УКР РУС

"Торреса я не чіпав, лиш трохи смикав за труси". Іспанія – Україна: провальний дебют команди Блохіна на ЧС-2006, скандальний Бузакка і вилучення Ващука

14 червня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" пригадує історичний матч збірної України на Мундіалі у Німеччині.

Коли перед стартом відбіркового циклу до ЧС-2006 новий головний тренер збірної України Олег Блохін пообіцяв вийти на Мундіаль з першого місця, йому ніхто не повірив. Ще б пак, у суперниках – Греція (новоспечений чемпіон Європи), Туреччина (бронзовий призер чемпіонату світу), Данія (регулярний учасник фінальних форумів), а також непередбачувані грузини та албанці. Лише казахи виглядали на цьому фоні відвертими аутсайдерами.

"Якщо хочеш досягти потрібного результату, планку потрібно підіймати не на необхідні п'ять метрів, а на сім, – заявив Блохін. – Мої заяви про те, що ми посядемо перше місце в групі – це не вихваляння, а стимул для гравців, для мене як тренера, для глядачів, відчути, що у збірної є впевненість".

Українці розпочали натужною нічиєю з Данією, а також вирваною в компенсований час перемогою над Казахстаном (2:1). Потім була домашня нічия із Грецією і перемога над Грузією у Львові. Справжню ж впевненість у своїх силах "синьо-жовті" відчули після ефектної перемоги над Туреччиною у Стамбулі (3:0). Ключовим у боротьбі за перше місце став матч Греція – Україна, який відбувся 5 червня 2005-го у Піреї. Завдяки єдиному голу Андрія Гусіна здобуто перемогу, після якої практично не було сумнівів у тому, що Олег Блохін дотримався своєї амбіційної обіцянки.

Наприкінці травня 2006-го стартував фінальний етап підготовки до поїздки в Німеччину. У чотирьох спарингах збірна України не пропустила жодного м’яча, хоча суперники, за винятком Італії, були “такими собі". Ми обіграли Коста-Рику (4:0), Лівію (3:0) та Люксембург (3:0). Зі Скуадрою Адзуррою розписали нульову нічию.

Про надзвичайно напружену атмосферу в таборі збірної пригадав захисник Володимир Єзерський.

"Провели товариський поєдинок. Сидимо на теорії, яку проводить Блохін. З наближенням Мундіалю вимоги від тренера були все більшими, він проводив дуже серйозний розбір, – розповідає Єзерський. – Дійшла черга до епізоду, в якому я помилився із передачею. Віддавав на Назаренка, а суперник зіграв на випередження і пройшла гостра контратака на наші ворота. "Ти навіщо віддав цю передачу?" – жорстко запитує Олег Володимирович. Не те, щоб мені "піхав", але давав настанову. Андрій Михайлович слухав-слухав, а тоді каже: "Назік, ну навіщо ти Вову плавиш?" Напруга одразу розвіялась".

Жереб відправив команду Блохіна у групу Н, де її очікував важкий старт проти збірної Іспанії. Зате у випадку невдачі існував шанс виправити ситуацію у поєдинках із Саудівською Аравією та Тунісом. Момент історичного дебюту збірної України настав 14 червня. Лейпциг, "Центральштадіон", неймовірна спека у 33 градуси…

У стартові хвилини – обмін ударами. Хаві з лінії штрафного майданчика пробив повз ворота, українці відповіли пострілом Єзерського головою – над поперечкою. Перевага іспанців наростала з кожною хвилиною. Хаві Гарсія пробив повз ворота, а от після підступного удару Маркоса Сенни Шовковський з-під поперечки перевів м’яч на кутовий.

Подача стандарту – гол. Хабі Алонсо відірвався від Єзерського і розстріляв СаШо метрів із чотирьох. Ще через дві хвилини Русол ціною фолу на Пернії зупиняє небезпечну атаку суперників. А після удару Давіда Вільї зі штрафного рикошет від голови того ж Русола дезорієнтував нашого голкіпера – 2:0.

