УКР РУС

Трансфери української Прем’єр-ліги 2015/16. Хто, куди й чому?

16 липня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" аналізує зміни у складах клубів Прем’єр-ліги під час літнього міжсезоння.

Напередодні старту сезону 2015/2016 наш сайт розбирається у кадрових змінах прем’єр-лігових клубів. У першій частині – трансфери 5-ти клубів УПЛ: «Олександрії», «Карпат», «Чорноморця», «Волині» і «Олімпіка». 

Примітки: Д1 – вищий дивізіон, Д2 – перша ліга України та її зарубіжні аналоги, Д3 – друга ліга України та її зарубіжні аналоги; верхнім регістром виділені новачки команд.

ПФК «Олександрія» – новачок

Підписані: з. Чеботаєв («Гірник-Спорт» Д2), п. Морозенко і п. Полярус (обидва – «Динамо-2» Д2), п./н. Козак («Десна» Д2)

Можуть перейти: з. Матвєєв («Іллічівець» Д1)

Переглядалися: з. Буличов («Кремінь» Д3), з. Жук («Десна» Д2), з. Зубков («Іллічівець» Д1), п. Трояновський («Чихура» Грузія Д1)

Пішли: з. Ломко, п. Койдан (обидва – «Гірник-Спорт» Д2), п. Чепурненко («Десна» Д2), п. Бідловський

Найбільша втрата: не було

Гравці, які залишили команду, або не були міцними гравцями основи, або за віком/класом/досвідом уже не могли допомогти команді на новому рівні.

Найкраще придбання: Сергій Чеботаєв.

Вихованець запорізького футболу вже давно «під» Прем’єр-лігою – подавав надії в «Волині», з алчевською «Сталлю» ледве не підвищився у класі. Провів хороший сезон у першій лізі, з новачком «Гірником-Спортом» після золотих медалей другого дивізіону завоювавши бронзові – першого. За стилем цей швидкий, технічний крайній захисник явно підходить олександрійцям, і якщо зліва позиції Сухоцького міцні, то от основним правим захисником Чеботаєв цілком може стати.

Над чим працювали: тренери явно шукали посилення оборони, а також сподівалися дістати ще одного сильного крайнього захисника.

Що ще потребує покращення: передовсім, атака. З форвардів, які були у команди минулого сезону, лише Іващенко має досвід виступів в УПЛ, та й то – він був там давно, і в цій команді не став гравцем основи. Забивний нападник «Олександрії» дуже потрібен, і добре ще, якщо вдасться заграти за рахунок внутрішніх резервів (молоді Коломоєць та Пономар – талановиті, але ще не грали на такому рівні).

Як можуть виглядати: Новак (Леванідов) – ЧЕБОТАЄВ (Микицей, Мягков), Басов (МАТВЄЄВ), Імереков (Шендрик), Сухоцький (ЧЕБОТАЄВ, Мягков) – Запорожан (МОРОЗЕНКО, Леонов), Банада (Мягков) – Старенький (ПОЛЯРУС, Голенков, Гуськов), Грицук (Степанюк), КОЗАК (ПОЛЯРУС, Чорній) – Пономар (Коломоєць).

На всіх позиціях у олександрійців намічається серйозна конкуренція. Єдине – не вистачає команді жорстких опорників старого типу, адже коли на весні травмувалися Запорожан та Банада, з цією позицією були проблеми.

Що хотіли? Точкового посилення. Досягли цього? Так, частково.

Оцінка від «Футбол 24» за літо: 7/10

«Карпати» (Львів)

Підписані:

Можуть перейти: з. Пеляк («Славія» Чехія U-21), н. Манце («Істра» Хорватія Д1)

Переглядалися:

Пішли:

Найбільша втрата: не було

Найкраще придбання: не було

Над чим працювали: вкотре обійшовшись фактично без жодного посилення, Йовичевич проводив основну роботу над вдосконаленням наявного складу. З одного боку, це добре – завдяки роботі хорвата явного прогресу досягли молоді гравці. З іншого – погано, адже команді потрібне не лише посилення, а й більш якісна конкуренція. Тому лишається сподіватися, що в останню мить львів’яни проведуть хоча б точкову дозаявку, бо інакше є ризик опинитися навіть нижче, ніж були.

Що ще потребує покращення: атака, під конкуренцію – опорна зона. Власне, команда зараз в тому положенні, що їй потрібне винятково досвідчене посилення, бо молодих – для кількості – тут вдосталь.

Як можуть виглядати: Мисак (Підківка) – Мірошниченко, Гітченко (Гладкий), Пластун (Новотрясов), Костевич (Кравець) – Голодюк (Чачуа), Худоб’як (Даушвілі, Кльоц) – Швед (Гуцуляк), Карноза (Голодюк), Кожанов (Сергійчук) – Сергійчук (МАНЦЕ, Захарків, Страшкевич, Пучковський).

