УКР РУС

Топ-5 висновків після виступу українських клубів у єврокубках

27 лютого 2015
Автор: Роман Клименко

Стадія 1/16 фіналу Ліги Європи сезону 2014/15 вже історія. Історія з приємним для нас присмаком: обидва представники України, «Динамо» і «Дніпро», у напруженій боротьбі пройшли далі і продовжили свою єврокубкову ходу ще принаймні на два матчі.

Що зі вчорашніх подій запам’яталося найбільше, на що очікують Ярмоленко і Беланда, а також у які проблеми може вилитися поведінка фанатів у Києві – читайте в нашому матеріалі!

1. «Динамо»: переможною ходою

Маеш яйцы? Маеш ці не?
Вось галоўнае пытанне
Маеш яйцы? Маеш ці не?

«Ляпіс Трубєцкой», «Маеш яйцы?»

«Динамо» - має.

Кияни в черговий раз доказали майстерність і підтвердили свій високий клас. Жодного інакшого результату, окрім переконливої перемоги на «Олімпійському», від них не чекали. Так і сталося: три голи у ворота «Генгама» (з великими шансами забивати четвертий, п’ятий…) дозволили повною мірою покарати французів за все: провокації, наглість, незнання fair-play. Воздали по заслугах!

А як все починалося… Коли Рибалка вже на першій хвилині поєдинку стрибнув ногою у голову суперника (це був Мандан), полоскотавши його шипами – серце защемило: невже знову когось видалять? На наше щастя, вчорашній суддя був більш лояльний до «Динамо», а у його рішеннях вбачалася навіть певна послідовність. Так, французи забивали з величезною підозрою на офсайд, але швед Стрембергссон «виправився», поставивши пенальті на Теодорчику. І вашим, і нашим.

Приємно, що «Футбол 24» повністю вгадав зі складом киян. Хоча й особливих варіацій у Реброва не було: Буяльський, Рибалка і Велозу розташувалися у центральній зоні півзахисту, а Гусєв і Ленс вийшли на флангах (Олега наприкінці замінив Калітвінцев – ще одне попадання). Нажаль, португалець пограв недовго, надірвавши м’яз стегна на рівному місці, чим викликав масу нарікань: як треба розминатися, щоби просити заміну вже на десятій хвилині гри? Щоправда, навіть це пішло «біло-синім» на користь: з’явився «заряджений» поляк Теодорчик, Кравець сів трохи глибше (по суті взявши на себе обов'язки Велозу) – і гра заіскрилася новими фарбами.   

Сергій Ребров:

«Було багато важких моментів. І в Генгамі, коли були видалення, і зараз, коли Велозу залишив поле на перших хвилинах. Головне, що ми пройшли, і хлопці дотерпіли цю гру. Вони розуміли, що ми сильніші за цю команду, але це потрібно було довести, що ми сьогодні і зробили».

Нелегкий (з огляду на перший матч, а не на силу опонента) бар’єр подолано. На черзі – новий суперник, підозрюємо і прогнозуємо – набагато серйозніший. Тож сподіваємося на видужування Велозу (мінімум 10 днів), Гармаша, Мбокані і надіємося на плідну роботу юридичного відділу «Динамо», який на днях буде боротися за зменшення дискваліфікації Ярмоленка і Беланда (про це – нижче).

Без них буде важко. Але ми сильні. Впораємося!   

2. «Дніпро»: вистояли!

…Коли «Олімпіакос» зі старту попер вперед – подумалося: «Ну, так і мало бути, тримаймося». Але коли греки зусиллями Мітроглу повели в рахунку – запахло смаженим: залишалося грати ще багато, при цьому було абсолютно незрозуміло, як стримувати господарські атаки. Центр захисту «Дніпра» методично провалювався, в напад повзли кволо і невпевнено. Суперник домінував, і з тим потрібно було щось робити. Але що, чорт забирай?

І тут на авансцену вийшов Федецький. Цей простий і надійний хлопака не підвів і цього разу: взявши на себе обов’язки бомбардира, Артем першим ударом «відіграв» ворожого кіпера, а другим вбив величезний цвях в ожилу було інтригу.

Подальше дійство перетворилося на відкатку обов’язкової програми. «Дніпряни» впевнено вели матч до позитивного для себе закінчення, і навіть пенальті імені Федецького в жодному разі не змогло погіршити наш настрій. Переживали за єврокоефіціенти? Так Калініч після пасу Коноплянки видряпав пристойну виїзну нічию – чого ще душа бажає? Браво, хлопці! Браво, Маркевич! Заслужили. І неймовірно потішили.    

Мирон Маркевич:

«Ми відразу пропустили і було складно. Добре, що Федецький зрівняв рахунок, і тоді стало легше. «Олімпіакос» - не та команда, яка так просто подарує перемогу. Вони на ходу, грецький чемпіонат йшов повним ходом. Але нам далі буде легше.
Витівка Матеуса? Санкцій не буде. Він забув, що в нього картка, тому його і замінили. Матеус вже вибачився. Але я люблю коли футболіст не задоволений своєю заміною. Це краще, ніж коли футболіст радісний біжить з поля».

