УКР РУС

Топ-6 зірок Кубка світу U-20, на яких Динамо і Шахтар повинні звернути увагу

25 червня 2019
Автор: Сергій Тищенко

Блогер "Футбол 24" Сергій Тищенко ретельно переглядав матчі Кубка світу U-20 і відібрав найкращих талантів, ще не підписаних серйозними клубами.

У Польщі завершився молодіжний чемпіонат світу серед 20-річних. Звичайно, дуже приємно, що саме Україна стала переможцем цього турніру. Це тільки підтверджує істину, що у нашій країні є футболісти та тренери, є певна перспектива. Тільки потрібно вміти бачити їх.

Такі турніри – це, в першу чергу, перспектива. Можливість себе показати, проявити. Більшість провідних гравців польського Мундіалю вже перебувають у системах серйозних клубів. Таланти знайдені раніше, зараз вони проходять процес підготовки до дорослого футболу.

У 2017 році Польща вже приймала великий молодіжний турнір – Євро U-21. Через певний час Динамо підписало поляка Томаша Кендзьору.

"Від Динамо я не очікую нічого". Дмитро Джулай – про чемпіонську збірну Петракова, прогрес Шевченка і ефір з Босянком

Думаю, що й цього разу скаути і селекціонери Динамо та Шахтаря аналізували польський Мундіаль. Безперечно, що провідні збірні турніру вже давно пройшли усеможливі перегляди, а найкращі гравці перебувають на хороших контрактах у відомих командах. Та все ж на африканців, латиноамериканців і тих же поляків варто подивитися більш ретельно – там можуть бути цікаві гравці, які поки що не пов'язані із великими клубами.

Разом із талант-скаутом італійського Кальярі Алексом Великих я дуже уважно дивився турнір у Польщі. Ми обмінювалися думками, враженнями щодо конкретних матчів і окремих виконавців. Обговорили близько 15 різних гравців, але зупинилися тільки на шістьох, які реально доступні і при цьому мають певні перспективи.

1. Ібраїма Ньян

Вік: 20 років

Позиція: форвард

Країна: Сенегал

Клуб: Метц

Ціна: 3,5 мільйони євро

Характеристики: відчуття голу, гра у штрафному майданчику суперника, гра корпусом



Ньян – вихованець знаменитої сенегальської футбольної школи Generation Foot, яка існує, як проект допомоги малозахищеним дітям (з можливістю забрати їх із вулиці, запобігти злочинності тощо). З цієї академії свого часу вийшов Садьйо Мане та Ісмаїла Сарр. Можливо, наступним буде якраз Ньян.

Ібраїма має дуже хороші природні дані – зріст 190 сантиметрів та переконлива м’язова маса. Це дозволяє йому бути ефективним на позиції центрфорварда. Вміння відтіснити суперника, виграти силову боротьбу, прикрити корпусом, зіграти на випередження – це його чесноти. При тому, Ньян не є виключно центральним нападником. Він добре почувається у середині поля, може зміщуватися на фланги чи вглиб у пошуку м’яча. Має хороший ривок, вміння обіграти суперника.

У Шахтарі гра атаки заточена якраз на силового форварда, який вмів би завершувати асисти півзахисту. Мораєсу вже 32. Кайоде ніяк не може себе проявити. Сікан ще відверто молодий, до того ж, за стилем, він трохи інший гравець.

2. Кейто Накамура

Вік:19 років

Країна: Японія

Клуб: Гамба Осака

Позиція: правий вінгер

Трансферна вартість: 500 тисяч євро

Характеристики: психологічна стійкість, швидкість, універсалізм, робота з м’ячем

У 2017 році Накамура успішно виступив на юнацькому чемпіонаті світу. У 4 матчах забив 4 голи. Японія тільки в 1/8 фіналу програла майбутньому чемпіону – англійцям. Цього разу Японія знову програла на цій стадії – майбутньому фіналісту, Кореї.

Накамура в усіх матчах виходив на заміну. І кожного разу підсилював гру команди. Його амплуа зараз дуже важко визначити, бо молодий японець може грати як на фланзі півзахисту, так і другого нападника та 10-го номера. Сучасний футбол вимагає від гравця якомога більшого універсалізму – це робить Кейто доволі цікавим виконавцем.

Виходити на заміну та ще й підсилювати гру команди – справа точно непроста. Окрім суто футбольних якостей потрібно мати відповідну психологію. Якраз ці чесноти у Накамури наявні. Він – дуже стійкий та впевнений у власних силах.

Національні особливості футболу у Японії – воскресіння самураїв із попелу, крутий чемпіонат і дві зірки Динамо

Напевно, все-таки, Накамура більше підходить для позиції флангового гравця. Як типовий представник Японії, він не наділений великим зростом, але при цьому – дуже працьовитий на полі. Гарно працює з м’ячем, має хорошу координацію, швидкість, сильний удар.