Якщо дивитися суто на кількісний склад, то у команди вималювалася й основа, і найближчий резерв. Однак треба враховувати, що багато позицій – безальтернативні, і якщо в центрі поля хороший вибір креативників, то, скажімо, в обороні виліт Гітченка або Пластуна може суттєво позначитися на грі команди. Це не кажучи вже про атаку, де є лише здібний, але малозабивний Сергійчук. Якщо не вдасться дозаявити Манце, цілком можливо, що вперед доведеться висувати когось з атакуючих хавів, які є навіть з надлишком.

Що хотіли? Точкового посилення, стабілізації складу, прогресу молодих. Досягли цього? Частково.

Оцінка від «Футбол 24» за літо: 5/10

«Чорноморець»

Підписані: в. Боровик («Металург» З Д1), з. Нємчанінов («Волинь» Д1), з. Хочолава («Шукура» Грузія Д1), п. Калитвинцев («Динамо» Д1), п. К.Ковалець («Шахтар-3» Д3), п. Шаповал (ФК «Тирасполь» Молдова Д1), н. Соломка (ФК «Полтава» Д2)

Можуть перейти:

Переглядалися: з. Сидоренко (ФК «Тирасполь» Молдова Д1)

Пішли: з. Путраш («Металург» Дн Д1), з. Олійник, п. Кіча (обидва – «Іллічівець» Д2), п. Гречишкін («Зоря» Д1), п./н. Васін («Металург» Д), в. Мартыщук, в. Паст, з. Крнета, з. Кутас, п./н. Балашов, н. Діденко

Найбільша втрата: Анатолій Діденко

У «Чорноморця» величезні втрати, й відхід Васіна, Балашова, Гречишкіна, Кутаса й багатьох інших точно послабить команду. Але ми виділимо саме ветерана Діденка – він не лише був чи не єдиним центрфорвардом команди, а й найдосвідченішим гравцем, першим помічником тренера на полі. Якщо з ним все ж таки домовляться – це буде величезним плюсом для одеситів.

Найкраще придбання: Влад Калитвинцев.

Найкраща мотивація гравця – його особиста, і немає жодних сумнівів, що Калитвинцев-молодший спробує сповна використати одеську оренду, щоб вразити динамівських тренерів. Тож цих півроку він буде рвати й метати на полі, і в схожому положенні – як мінімум, ще й молоді Ковалець, Шаповал і Соломка, а також досвідчений воротар Боровик, котрим також потрібно грати й доводити свій рівень заради поліпшення своєї кар’єри.

Над чим працювали: передовсім, шукали нового воротаря – Боровик виглядає підходящою кандидатурою. Також довелося фактично з нуля награвати групу атаки й шукати досвідчене посилення в оборону (благо, знайшовся вільний Нємчанінов).

Що ще потребує покращення: команді дуже потрібен центрфорвард – Яворський ще не дуже досвідчений, а Шаповал, Соломка, Ковалець-молодший грають нападника радше не за основною своєю спеціалізацією. Також не завадив би ще один досвідчений центрбек і опорник.

Як можуть виглядати: БОРОВИК (Безрук) – Петько, Гадрані (ХОЧОЛАВА), Мартиненко (НЄМЧАНІНОВ), НЄМЧАНІНОВ (Слінкін) – Філімонов, Смирнов (ШАПОВАЛ) – КАЛИТВИНЦЕВ (КОВАЛЕЦЬ), Кабаєв (ШАПОВАЛ), Данченко – ШАПОВАЛ (СОЛОМКА, Яворський).

Що хотіли? Точкового посилення, омолодження складу. Досягли цього? Частково – скоріше, ні.

Оцінка від «Футбол 24» за літо: 6/10

«Волинь»

Підписані:

Можуть перейти: в. Мартищук («Чорноморець» Д1)

Переглядалися:

Пішли: з. Воронін («Металург» Дн Д1), з. Нємчанінов («Чорноморець»), п. Шарпар («Шериф» Молдова Д1), п./н. Бікфалві («Ляонін Хувинь» Китай Д1), з. Парцванія

Найбільша втрата: Ерік Бікфалві

Головний бомбардир команди і, напевно, найбільш висококласний її форвард у підсумку не дочекався пропозиції від «Дніпра» чи «Шахтаря» й поїхав за «довгим юанем» у Китай. Звісно, це втрата, Ясна річ, це послаблення. Але залишись Ерік – міг би й «зламатися» психологічно, розпочавши свій регрес. Тож якби цей трансфер відбувся за гроші – його можна було б навіть вітати.

Найкраще придбання: поки не оголошувалося.

Найкраще для команди буде, якщо вдасться домовитися з «Дніпром» про оренду кількох більш-менш досвідчених та граючих футболістів, бо інакше лучани ризикують опинитися серед реальних кандидатів на виліт.

