УКР РУС

Топ-10 скандалів українського футболу-2015: Расизм, бійки та "Дзвони Рінату"

30 грудня 2015 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

2015-й рік в українському футболі був багатим на події. Поруч з приємними спогадами є і інші - з відтінком скандалу. "Футбол 24" зібрав топ-10 резонансних скандалів українського футболу в 2015-му році.

1. Квитковий скандал перед матчем Україна-Словенія

Безумовно, вихід нашої збірної до фінальної частини Євро-2016 став найприємнішою у цьому році подією. Однак на шляху до цієї мети, а саме, перед домашнім стиковим матчем з командою Словенії, виникла дивна ситуація з купівлею квитків на "Арену Львів". Компанія "Україна Футбол Інтернешнл", котра традиційно займається продажем квитків на матчі збірної, опинилася в центрі квиткового скандалу. Крім катастрофічної організації продажу квитків, виникли підозри в тому, що далеко не всі квитки потрапили до рук звичайним уболівальникам. У підсумку, ен-на кількість квитків розчинилась у схемах розподілу УФІ, а квитки в касах, нібито, закінчилися. Обурення людей, котрі хотіли підтримати команду на стадіоні, все більше наростало і 3-го листопада вболівальники просто не витримали знущань над собою, і від обурення перейшли до більш радикальних методів протесту. Закінчилося все тим, що на матч потрапили далеко не всі охочі, а перекупники добряче нагріли руки на принциповому поєдинку.

2. Бійка на матчі "Динамо" - "Челсі"

Питання підтримки порядку на наших стадіонах вже давно стоїть на порядку денному численних клубних структур. Уповноважені органи європейського футболу вже й попереджали, і санкції накладали, і діалоги з клубами вели. Черговим приводом поміркувати над "вічним питанням" стала бійка на матчі "Динамо" - "Челсі" в Лізі чемпіонів. Цього разу солідною сумою штрафу обмежитися не вдалося, адже УЄФА побачив у бійці расистські прояви. Вердикт УЄФА - два наступні домашні єврокубкові матчі кияни проведуть без глядачів, а третій матч без глядачів - умовно, з випробувальним терміном у 3 роки. Цей вердикт можна умовно назвати "останнім китайським попередженням" від УЄФА, адже клубам-рецидивістам в таких випадках може світити і куди більш суворе покарання, у вигляді виключення з турніру.

3. Контракт Фоменко зі збірною України

Михайло Іванович Фоменко вивів збірну до фінальної частини Євро-2016 і... залишився без роботи. Звичайно, зараз контракт вже продовжили, але сам факт того, що наставник виконав поставлене завдання, а контракт його не було продовжено автоматично, вже змушує неодмінно почухати потилицю. Михайло Іванович був відсутній на жеребкуванні фінального етапу Євро-2016 в Парижі, а замість того, щоб коментувати плани підготовки збірної і суперників, був змушений відповідати на незручні питання з приводу контракту і своєї подальшої долі біля керма збірної. Ситуація не з приємних, м'яко кажучи. Чий це промах, нинішнього складу ФФУ чи минулого - залишається лише здогадуватися.

4. Договірні матчі

Одна з найбільш скандальних тем українського футболу досягла свого апогею навесні 2015-го року, коли було зіграно відразу кілька "дивних" матчів. Вже був прийнятий і закон про боротьбу з подібними проявами у спорті. Рік добігає кінця, а проблема не зникає, а набирає все нових обертів. Не так давно "Зоря" публічно заявила про наявність у себе в складі молодих гравців, які були причетні до договірних ігор, та про виключення їх з клубу. Публічний розголос внутрішньої проблеми клубу стався вперше, адже клуби воліють не виносити сміття з хати, обмежуючись тихими розглядами. Цей випадок можна назвати проривом у боротьбі з хворобою договірних матчів.

5. Забута футболка Степаненко

Успіхи "Динамо" в нинішньому сезоні дещо зіпсувала приголомшлива домашня поразка від "Шахтаря" у першому колі чемпіонату. Кияни не були схожі самі на себе в матчі з принциповим суперником. Холодний душ від "гірників" вплинув і на гравців "Динамо". Ярмоленко обмінявся з Тарасом Степаненко футболками після фінального свистка, потім поклав її на газон "Олімпійського", подякував фанатам і пішов до роздягальні. А футболка Степаненко так і залишилася самотньо лежати на траві. Згодом гравці залагодили між собою цей неприємний казус, але резонанс, який здійняв "Шахтар", ще довший час жив в інформаційному полі України. Навіть Олександр Заваров визнав за необхідне дорікнути Ярмоленко за некрасивий вчинок.

