УКР РУС

Томаш Вацлік – можливо, останній бар'єр збірної України у Лізі націй: він зупинив Реал після сімейної драми

15 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Збірна Чехії перед матчем проти України у Лізі націй покладає величезні сподівання на одного з найкращих голкіперів Європи.

Томаш Вацлік ледь не заплакав у роздягальні Севільї після матчу з Реалом. Гравці андалусійської команди емоційно святкували розгромну перемогу над королівським клубом, поки слово не взяв наставник Пабло Мачін. "Дякую усім за цей великий тріумф. Ви дуже добре зіграли. Ви знаєте, що цей матч був особливим для вашого колеги Томаша. Він пережив жахливу ніч, але зараз перебуває поруч з вами", – сказав тренер, перш ніж гравці Севільї вибухнули шаленими оплесками

Матчі життя у відборі до Євро-2019 – шанси і розклади збірних України перед фіналом етапів кваліфікації

Футболісти "рохібланкос" одразу почали обіймати чеського голкіпера, який заслужив повагу з боку одноклубників надійною грою у воротах та непересічними людськими якостями.

Мачін зовсім не випадково промовив декілька теплих слів на адресу 29-річного голкіпера. Акурат перед матчем проти Реала маленька донечка Вацліка випала з балкона другого поверху. Чеський воротар пережив справжній шок та провів усю ніч в лікарні, готуючись до найгіршого. На щастя, все обійшлось. Донька футболіста уникнула серйозних травм, але Томаш лише вранці приєднався до партнерів по команді, не стуливши й ока.

Севілья – Реал – 3:0 – відео голів та огляд матчу

У готелі, де зазвичай збираються футболісти Севільї, Вацлік зустрівся з Мачіном, який запропонував чеському кіперу взяти невеличкий відпочинок. Однак Томаш навіть не хотів допускати, що пропустить матч проти найкращої команди Європи. Зібравши волю у кулак, суперник збірної України вийшов на поле Рамон Санчес Пісхуан та провів просто фантастичний поєдинок. "Дякую усім севільїстас, ця перемога належить вам", – написав Вацлік у твіттері після гри.

Попри жахливий інцидент з донькою Вацлік демонстрував просто позамежну концентрацію. Справжньою вишенькою на торті чеського воротаря став неймовірний сейв після удару Гарета Бейла, який підняв на ноги весь стадіон. Цим епізодом згодом хвалилась збірна Чехії у соціальних мережах.

Героїчний матч Вацліка на Рамон Санчес Пісхуан остаточно переконав босів Севільї, що вони не помилились, виклавши за нього Базелю 8 млн євро. "Рохібланкос" сильно ризикували – вони позбулись Серхіо Ріко та Давіда Сорії, зробивши ставку на голкіпера, який раніше не грав у топ-чемпіонатах. Втім вибір на користь Томаша виявився попаданням у яблучко з боку спортивного директора "нервіонців" Хоакіна Каппароса. "Мати такого воротаря – велика честь для нас. Він підкорив усіх своєю грою та відданістю", – говорить Каппарос, не приховуючи гордості за свою "знахідку".

Вацлік за короткий період часу став одним з фундаментальних гравців проекту Пабло Мачіна. "Рохібланкос", які сповідують атакувальний футбол, нарешті можуть бути спокійними за власні ворота: оборона не зможе – Томаш допоможе. У сезоні 2018/19 сенсаційний чех провів 16 матчів за Севілью у всіх турнірах, 7 разів відстоявши на нуль.

У провідних першостях Європи не знайдеться жодного голкіпера, який би здійснив більше сейвів, ніж Вацлік на старті сезону – 54. А ось за відсотком відбитих м'ячів (78,9%) чех поступається у топ-5 лігах лише таким воротарям, як Кейлор Навас, Ян Облак та Фернандо Пачеко.

У домашньому матчі збірної Чехії проти України Вацлік припустився помилки, яка коштувала "локомотиві" поразки на останніх хвилинах. Томаш вже "розкаявся" за свій фейл та горить бажанням повернути "синьо-жовтим" боржок у Харкові. Команді Шевченка доведеться добряче попітніти, щоб "пробити" одного з найкращих воротарів Європи прямо зараз. Вацлік – можливо, останній бар'єр нашої команди у групі Ліги націй.