3. Дискваліфікації: що з вами робити?

За мотивами вилучень у Франції Андрія Ярмоленка та Юнеса Беланда вирішили дискваліфікувати на три (!) матчі. Відповідно, якщо це рішення залишиться в силі, то «Динамо» в 1/8 фіналу ЛЄ вони не допоможуть. 

Позиція київського клубу проста і при цьому єдино правильна: сам факт порушення вони не оспорюють, було то й було, але ось за зменшення кількості пропущених поєдинків «Динамо» буде боротися всіма можливими методами. В ідеалі – збити покарання до одного матчу, який хлопці вже відсиділи (бачили обличчя Ярмоленка вчора? Андрій лускав насіння на трибунах «Олімпійського» і від бажання вибігти на поле постійно совався у кріслі… Ще дві гри там він просто не стерпить!).

Цікаво, яке рішення приймуть в УЄФА після «динамівської» апеляції: підуть назустріч чи проявлять принциповість? Шанси на зменшення покарання є, і юристам їх слід використати по максимуму. Скоро про все дізнаємося.

4. Київ: провокація, яка коштуватиме дорого

…Наприкінці поєдинку в Києві фанати «Динамо» кинулися в бік французького сектору. Почалася бійка. Спочатку ніхто навіть не зрозумів, що сталося і чим керувалися безпосередні учасники цього інциденту. Одразу поповзли чутки про прапор Новоросії... 

Олексій Семененко:

«За попередньою інформацією, яка у мене є - в тому секторі, де сиділи французькі вболівальники, з'явився прапор однієї з країн, який викликав таку ось реакцію у наших фанатів. Після цього і почалися заворушення. Наскільки це відповідає дійсності, покажуть камери НСК «Олімпійський».

То в чому ж причина? Скоріше за все, наші вболівальники піддалися на провокацію: фани «Генгама» демонстративно перевернули прапор Франції боком, що одразу ж нагадало російський триколор. Ось наші і не витримали…  

Подібний інцидент, щоправда не на футбольному матчі, стався в Чернівцях в серпні 2014 року. Тоді група активістів пошматувала ножами прапор Франції, який висів біля одного з місцевих ресторанів, прийнявши його за російський. Переплутали.  

Ігор Суркіс:

«Враження від матчу зіпсувала витівка уболівальників. Я не знаю, хто і кого провокував, але в жодному разі не можна ставити під сумнів роботу, яку робить вся команда. Моє звернення до вболівальників: у цей непростий час треба бути більш стриманими. На мій погляд, у нас в країні вже нічого не залишилося, крім футболу. У той час, коли мільйони вболівальників радіють і переживають, група людей могла зіпсувати свято. Я вважаю, що це неправильно».

Головне – що не було загрози безпосереднім учасникам матчу. Судячи з реакції представників УЄФА, цей епізод не розцінили як щось неймовірно страшне. Але що ховається за натягнутими посмішками офіційних осіб – дізнаємося згодом.   

Артем Франков:

 «Ступінь покарання залежить від того, чи доведуть провокацію, або ж забіг фанів так і залишиться невмотивованим. Ускладнює все те, що ми рецидивісти - «Динамо» вже карали за поведінку вболівальників... Запросто можуть пару матчів без глядачів вліпити».

Резонне питання: де гратиме «Динамо» у разі дискваліфікації «Олімпійського»? Львів лишається ледь не безальтернативним варіантом…

5. Жеребкування: інтриги і надії

Головним непорозумінням сьогоднішнього жеребкування було питання розведення українських і російських команд між собою. Чи це буде зроблено автоматично, чи взагалі можемо потрапити на наших сусідів-агресорів – офіційний сайт УЄФА гордо мовчав.

Артем Франков:

«Чи можуть нам випасти клуби з Росії? Формальної заборони поки немає. Вважаю, розведуть або де-юре (з відповідним рішенням), або де-факто (впевнений, є способи). Бо якщо випаде україно-російська пара, грати доведеться на Кіпрі».

Але за декілька годин до жеребкування вийшло офіційне повідомлення: з Росією не гратимемо. І добре.

Тож список потенційних суперників українських команд в 1/8 Ліги Європи виглядає наступним чином:

«Аякс»
«Брюгге»
«Бешікташ»
«Вільяреал»
«Вольфсбург»
«Динамо» (Москва)
«Зеніт»
«Інтер»
«Наполі»
«Рома»
«Севілья»
«Торіно»
«Фіорентина»
«Евертон»

Відтепер – жодного поділу на сіяних і несіяних, «динамівцям» запросто можуть витягнути «Дніпро». Втім, за кілька годин ми вже знатимемо результати, тому поки робити якийсь попередній аналіз немає сенсу.

Залишається додати, що поєдинки цієї стадії пройдуть 12 і 19 березня. На наступний день після матчей-відповідей, 20 березня, відбудеться жеребкування чвертьфіналів (гратимуть 16 і 23 квітня).

На цьому – закінчуємо. З величезною надією на те, що наприкінці березня ми ще поговоримо предметно про наших майбутніх суперників!

Роман Клименко