УКР РУС

Томечак: Забивав "Реалу", грав з Відою, завзятий рибалка і ще 7 фактів про новачка "Дніпра"

10 вересня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" знайомить читачів з хорватським захисником "Дніпра" Іваном Томечаком.

Іван Томечак (Хорватія)

Народився 7 грудня 1989 року в Загребі, Хорватія.

Зріст 176 см. Вага 65 кг.

Кар'єра: "Локомотива" Загреб, Хорватія (2007-2008), "Динамо" Загреб, Хорватія (2009-2013), "Рієка" Хорватія (2013-2015).

У чемпіонаті Хорватії провів 186 матчів, забив 22 голи.

У національній збірній Хорватії провів 1 матч. Дебютував 12 листопада 2014 в матчі Аргентина - Хорватія - 2:1.

 

1. Грав пліч-о-пліч з Домагоєм Відою

Останні два сезони Іван Томечак відіграв в "Рієці". Але до цього цілих п'ять років він виступав за загребське "Динамо", де пограв у захисті з нинішнім гравцем київського "Динамо" Відою. Міг Томечак вийти і проти київського "Динамо" в Лізі чемпіонів-2012/13, але до того моменту програв конкуренцію на правому фланзі Шім'ї Врсалько. З цієї ж причини і перейшов до "Рієки". Іван, як сам зізнається, може зіграти і на лівому фланзі.

2. Забивав "Реалу" і "Аяксу"

Серед головних досягнень хорватського Івана - два м'ячі в єврокубках. Ще й кому! "Реалу" і "Аяксу". Цікаво чи радше парадоксально, що обидва м'ячі він забивав після виходу на заміну і обов'язково на 90-й хвилині, та ще й на полі суперників.

Правда, обидва рази забиті Томечаком м'ячі абсолютно нічого не означали. На "Амстердам Арені" Томечак встановив остаточний рахунок 2:1 на користь "Аякса". Було це на груповому етапі Ліги Європи-2009/10. На "Сантьяго Бернабеу" гол Івана послужив слабкою втіхою - замість 6:1 загребці влетіли  6:2!

Що цікаво, на відміну від Віди, Томечак не брав участі в дуже сумнівному матчі, що став легендою, в тій же Лізі чемпіонів-2011/12 з "Ліоном", коли "Динамо" до 45-ї хвилини вело 1:0, але в підсумку програло - 1:7.

3. Рівень збірної не тягне

Томечак пограв за юнацькі та молодіжні збірні різного віку, але у свої 25 років має всього одну гру за першу збірну. Зате проти фіналістів ЧС-2014 аргентинців. У товариському матчі, який відбувся в листопаді минулого року, що завершився перемогою альбіселесте 2:1, Іван вийшов на заміну і відіграв двадцять хвилин. Нічим не запам'ятався і більше за збірну не грав.

 4. "Дніпро" за Томечака заплатив менше, ніж він коштує

Принаймні, так вважають у Хорватії. Трансфер Івана обійшовся "Дніпру" в 1 мільйон євро. Фанати "Рієки" на форумах в обговореннях писали, що клуб продешевив, і за Томечака потрібно було просити як мінімум в два рази більше.

5. Міг грати не за "Дніпро", а проти "Дніпра"

У чемпіонаті Італії справжній хорватський бум. Лише з чемпіонату України хорватів прийшло двоє - Стрініч і Калініч, в "Наполі" і "Фіорентину" відповідно.

В той же час інші хорватські гравці поперли на Апеннінський півострів, як на Клондайк. Партнер Томечака по "Динамо" із Загреба Марцело Брозович перейшов в "Інтер", куди вирушив цього літа і Іван Перішич з "Вольфбсурга". Другий колега Томечака, вже по "Рієці", Рікардо Багадур відправився у Флоренцію. Калінічу взагалі не повинно бути там нудно - Анте Ребич і Мілан Бадель вже були у "Фіорентині". Маріо Манджукич з "Атлетіко" перебрався в "Ювентус". В "Карпі" грає Ігор Бубніч, в "Фрозіноне" - Мануель Паміч, в "Удінезе" - Стіпе Періца.

Цікаво, що до Томечака приписують інтерес "Дженоа" і "Лаціо", але трансфер не відбувся через те, що клуби не зійшлися в ціні . Нагадаємо, що "Лаціо" став суперником "Дніпра" в груповому етапі Ліги Європи 2015/16.

6. Перейти в "Дніпро" порадив Калініч

Хорватські журналісти запитали Томечака, чи не боїться він подій в Україні. Іван відповів, що зовсім не боїться, крім того, Нікола Калініч дав нашій країні найкращі рекомендації. "Я знаю, що всі тікають з України, а я туди їду. Але я не боюся ні труднощів, ні випробувань. Я переговорив з Калінічем, і він мені дав зрозуміти, що у Дніпропетровську все спокійно. Він рекомендував мені "Дніпро" як прекрасний варіант продовження кар'єри", - зізнався 25-річний захисник.

7. Зразковий сім'янин з однорічним сином на руках

Влітку 2013 року Іван одружився на молодій економістці Ані Чурак. В середині вересня наступного року у пари народився первісток. Як там казав Сабо? Коли футболіст одружився, рік життя з футболу випав. Значить, з цим у Томечака не буде проблем. У Івана цей "термін" вже минув, і хорват буде думати лише про футбол.

8. Дніпропетровськ здивував Томечака в кращу сторону, але якістю доріг незадоволений

Як зізнається Іван, вперше він побачив Дніпропетровськ в темний час доби. Місто справило позитивне враження, з одним "але": "Дніпропетровськ - сучасне місто. Тут тече велика річка Дніпро, що мене трохи здивувало. Очікував я гіршого, якщо чесно. Єдиний мінус - дороги. Якість їх, прямо скажу, не ахти", - зауважив Томечак.

9. Завзятий рибалка

Головне хобі Томечака - риболовля. У "Дніпрі" цю справу схвалюють, траплялися навіть командні походи на ставки. За вудки бралися всі. Навіть легіонери з південних країн, які раніше ніколи не рибалили. "Я не ловив рибу жодного разу в житті", - зізнавався Дуглас, додавши, що взяв урок у Александру Влада - той головний рибалка в команді. До слова, з Владом Івану буде, про що поговорити і без рибалки - обидва вони флангові захисники.

 

10. Двічі ламали ніс

Не вудкою і не на риболовлі. Вади професії, так би мовити. Хокеїстам вибивають зуби, а ось у футболістів більше страждають носи. У чемпіонаті Хорватії Томечаку вже двічі так діставалося по носі, що доводилося тимчасово грати в масці.

Валерій Пригорницький

Читайте також: 

Томечак: Перехід у "Дніпро" став дуже приємною несподіванкою

Нагорняк: Чигринський вже в загальній групі, а Зозуля повернеться через півтора-два місяці

"Дніпро" отримав нагороду за прогрес року від боса "Баварії" (ФОТО)

Маркевич та Луческу відвідали форум топ-тренерів УЄФА (ФОТО)

Італійці в групі як добрий знак! Перше знайомство з суперниками "Дніпра" в ЛЄ