмежити деякі клуби, які здають в оренду надто багато гравців. Скажімо, італійський Удінезе віддає на правах оренди аж 103 гравців у різні країни світу. Про деякі клуби з України, які ведуть подібну політику, ви і самі здогадуєтесь.

"Важливим є створення певних спортивних правил. Наприклад, ліміт гравців в одній команді та обмеження кількості орендованих. Усі ми зацікавлені в тому, щоб грали найкращі футболісти. Та сьогодні, коли вони всі зібрані в небагатьох клубах і лігах, цього не стається", – нарікає Інфантіно.

Ліміт витрат на зарплати

Очільник ФІФА також планує встановити ліміт на зарплати для команд, який буде визначеною частиною від доходів клубів. Це мало б посприяти вирівнюванню шансів усіх команд. "Система здорова, адже в ній крутиться дуже багато грошей, але є тривожна тенденція. Тому ми повинні діяти і захищати цінності, які зробили футбол тим, яким він зараз є", – анонсує зміни Інфантіно.

Регулювання комісії для агентів і посередників

Президент ФІФА вважає, що суттєве збільшення заробітків футбольних агентів викликає тривогу. Комісійні для менеджерів гравців потрібно краще регулювати. Це допоможе в боротьбі з корупцією, хабарництвом і відмиванням грошей. За останній рік лише на трансфери було витрачено 6,4 мільярда доларів (це у 2 рази більше, ніж 4-5 років тому!), а сума, яка потрапила в руки агентам, дійсно вражає – 500 мільйонів доларів.

10 найдорожчих трансферів з чемпіонату України: квіз Футбол 24