Нещодавно Динамо взяло уругвайця Де Пену. Було багато скепсису щодо нього. Але завдяки ментальним особливостям, неймовірній працьовитості, психологічній стійкості (якої немає у бразильців), Карлос дуже швидко став своїм у Києві. Вважаю, що українські клуби повинні відкривати для себе і японський ринок. Представники цієї країни мають закладені природою певні якості (працьовитість, дисциплінованість), які можуть бути ефективними в українському футболі.

3. Хорді Альсівар

Вік:19 років

Країна: Еквадор

Позиція: центральний півзахисник

Клуб: ЛДУ Кіто

Ціна: 100 тисяч євро

Характеристики: робота з м’ячем, швидкість, розуміння футболу



У Польщі він не зіграв тільки у півфіналі проти Кореї. Завдяки хорошій роботі з м’ячем, баченню поля, розумінню гри Альсівар дуже гарно поєднує захист та атаку. Тримає нитки гри у власних ногах. Зріст 173 сантиметри не дає йому переваги у діях на оборону та фізичній боротьбі, але все це компенсується великим обсягом роботи без м’яча.

Звичайно, такому футболісту простіше, коли поруч із ним виступає хавбек, заточений на руйнування. Свого часу Мірча Луческу подібним чином використовував у Шахтарі того ж Фреда, ставлячи до нього в пару Степаненка.

4. Есекіель Бускетс

Вік:19 років

Позиція: правий захисник

Країна: Уругвай

Клуб: Пеняроль

Ціна: 750 тисяч євро

Характеристики: може успішно грати на обох флангах захисту, вміння підключатися до атаки

Бускетс – один із найталановитіших молодих правих захисників, які ще не грають в Європі. У Польщі провів три матчі збірної Уругваю з чотирьох. Пропустив тільки не надто важливий поєдинок проти Нової Зеландії. Есекіель має італійське походження, що дає можливість претендувати на паспорт цієї країни.

Бускетс – доволі непоступливий в обороні, обіграти його один в один не так просто. Як сучасний правий захисник, добре підключається до атаки. Попри зріст 174 сантиметри прекрасно вміє групуватися та обирати позицію, успішний в грі на другому поверсі біля обох воріт. У характері цього футболіста проглядається непоступливість, міцний стержень.

Грає правою ногою, але й ліва у нього також неслабка. Це дає можливість діяти на лівому фланзі, або ж зміщуватися з правого флангу і пробивати по воротах суперника.

Позиція правого захисника є проблемною для Шахтаря після відходу Срни. Основним повинен був стати Бутко, але у другій частині сезону Фонсека награвав Болбата. Зараз себе проявив Конопля. Щоправда, у Польщі він грав трохи за іншою схемою, ніж "гірники".

5. Сугавара Юкінарі

Вік: 18 років

Позиція: правий захисник

Країна: Японія

Команда: Тойокава

Ціна: 250 тисяч євро

Характеристики: швидкість, техніка, легкість

Юкінарі – дуже важливий гравець для збірної Японії своєї вікової категорії. Завдяки легкості та постійному рухові встигає працювати як на оборону, так і на атаку.

Наразі Сугавара – не до кінця сформований гравець. Він має певні футбольні таланти, але їх потрібно правильно використати. Юкінарі може зіграти на позиції правого захисника, завдяки роботі з м’ячем без проблем може перейти в опорну зону. На цій позиції природна працездатність стає у нагоді. Також може розташуватися на позиції центрального захисника. Але не варто нічого вигадувати. Найкраще – награвати цього японця праворуч у захисті. Там він виглядає найбільш гармонійно.

6. Радослав Маєцкі

Вік: 19 років

Позиція: голкіпер

Країна: Польща

Клуб: Легія

Ціна: 2,5 мільйони євро

Характеристики: холоднокровність, реакція, впевненість у собі

Про цього кіпера я вже писав неодноразово. З того часу поляки повідомляли, що Маєцкі дуже серйозно зацікавив лондонський Арсенал, який після відходу Чеха шукає ще одного голкіпера.

Історію Радослава у Польщі можна назвати типовою для місцевих гравців. Отримав шанс у першій команді – схопився за нього двома руками. У 18 років став основним воротарем багаторазового чемпіона – Легії. Потрапив на олівець європеських скаутів. Прикро, що повноцінному сезону завадили травми. Історія Маєцкі місцями перегукується із нашим Луніним. За манерою гри вони також багато в чому схожі.

Пятову вже 35 років. Добре, що себе показує Трубін. Але поки, напевно, зарано думати про серйозні перспективи. Пошук воротаря для "гірників" може стати проблемою в найближчому майбутньому.

Хто замінить Пятова у Шахтарі: серед варіантів – Лунін і ще три голкіпери