Україна намагається оговтатись від жахливого шоку – два голи у стартові 17 хвилин поєдинку, та ще й на такому рівні, здатні зламати значно досвідченішого суперника, що вже казати про дебютанта. На 32-ій хвилині із середньої дистанції вдалося пробити Гусіну – Касільяс без проблем забирає м’яч. А ще через 11 хвилин помилилася бригада арбітрів, зафіксувавши неіснуючий офсайд у Вороніна, який перспективно увірвався у штрафний майданчик іспанців.

Ще один грубий ляп швейцарського рефері Массімо Бузакки на старті другої 45-хвилинки поставить хрест на наших надіях. Все почалося з обрізки Тимощука у центрі поля. Торрес втікав на побачення із Шовковським і перешкодити йому міг лише Владислав Ващук. Захисник прихопив форварда за амуніцію ще перед лінією штрафного майданчика. Фол? Безперечно. Але що це? Бузакка вказує на 11-метрову позначку + виписує Ващуку червону картку. Вілья виконав покарання бездоганно – 3:0.

"Я в тому епізоді з Торресом робив все правильно, супроводжував форварда і повинен був перешкодити йому нанести удар, – пригадував Ващук багато років опісля. – Торреса я не чіпав, він сам втратив рівновагу через те, що я трохи смикав його за труси. Але епізод на вилучення і пенальті явно не тягнув".

Цікаво, що цей епізод ще довго не давав спокою швейцарському арбітру. "Пам'ятаю, я показав українцеві червону картку в дуже складній ситуації, коли гравець перервав гольовий момент, – каже Массімо Бузакка. – Це рішення було непростим. До сьогоднішнього дня ця червона картка у мене перед очима. Я не можу сказати, що помилився в тому моменті. Я неодноразово переглядав повтори і бачив, як натягується футболка гравця, який атакує. Навіть якби тоді була можливість використання відеоповторів, я б не зміг прийняти однозначного рішення. У мене досі сумніви. Це частина мого життя".

Довівши рахунок до розгромного, піренейці стали грати у своє задоволення. При цьому однаково тримали Шовковського у постійній напрузі. До честі збірної України, навіть у цій катастрофічній ситуації хлопці намагалися забити хоча б гол престижу. Надзвичайно сподобався своєю зарядженістю на боротьбу Андрій Воронін. Непогано вийшов на заміну Андрій Воробей. А от третій Андрій – Шевченко – багатьох розчарував. Від капітана національної команди очікували значно рішучішої гри в атаці.

Зрештою, сили вичерпалися остаточно. Українська оборона розвалилася знову, дозволивши Фурії розіграти ефектну комбінацію, яка закінчилася четвертим голом. Пуйоль обіграв Тимощука, уник протидії Шелаєва, відпасував Торресу, який, своєю чергою, ошукав Єзерського і скинув Раулю. Рауль повернув м’яч Пуйолю, який віддав на хід Торресу – 4:0. Ох і закрутили вони нам голову, найвищий пілотаж!

В іншому матчі нашої групи Туніс та Саудівська Аравія розписали результативний мир – 2:2. Хтось із них мав би стати конкурентом України в боротьбі за другу сходинку у турнірій таблиці. Перемагати належало обох.

Чемпіонат світу-2006. Група Н, 1 тур

Іспанія – Україна – 4:0

Голи: Алонсо, 13, Вілья, 17, 48, з пенальті, Торрес, 81

На 48-ій хвилині вилучений Ващук

14 червня. Лейпциг. "Центральштадіон", 43000 глядачів

Іспанія: Касільяс, Пернія, Пуйоль, Хаві, Торрес, Луїс Гарсія (Фабрегас, 75), Хабі Алонсо (Албелда, 55), Рамос, Маркос Сенна, Вілья (Рауль, 55), Пабло

Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Єзерський, Русол, Шевченко, Гусєв (Воробей, 46), Воронін, Гусін (Шелаєв, 46), Ващук, Ротань (Ребров, 61)

Сторінка автора у Facebook

"Чому списали Шевченка – я не знаю". Як Шева переміг Ібрагімовіча у грі м’язів, а Україна обіграла Швецію на Євро-2012