УКР РУС

Трагіфарс. Підсумки 7 туру АПЛ

3 жовтня 2011 Читать на русском

"Бенефіс" Мартіна Аткінсона зіпсував ліверпульське дербі, а голкіпер "Болтона" Адам Богдан привіз своєму клубові шосту поразку поспіль.

Один із провідних англійських рефері не має нічого спільного із Ровеном Аткінсоном, себто Містером Біном. Проте у суботу на "Гудісон Парку" він накапостив не менше за героя британських кінокомедій. Накапостив так, що вболівальникам "Евертона" було зовсім не до сміху. Джек Родвел зіграв у м'яч, паралельно зачепивши ноги Суареса. Ситуація мала досить невинний вигляд, і, власне, саме такою була. Аткінсон, не довго думаючи, запалив "червоне світло". Арбітр мав би шанс на виправдання, якщо б перебував на поважній відстані від події. Мовляв, не розгледів усіх деталей, от і купився на кульбіти провокатора. Проте Мартін перебував буквально за два метри від обох футболістів, тож його рішення не піддається жодній логіці.

Зрозуміло, що в чисельній меншості "Евертон" не мав практично жодних шансів бодай на очко. До певного періоду "іриски" не без успіху пручалися, а голкіпер Тім Говард крутився у воротах, немов білка в колесі. Йшла гра в одні ворота. Хіба такого дербі ми очікували? Принагідно варто зазначити, що й інші матчі, яким було присвоєно почесний титул "дербі", не виправдали сподівань. У суперечці за звання найкращої команди Північного Лондона "Арсенал" лиш в окремих відтинках матчу грав на рівних із "Тоттенхемом". Цього вистачило, щоб зрівняти рахунок і втримувати баланс до 73 хвилини. Далі була порожнеча.

Натомість у ще одному лондонському дербі "Фулхем" не по-сусідськи обійшовся з "Куінз Парк Рейнджерс", які прописалися всього за три кілометри від "Крейвен Котедж". Перша перемога команди Мартіна Йола вийшла надзвичайно помпезною. Зі шістьма м'ячами, хет-триком головного бомбардира Енді Джонсона і голами заслужених ветеранів команди - Мерфі та Замори. "Беллісімо!" - вигукнули б італійці. Цікаво, які епітети виникали в голові щасливого голландського фахівця. Його команда вже не перший тиждень демонструє змістовну гру, проте з перемогами на внутрішній арені чомусь не таланило.

Формулу успіху "Ньюкасла" нарешті розшифровано! В обоймі Алана Пардью настільки самовіддані, готові буквально на амбразуру прилягти, польові гравці і воротар, що суперники, бачачи такий героїзм, банально втрачають віру в себе. В матчі з "Вулверхемптоном" це було особливо помітно. "Вовки" завдали по воротах Тіма Крула 23 (!!!) удари, проте мети досягнув лише один. В інших випадках голкіпер "сорок" коїв щось неймовірне. А коли вже й він був безсилим, під удари кидалися захисники. Грудьми! Зрозуміло, що насправді серйозні випробування у "Ньюкасла" ще попереду. Проте, чому б не "зістригти" якомога більше очок, поки це дозволяють суперники?

Приємно дивує один з гравців "Ман Сіті". Сілва, скажете? Насрі? Агуеро? Ні-і-і...Маріо Балотеллі! Диву дивуєшся, звідки у цього хлопчини такий талант до перевтілення? То він грається у поганого хлопця з відверто низьким рівнем інтелекту, то вже забиває у ворота суперників, демонструючи, принагідно, віртуозну гру. На жаль, перший варіант трапляється значно частіше, хоча тенденція до одужання також присутня. Після непоганого вересневого вояжу в табір збірної Італії Маріо забиває за "Ман Сіті" вже в другому матчі поспіль. І кожним своїм рухом немов натякає босам "містян": навіщо вам цей вередливий Тевес? Зробіть ставку на мене, і я не підведу.

Від гри Габріеля Агбонлахора можна отримати справжню естетичну насолоду. Ваш автор впевнився у цьому, переглядаючи матч "Астон Вілли" та "Вігана". Хто-хто, а лідер "вілланів" знає, що робити з м'ячем. Велика відстань чи незручна позиція не становлять для нього труднощів, повірте. Агбонлахор все одно знайде спосіб, як доправити м'яч до воріт, причому зробити це у максимально незручний для голкіпера спосіб. Ефектний удар Габріеля змусив Аль Хабсі капітулювати у першому таймі, дивовижний пас у штрафний майданчик на Бента "відрізав" від м'яча не лише голкіпера, але й захисників. Гравець туру, не інакше.

А ось антигероєм став резервний голкіпер "Болтона" Адам Богдан. Настільки невпевненої гри воротаря давненько не доводилося бачити. Звикнувши до затінку від мужніх плечей Яскелайнена, Богдан банально перегорів, коли довелося вийти під прямі сонячні промені. Більша половина голів від "Челсі" - на його совісті. Однак це не повинно применшувати блискучої гри Френка Лампарда, який "вистрелив" хет-триком. А молодий Старідж вкотре довів, що здатний скласти серйозну конкуренцію Анелька та Дрогба, не кажучи вже про Торреса.

Наостанок - про неприємне. У жовтневому англійському тумані все більш відчутний мінорний аромат перших тренерських відставок. Перші кандидати на вихід - Стів Кін ("Блекберн") та Оуен Койл ("Болтон"). Не надто комфортно мають почуватися Рой Ходжсон ("Вест Бромвіч") та Стів Брюс ("Сандерленд"). Арсен Венгер також ідеально вписується у це товариство, та ба, йому поталанило трохи більше. Керівництво команди повністю довіряє курсу мсьє Венгера. Принаймні, поки що.

Олег Бабій