УКР РУС

Топ 7 несподіваних підсумків сезону, про які ви можете не знати

25 травня 2012
Автор: Марко Лютий

Більшість європейських чемпіонатів уже добігли кінця, і що ж ми маємо у підсумку? Тріумф «Монпельє» у Франції, манчестерську драму в Англії, золотий дубль «Боруссії» в Німеччині, суху перемогу «Юве» в Італії та реванш «Реала» в Іспанії.

Гаразд, а що цікавого трапилося в інших чемпіонатах, про які ЗМІ пишуть рідше? Пропоную вашій увазі побіжний список несподіваних підсумків, про які ви могли досі не знати.

7. Андорра: Португальська звитяга

У маленькому гірському князівстві цього року отримали абсолютно нового чемпіона — а саме клуб «Лузітанос». Команда чітко виділяється на тлі решти клубів Андорри своїм португальським характером: клуб заснували португальські емігранти в Андоррі (атож, такі існують!), тренер та більшість гравців є португальцями, а на емблемі — логотип Федерації футболу Португалії.

6. Ізраїль: Ще один Хапоель

Новим чемпіоном Ізраїлю вперше в історії став «Хапоель» із Кір’ята-Шмони. Клуб, що існує лише 12 років, грає досить нестабільно. 2008 року команда здобула бронзу чемпіонату, а через рік вилетіла в нижчу лігу. І от цього року «Хапоель» здобув золото, випередивши найближчого переслідувача на 14 пунктів.

5. Кіпр: Повернення тріумфатора

44 роки минуло відколи «Лімассол» востаннє здобував золото домашнього чемпіонату. Цьогорічна звитяга все ж є певною мірою розчаруванням для вболівальників команди: останні два матчі сезону «Лімассол» програв із однаковим рахунком 0:1 «Омонії». Проте якщо перший матч уже нічого для клубу не значив (адже золото було вже в кишені), то другий був фіналом Кубка Кіпру. Золотий дубль не вдався.

4. Польща: Розв’язка по-українськи

Підсумок цього сезону Екстракляси трохи здивував. За два тури до кінця здавалося, що все йде за зрозумілим сценарієм, в кінці якого перемагає варшавська «Леґія», аж от столичний клуб спіткала… поразка на полі аутсайдера. Ну майже по-динамівськи. Цією оступкою скористався вроцлавський «Сльонськ», вигравши чемпіонат лише вдруге в історії, при чому попередня така перемога трапилася ще 1977 року.

3. Данія: Падіння Копенгагена

Клуб «Нордшелланд» із невеликого містечка Фарума здивував Данію ще два роки тому, коли переміг у розіграші Кубка країни. На той час команда виступала у другій лізі. Наступного року «Нордшелланд» повторив цей успіх уже як учасник Суперліги. Цього ж року команда вилетіла на стадії ¼ фіналу, проте їй вдалося вийти на якісно вищий рівень — виграти чемпіонат країни, обійшовши в останньому турі свого кривдника в розіграші Кубка — столичний «Копенгаген».

2. Болгарія: Давид побив Голіафа

У Болгарії цього року, мабуть, відбулася футбольна переоцінка цінностей. Клуб «Лудогорець» із Радґрада, що торік виступав у другій лізі, а два роки тому — у третій, в цьому сезоні здійснив золотий дубль. 18 травня команда виграла Кубок країни, а 23 травня обіграла і обійшла за очками свого головного конкурента у чемпіонаті — софійський ЦСКА, ставши чемпіоном Болгарії. Обидва трофеї в історії клубу є першими. Детальніше про передумови такого успіху можна прочитати тут.

1. Кельти дивують найбільше

Наостанок згадаємо два прикрі випадки, що сталися на Туманному Альбіоні. Срібний призер чемпіонату Шотландії «Рейнджерс» наступного сезону не зіграє у єврокубках через неможливість вчасно сплатити зовнішні борги — взимку команда зазнала банкрутства.

Ще гірше склалася ситуація у бронзового призера чемпіонату Уельсу. Клуб «Ніт» із однойменного містечка попри високе підсумкове місце наступний сезон розпочне у нижчому дивізіоні: через ті ж таки фінансові проблеми команді не було продовжено домашню та європейську ліцензії.