УКР РУС

ТОП-100. Нелетючий голландець: Деніс Бергкамп

12 грудня 2013 Читать на русском

Він прекрасно бачив поле, вирізнявся чудовим "футбольним розумом" і умінням віддавати точні передачі. Єдиний голландець, включений до Залу слави англійського футболу. Сьогодні у рубриці ТОП-100 розповідаємо про Деніса Бергкампа.

Деніс Ніколас Марія Бергкамп народився 10 травня 1969 року в Амстердамі. Він був приречений на те, щоб пов'язати своє життя з футболом, всі його старші брати і батько були справжніми фанатиками цього виду спорту. Дитинство Бергкампа нічим не відрізнялося від дитинства більшості футболістів.

"У нашій сім'ї футбол був релігією, а я - її відданим адептом"

Всі його старання не пройшли дарма, і вже в десятирічному віці Деніс легко вступив у знамениту дитячу академію "Аякса" - "Toekomst". Паралельно із заняттями і тренуваннями Бергкамп часто їздив до Англії.

"Батьки часто возили нас до Англії, і ми ходили на матчі "Манчестер Юнайтед"

Практично вся Голландія в ті часи сходила з розуму від великого Йохана Кройфа, але сам Деніс обожнював іншого футболіста. Це був Глен Ходдл. Бергкамп завжди прагнув стати схожим на британця. Проте, допоміг Бергкампу заграти в основній команді "Аякса" саме Кройф. Це було справою часу, так як Деніс відмінно проявляв себе в академії, а потім і в молодіжному складі.

"Аякс"

Професійний контракт з "Аяксом" був підписаний в 1986-му році.

В "Аяксі" Деніс перетворювався з перспективного молодого гравця у справжнього лідера і бомбардира. У сезоні 1988-89 Бергкамп відзначився 13-ма голами, при цьому встановивши рекорд забиваючи в 10-ти іграх поспіль. Наступний рік став чемпіонським для всього клубу. Протягом трьох сезонів (90-91, 91-92, 92-93) Деніс був кращим бомбардиром Ередивізії, а в 92-му та 93-му був визнаний кращим гравцем Голландії.


На такі вражаючі успіхи вплинув і виступ Бергкампа у складі збірної. За перші три роки виступів у національній команді Бергкамп зіграв 26 ігор і забив 16 голів (три з них на Чемпіонаті Європи, де Голландія зайняла третє місце).

"Інтер"

Такий прогрес не міг залишитися непоміченим з боку кращих клубів "старого світу". Найсильніша на той момент ліга, найсильніші команди і гравці. Ну а голландське тріо, що змушує сходити з розуму всіх шанувальників футболу у складі "Мілана" і зовсім затьмарило Бергкампу все на світі.

"У Мілані вже грали три великих голландця, тому як варіанти я розглядав "Інтер" і "Ювентус". Представники "Інтера" засипали мене обіцянками і я не зміг встояти. На жаль, незабаром я дізнався, що в майстерності давати обіцянки "Інтер" навряд чи хтось міг перевершити, але на практиці все було зовсім по-іншому"

В'язкий і повільний італійський футбол з його захисними схемами і тактиками так і не зміг втягнути в себе неймовірний талант Бергкампа.

"Коли я грав у Голландії, у мене кожного матчу було 5-6 гольових моментів. "Інтер" ж сповідував катеначчо - стиль з віддачею ініціативи та з насиченою обороною. Мені постійно доводилося грати проти 2-3 гравців, і часто у мене не було і одного гольового моменту за гру"

Єдиний приємний момент для Деніса - це виграний в 1994 році Кубок УЄФА. За "Інтер" він забив 30 голів у 81-му матчі, що можна вважати цілком гідним результатом в країні з настільки прагматичним футболом.

"Арсенал"

"Вам дуже пощастить, якщо Бергкамп заб'є за сезон десять голів", - саме це сказав Массімо Моратті Брюсу Ріоко - тодішньому тренеру "Арсеналу" відразу після продажу голландця.

Бергкамп знав, що потрібно терміново змінити клуб, а пропозицій було не так вже й багато. "Арсенал" був одним з тих небагатьох, які хотіли бачити Деніса в себе. Трансфер відбувся миттєво, як і рішення самого футболіста.

"З першого мого дня в "Арсеналі" я жодного разу не пошкодував про перехід сюди, саме "Арсенал" став для мене справжньою домівкою"

Перший сезон в Англії став дуже вдалим для Бергкампа, але не зовсім успішним для команди в цілому. Бергкамп закріпився в основі, роззабивався, але "Арсенал" фінішував лише 12-им, що стало найгіршим результатом команди за останні 20 років. Менеджер Брюс Ріоко покинув команду, а на його місце прийшов 47-річний Арсен Венгер. Багато хто скептично поставилися до цієї персони, але вся команда довіряла Венгеру. Француз виправдав надії - Бергкамп поступово перетворювався з просто основного в незамінного гравця команди, а "Арсенал" поступово ставав грандом європейського футболу.

Незабаром в команді з'явився Тьєррі Анрі. Бергкампу стало дуже важко діяти з ним в парі на позиції центрфорварда. Рішення Венгера відсунути розташування Бергкампа на полі ближче до центру виявилося дуже корисним. Як виявилося, Бергкамп окрім таланту забивати мав ще більш яскравий і неповторний талант - бачити поле. Його результативність з кожним роком зменшувалася, зате кількість асистів збільшувалася, а з бомбардира Бергкамп перетворився на мозковий центр команди.

"Я завжди бачив у своїй голові картинку того, що відбудеться далі через дві-три секунди. Я міг прорахувати це, відчути"

Виступаючи за "Арсенал" Бергкамп віддав 116 гольових передач та забив 132 голи у 425-ти іграх.

У збірній Голландії Бергкамп завершив виступи в 2000-му році, відразу після домашнього Чемпіонату Європи. Кар'єру футболіста великий голландець завершив шістьма роками пізніше. Причому останній матч Бергкампа збігся з останнім матчем "Арсеналу" на стадіоні "Хайбері".

Титули:

"Аякс" -  Володар Кубка кубків - 1987, володар Кубка Нідерландів - 1987, 1993, чемпіон Нідерландів - 1990, володар Кубка УЄФА - 1992

"Інтер" -  Володар Кубка УЄФА - 1994

"Арсенал" - Чемпіон Англії - 1998, 2002, 2004, володар Кубка Англії - 1998, 2002, 2003, 2005, володар Суперкубка Англії - 1998, 1999, 2002, 2004
 

Андрій Бешлей, Футбол24