Над чим працювали: зважаючи на те, що робота «Волині» проходила у закритому режимі, і ніякої інформації про потенційних новачків, склади в спарингах не надавалося, ми не можемо до кінця осягнути масштаби кадрових проблем Кварцяного. Сподіваючись, що орендованих вдасться залишити, й у останні дні не буде несподіваних втрат,

Що ще потребує покращення: відразу відзначимо, що під питанням продовження кар’єри в клубі гравців, які нібито не їздили на турецькі збори «Волині» (кажемо «нібито» тому, що офіційно клуб з цього приводу ніяких комюніке не робив, і маємо покладатися лише на позицію гравців, агентів та експертів) – Бабатунде, Бабенко, Матей, Жунич, Годований, Парцванія, Воронін. У випадку, якщо вони, або хтось іще з дніпрянських орендованих не потраплять у заявку на сезон – проблеми будуть іще більшими.

Як можуть виглядати: Неділько (Шуст?, Мартищук?) – Гуменюк, Шабанов, ?, Польовий? – Політило, ? – Кобахідзе?, Мемешев, ? – Козьбан (Хомченко).

Поки що все досить сумно. І навіть якщо Кварцяний вкотре використає своє вміння знаходити гравців навіть «під землею», і навіть якщо в останню мить повернуться «бойкотники», і навіть якщо ще кілька хороших гравців прийдуть в оренду – все одно втраченого влітку часу не повернеш, і на старті будуть проблеми.

Що хотіли? Зберегти склад і точково посилитися. Досягли цього? Скоріше, ні.

Оцінка від «Футбол 24» за літо: 3/10

«Олімпік»

Підписані: в. Литовченко («Геліос» Д2), з. Борзенко («Кремінь» Д3), з. Конде («Хапоель» ПТ Ізраїль Д1), з. Федорів («Говерла» Д1), п. Танчик («Ґурник» Польща Д1). п./н. Шестаков («Нафтовик-Укрнафта» Д2)

Можуть перейти:

Переглядалися: в. Махновський, з. Западня, п. Кича, н. Добре, н. Соломка, н. Шаврін

Пішли: з. Дитятьєв («Ворскла» Д1), з. Іванов («Зоря» Бельци Молдова Д1), п. Дорошенко («Зоря» Луганськ Д1), п. Бровченко («Оболонь-Бровар» Д1), в. Литовка, з. Міщенко, п./н. Ситник

Найбільша втрата: Кирило Дорошенко

Зрозуміло, що серія невдалих матчів могла вплинути на тренерське рішення, та й весняні втрати були занадто великими, але все ж «Олімпік» явно погарячкував з рішеннями. Дорошенко – класний півзахисник з хорошим ударом і задатками плеймейкера. Його цінність при стандартах безсумнівна. Та й пару центрбеків після відходу одночасно Дитятьєва та Міщенка доведеться награвати з нуля.

Найкраще придбання: Сергій Литовченко

Він уже достатньо пограв на прем’єр-ліговому рівні у складі «Волині», та й півріччя у першоліговому «Геліосі» провів дуже переконливе. Зважаючи на малодосвідченість Махарадзе та відхід Литовки, саме прихід Сергія на воротарську позицію видається ключовим. Хоча при цьому не варто забувати, що такі гравці, як Борзенко, Федорів, Танчик також можуть допомогти команді своїм досвідом.

Над чим працювали: передовсім, створювали заново блок руйнівників – переглядали нових воротарів, захисників. Шукали форвардів – як крайніх, так і центральних. Не можна сказати, що до кінця залишилися задоволеними пошуками.

Що ще потребує покращення: центрфорвард, можливо – центрбек з досвідом. Однозначно потрібно для спокою дозаявити ще 2-3 футболістів прем’єр-лігового класу.

Як можуть виглядати: ЛИТОВЧЕНКО (Махарадзе) – Тищенко (Драченко), Гришко (КОНДЕ, Огиря), БОРЗЕНКО (Драченко), ФЕДОРІВ – Огиря, Лебідь (Доронін) – Лисенко (ТАНЧИК, Кадимян), Іса (Семенина), Моха (Гошкодеря, ШЕСТАКОВ) – Кадимян (Лисенко, Гельзін, ШЕСТАКОВ).

Загалом, якщо думати про середній рівень, склад команди не виглядає особливо проблемним (а надто – на фоні деяких товаришів по нижній частині турнірної таблиці). Явна біда одна – відсутність центрфорварда, та й то, здається, її будуть вирішувати за рахунок переведення вперед когось із крайніх нападників – вірогідніше Кадимяна, можливо – Лисенка чи новачка Шестакова. З іншими – більш-менш гаразд, а в обороні та півзахисті ще й зважаємо на можливості універсалів Огирі та Драченка.

Що хотіли? Зберегти склад і точково посилитися. Досягли цього? Скоріше, так.

Оцінка від «Футбол 24» за літо: 6/10

Артур Валерко