6. "Дзвони Рінату" або пригоди молоді "Шахтаря"

24 серпня "золота молодь" донецького "Шахтаря": Олег Гладченко, Ярослав Фурсов і Володимир Грачов, потрапила в неприємну історію з алкоголем і органами правопорядку. "Погані хлопці" попалися під час керування автомобілем у нетверезому стані, хамськи вели себе з представниками правопорядку. Вийти з делікатного становища молоді люди спробували за допомогою телефонного дзвінку з Ахметовим і Аваковим. У підсумку, усіх трьох відсторонили від матчів молодіжки "Шахтаря", вони отримали відчутні штрафні санкції, а дещо згодом одного з компанії (Олега Гладченко) було зовсім відраховано з команди.

7. Заворушення вболівальників на "Олімпійському"

Матч між "Дніпром" і "Наполі" в 1/2 фіналу Ліги Європи, який приніс українській футбольній громадськості безмежну радість від виходу "Дніпра" у фінал турніру, став і приводом для накладення санкцій з боку УЄФА. Уболівальники, переповнені емоціями від перемоги команди, кинулися на поле, а виганяти їх звідти допомагали навіть гравці "Дніпра", які побоювалися за можливі наслідки таких дій.

Ще один скандальний епізод на "Олімпійському" стався у фіналі Кубка України. Фантастичний за емоційнійстю матч між "Динамо" і "Шахтарем" затьмарила неналежна поведінка вболівальників, які вибігли на поле, зламали ворота і зірвали церемонію нагородження "динамівців". Скандал, безумовно, поставив під сумнів здатність клубу справлятися з питанням безпеки на матчах, навіть піднявши хвилю розмов про можливість повернення на стадіон працівників правоохоронних органів.

8. Проблеми у "Дніпрі"

Скандальними також можна вважати події, що стались у "Дніпрі". Клуб, який ще в минулому розіграші Ліги Європи став срібним призером, успішно виступав у чемпіонаті і не знав проблем з фінансуванням, опинився у ситуації, коли його майбутнє опинилося під загрозою. Мирон Маркевич неодноразово заявляв про своє бажання покинути команду, адже йому не вдавалося знайти порозуміння з керівництвом щодо розвитку клубу і подальших перспектив. На додаток до всього цього, Мирона Богдановича бентежили гравці, які не відповідали його вимогам. А нещодавні новини про борги клубу перед екс-наставником Хуанде Рамосом і його тренерським штабом могли взагалі вилитись для клубу у вилучення з найближчого єврокубкового сезону. В кінцевому результаті, з цими проблемами "Дніпро" поступово справляється, а ми ж будемо сподіватися, що найгірше вже позаду.

9. Конфлікт Коркішко-Турсунов з елементами расизму

У матчі Кубка України між "Чорноморцем" і "Ворсклою" стався неприємний епізод між футболістами. На 55-й хвилині відбулось зіткнення біля лінії поля, в якому активно "відзначилися" Дмитро Коркішко ("Чорноморець") і Санжар Турсунов ("Ворскла"). У підсумку обидва отримали від арбітра по жовтій картці. Однак після гри гравець "Ворскли" Артем Громов повідомив, що конфлікт між гравцями мав і расове підгрунтя. За словами Артема, Коркішко назвав Турсунова "чорним". Не такий вже й частий прояв у нашому футболі, хоча від цього не менш неприємно.

10. Допінг-скандал з Фредом

Наприкінці серпня Фреда було звинувачено у прийомі заборонених препаратів, а допінг-проба півзахисника "Шахтаря" дала позитивний результат після одного з матчів на Копа Америка. Однак жодних офіційних вердиктів з приводу дискваліфікації до того часу не було. Бразилець брав участь у двох матчах кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів проти "Фенербахче", в яких "Шахтар" здобув перемогу. Турецький клуб двічі звертався в УЄФА зі скаргою на участь Фреда у матчах і вимогою анулювати їх результати. Тим не менше, скарги так і не було задоволено.

Олександр Москаленко, Футбол 24