УКР РУС

Тоттенхем у драматичному матчі переграв Лестер, прорвавшись у єврокубки, Челсі вийшов у ЛЧ попри поразку Астон Віллі

23 травня 2021 Читать на русском

В рамках 38-го туру АПЛ 2020/21 визначились усі учасники єврокубків від Англії. Звіт про матчі читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат Англії 2020/21, 38-й тур

Арсенал – Брайтон – 2:0

Голи: Пепе, 49, 60

Астон Вілла – Челсі – 2:1

Голи: Траоре, 43, Ель-Газі, 52 (пен) – Чілвелл, 70

Вилучення: Аспілікуета, 89

Вест Хем – Саутгемптон – 3:0

Голи: Форналс, 30, 33, Райс, 86

Вулверхемптон – Манчестер Юнайтед – 1:2

Голи: Семеду, 40 – Еланга, 13, Мата, 45+4 (пен)

Лестер Сіті – Тоттенхем – 2:4

Голи: Варді, 18 (пен), 51 (пен) – Кейн, 41, Шмейхель, 77 (автогол), Бейл, 87, 90+6

Перед останнім туром АПЛ у цьому сезоні інтрига жила на всіх ключових позиціях таблиці, окрім зони вильоту. Найголовнішим питанням став розподіл путівок у Лігу чемпіонів – Челсі йшов третім з 67 очками, Ліверпуль тримався четвертим з 66 балами, а Лестер набрав стільки ж пунктів, поступаючись мерсисайдцям за особистими зустрічами. "Червоні" грали проти Крістал Пелас, а от "лисицям" і "аристократам" необхідно було за будь-яку ціну перемагати Тоттенхем і Астон Віллу.

Суонсі розписав нічию з Барнслі, Брентфорд здійснив камбек – визначились останні претенденти на АПЛ

"Шпори" (59 очок), своєю чергою, також мали виграти свій матч – тоді б вони отримали нагоду наздогнати Вест Хем, потіснивши його з шостого місця (воно дає путівку в Лігу Європи). До того ж поразка або нічия ризикувала викинути північних лондонців навіть із зони Ліги конференцій – на сьому сходинку претендували Евертон (59 пунктів) і Арсенал (58). "Молотобійцям" же було достатньо зіграти внічию з Саутгемптоном, аби захистити свою позицію.

Боротьба за Лігу Європи завершилась доволі швидко: Вест Хем ще у першому таймі забезпечив комфортну перевагу над "святими" завдяки дублю Форналса – на 30-й хвилині Пабло зіграв на добиванні після класного вривання Боуена з ударом в дальній кут, а на 33-й аргентинець замкнув простріл Цоуфала. Відіграти бодай один м'яч Саутгемптон не зумів, пропустивши ще й третій гол наприкінці зустрічі – це Райс відзначився з передачі Форналса. "Молотобійці" виходять в ЛЄ.

Евертон теж оперативно відклеївся від битви за сьому сходинку, ще до перерви пропустивши два голи від Манчестер Сіті. В реальних претендендентах на позицію Тоттенхема залишився тільки Арсенал, якому необхідно було переграти Брайтон у рідних стінах – і "каноніри" робили для цього все можливе. В першому таймі господарі вели за ударами з рахунком 11:2, обстрілявши всі кути й каркас воріт, однак відпочивати команди пішли за нулів на табло.

Вболівати за улюблені команди смачніше з Pepsi та Lay's! Замовляй бокс для справжніх шанувальників футболу, щоб дивитися матчі Ліги Чемпіонів було ще цікавіше.

Втім, на старті другого тайму домінування таки принесло дивіденди лондонцям. Вже на 49-й хвилині Пепе точним ударом з правого краю штрафного забив перший гол, а на 60-й він з цієї ж точки оформив дубль – 2:0! Брайтон капітулював. Арсенал у онлайн-таблиці виходив на сьоме місце, але все залежало від результату в Лестері.

