УКР РУС

ТОП 100. Епоха, що відходить у минуле: Френк Лемпард

31 жовтня 2013 Читать на русском

Багато хто сміявся коли за перехід в "Челсі" Френка Лемпарда було заплачено 11 мільйонів фунтів. На думку фахівців, в 2001 році Лемпард таких грошей не коштував. Зараз ніхто не наважиться повторити ці слова. Лемпард став лідером "Челсі" та кращим бомбардиром команди за всю історію.

Вихованець "Вест Хема" вперше зіграв у Прем'єр-Лізі в 1996 році коли йому було 18, а вже в  20 років грав в основному складі клубу. У свій 21 був призначений капітаном молодіжної збірної Англії, тоді ж його вперше запросили до головної команди країни. Дебютував молодий півзахисник у збірній 10 жовтня 1999 року в матчі з командою Бельгії. Втім, ця гра тривалий час залишалася єдиною для Лемпарда за збірну - тодішньому тренеру збірної Кігану молодий півзахисник не сподобався.

Довго затримуватися в середньому клубі такий гравець не міг, і в 2001 році "Вест Хем" продав Лемпарда в "Челсі". В новому для себе клубі Френк освоївся швидко, відразу ставши гравцем основного складу. Граючи центрального півзахисника Френк у своєму першому сезоні за "синіх" забив 5 м'ячів і пропустив лише один матч.

Виступи у збірній

З приходом у збірну Англії шведа Еріксона положення Лемпарда в збірній змінилося. Він став регулярно викликатися в команду, зумівши витіснити зі складу Ніккі Батта. На Чемпіонаті Європи в Португалії Лемпард став справжнім лідером англійців. Його визнали кращим гравцем у складі англійців. Чемпіонат світу 2006 року став для Френкі невдалим, так як збірна Англії не пройшла далеко по сітці, а Френк не забив жодного м'яча. На ЧС-2010 у ПАР в 1/8 фіналу арбітр зустрічі не зарахував чистий гол Френка у ворота збірної Німеччини, порахувавши, що м'яч, який відлетів від поперечини у ворота не перетнув лінію. Чемпіонат Європи 2012 року Френк вимушений пропустити  через  травму стегна, яку отримав на тренуванні.

Одним з найкращих сезонів для Френка став 2004/05, в якому він став кращим бомбардиром серед півзахисників прем'єр-ліги з 13-ма м'ячами. В кінці 2005 року він встановив рекорд по проведених поспіль матчах за один клуб. На його рахунку було 164 матчі.

Френк потрапив у трійку найкращих гравців 2005 року за версіями УЄФА та ФІФА, поступившись лише феноменальному  Роналдінью.

У сезоні 2005/06 Лемпард став чемпіоном Англії у складі "Челсі" та кращим бомбардиром команди з 20-ма м'ячами. Його 16 м'ячів у чемпіонаті стали найкращим досягненням для півзахисника за весь час існування прем'єр-ліги. У наступному сезоні за "Челсі" Лемпард забив 21 м'яч, поступившись у гонці бомбардирів своєму одноклубнику Дідьє Дрогба. Френк став футболістом року за версією англійських журналістів.

У фіналі Ліги чемпіонів 2008 року саме гол Лемпарда відродив інтригу матчу, і він же згодом був названий кращим півзахисником турніру.

Незважаючи на чутки, що зв'язували Лемпарда з переходом в "Інтер" до добре знайомого йому Жозе Моурінью, півзахисник залишився в клубі, підписавши з ним новий контракт.

А 19 травня 2012 року мрія Френка Лемпарда нарешті здійснилась. Він підняв над собою Кубок європейських чемпіонів. У фіналі лондонський "Челсі" обіграв у серії пенальті мюнхенську "Баварію", що грала на своєму рідному стадіоні.

До "Челсі" Террі - Лемпарда - Дрогба можна ставитися як завгодно, але хіба можна заперечувати, що це одна з найуспішніших команд у 21-річній історії англійської Прем'єр -ліги? Френк Лемпард - перший  в списку кращих снайперів за всю історію клубу. У минулому сезоні "сині" усіма способами натякали, що Лемпард команді більше не потрібен - у відповідь хавбек видав найрезультативнішу кампанію за три роки, чим змусив "синіх" запропонувати новий контракт. У червні Френку виповнилось 35, але тримаючи в розумі повернення Моурінью і деяку нестачу кадрів у півзахисті "Челсі" у Френка є достатньо шансів примножити власну велич.

Пригадаймо найефектніші голи в кар’єрі Френка:

"Барселона" сезон 06/07

Один з найкращих голів Френка Лемпарда у футболці "Челсі". Якщо не вірите, то запитайте у своїх знайомих "синіх".

"Евертон" сезон 08/09

Прощальний акорд Гуса Хіддінка в "Челсі" вийшов переможним завдяки Френку Лемпарду, удар якого з-за меж штрафної площі визначив переможця у фіналі Кубка Англії 08/09.

"Баварія" сезон 04/05

Приголомшливий за виконанням гол у ворота Олівера Кана у чвертьфіналі ЛЧ 04/05. Без зайвих коментарів.

"Болтон" сезон 04/05

На "Рібок Стедіум" вісім років тому "Челсі" оформив свій перший успіх в англійській Прем'єр-лізі. Френк провів настільки сильний сезон, що в боротьбі за "Золотий м'яч" поступився лише чарівнику Роналдінью. У чемпіонському матчі на рахунку Лемпарда два шикарні голи.

"Лаціо" сезон 03/04

Постріл першим дотиком після передачі Гудйонсена у грі з італійським "Лаціо" на груповій стадії ЛЧ 03/04. Дуже ефектно.

"Халл Сіті" сезон 08/09

Підсічкою, за комір голкіперу, з-за меж штрафного та ще й з лівої ноги. Смакота!

"Евертон" сезон 06/07

За свою кар'єру в "Челсі" Френкі вражав ворота "ірисок" дев'ять разів. Частіше страждали лише "Болтон", "Вілла", "Блекберн" та "Портсмут".

 "Норвіч Сіті" сезон 04/05

Прекрасний вистріл Френка у грі з "Норвічем" в сезоні 2004/05 просто змушений претендувати на Топ.


 

"Тоттенхем" сезон 11/12

У другому півфінальному матчі Кубка Англії лондонський "Челсі" розгромив своїх сусідів із "Тоттенхема" - 5:1. Френкі Лемпард відзначився чудовим виконанням штрафного!

Андрій Бешлей, Футбол24