Тоттенхем, тим часом, проводив надзвичайно важкий поєдинок на Кінг Пауер Стедіум. Лестер відкрив рахунок вже на 18-й хвилині з пенальті, який реалізував Варді, однак гостям вдалося відігратись на 41-й – після подачі з кутового захисники "лисиць" заблокували удар Алдервейрельда й простріл Сона, але відскок на Кейна завершився його гарматним пострілом. 1:1.

На перерву "шпори" пішли, тримаючись на сьомій позиції, але голи Арсенала відкинули підопічних Раяна Мейсона вниз. Щонайгірше, вже на 51-й хвилині Лестер заробив другий пенальті, який знову реалізував Варді – 2:1! Тепер гостям необхідно було забивати двічі, аби повернутись у зону Ліги конференцій, в той час як "лисиці" не мала права навіть на нічию. Втім, на 77-й хвилині господарі пропустили прикрий гол: Шмейхель пішов на подачу з кутового й невдало чиркнув кулаком об м'яч, дозволивши йому залетіти у ворота – 2:2!

Справжня ж катастрофа одразу для двох команд сталася на 87-й хвилині: Бейл протягнув м'яч через центр і віддав передачу в штрафний на Сона, кореєць п'яткою скинув сферу Кейну, а той опинився перед Шмейхелем – переграти його нападник не зміг, але Харрі віддав передачу під удар Бейлу. Свіжий Гарет метрів з 18-ти легко розстріляв ворота. 2:3! Цей рахунок залишав Тоттенхем на сьомому місці, одночасно знищивши і надії Лестера на ЛЧ, і сподівання Арсенала на Лігу конференцій. На 90+6-й Бейл і четвертий гол забив, закріпивши успіх лондонців.

Ліверпуль у паралельному матчі легко переміг Крістал Пелас, а от Челсі зіткнувся з несподіваними проблемами у Бірмінгемі. Астон Вілла, якій нічого не було потрібно, несподівано відкрила рахунок на 43-й хвилині внаслідок простої передачі низом з кутового – Траоре завершив її спокійним ударом в ближню дев'ятку, з рикошетом від стійки. 1:0! Ба більше – на старті другого тайму Жоржінью привіз пенальті, який впевнено реалізував Ель-Газі. 2:0! Цей рахунок на тлі перемоги Лестера відправляв лондонців у ЛЄ.

Бірмінгемці після цього сіли в оборону, а Челсі почав притискати суперника. Вже на 59-й хвилині Вернер забив гол у відповідь, але його скасували через офсайд. На 70-й же Чілвелл таки скоротив відставання в рахунку, замкнувши простріл від Пулішіча – Мартінес, здавалося, зупинив м'яч на лінії, однак автоматична система зафіксувала взяття воріт. 2:1!

Після цього "аристократи" організували ще кілька моментів, однак відігратись команда так і не змогла. Челсі програв, але завдяки поразці Лестера підопічні Томаса Тухеля таки прорвалися у Лігу чемпіонів.

Тільки у матчі між Вулверхемптоном та МЮ на Молінью нічого не вирішувалось. В останніх трьох турах "червоні дияволи" зазнали двох поразок і розписали нічию, тож для гостей важливо було перемогти – втім, манкуніанці також не забували про фінал ЛЄ та Євро. Уле-Гуннар Сульшер вирішив довіритись голодній молоді та резервістам, а ті й не підвели: вже на 13-й хвилині юний нападник Еланга відкрив рахунок, замкнувши подачу від Джеймса – 1:0! "Вулвз" зрівняли на 40-й у контратаці з кволим пострілом Семеду, але на перерву команди відправились за переваги Манчестера – це Мата відзначився з пенальті.

В другому таймі Вулверхемптон суттєво переважав у активності, завдавши 9 ударів по воротах проти 2-х у "дияволів", але забити бодай ще один м'яч команда так і не змогла. Гості відповіли взаємністю. Фінальний свисток зафіксував перемогу МЮ.

"Я кинув пити і займатися сексом – найгірші 20 хвилин мого життя": правила життя бомбардира-ловеласа Джорджа Беста