УКР РУС

То чи "косив" Ракицький від збірної?

16 листопада 2012 Читать на русском

Треба грати за збірну - травма. Наступний матч за "Шахтар" - готовий до гри. Здогадайтеся про кого це? Звісно, про Ярослава Ракицького.

Захисника “гірників” неодноразово звинувачували в тому, що він усіляко відкараскується від честі захищати кольори національної збірної.

Цікава статистика

З 10 серпня 2011 року з 19 поєдинків “синьо-жовтої” дружини Ракицький пропустив дев'ять (у двох зустрічах на Євро-2012 захисник сидів у запасі). Що стосується ще шести матчів, то перед ними Ярослав хворів.

Характерно, що у всіх поєдинках “Шахтаря”, які слідували відразу ж за лікарняним в збірній, Ракицький брав участь. Так було після матчу зі Швецією (10.08.2011) - 90 хвилин проти “Дніпра” (13.08.2011), в тому ж році з Болгарією і Естонією (7-11.10.2011) - 90 хвилин проти “Таврії” (15.10.2011 ). Потім з Ізраїлем (29.02.2012) - 90 хвилин проти “Дніпра” (4.03.2012), з Молдовою і Чорногорією (12-16.10.2012) - 90 хвилин проти “Іллічівця” (19.10.2012). Тепер вже нібито Ярослав готовий зіграти у матчі 16-го туру чемпіонату України з “Арсеналом”.

Слово експерту

Просте співпадіння чи таке насправді може бути? Давайте спробуємо розібратися у ситуації.

Пропускав три останні поєдинки Ракицький через запалення ахілесового сухожилля. Що ж це за захворювання таке, яке з'являється через матч? Про це “Футбол 24” запитав у головного лікаря полтавської “Ворскли” Миколи Ігнатенка

- Найчастіше такі травми трапляються в період передсезонних зборів коли футболісти, так би мовити, не зовсім у формі. А коли чемпіонат у розпалі і гравець зазнає подібного ушкодження то якщо не поберегтися, то запалення може набрати хронічної форми. Футболіст потребує певного часу, щоб відновитися. Якщо ж сухожилля не поберегти, то це може призвести до операції і він вибуде на 4-5 місяців.

(Запалення сухожилля Ахілла - це результат його надмірного розтягування і перекручування, який, у свою чергу, відтягує окістя від задньої поверхні п'яткової кістки або місця, де сходяться два м'язи - литковий і камбаловидний. - з медичного інтернет довідника)

- А чи можна випускати на поле при, так би мовити, “легкому” запаленні Ахілла?

- Все залежить від тренера. Як він вирішить. Хоча зазвичай тренери стовідсотково прислухаються до думки лікарів, але, повторюся, остаточне рішення за наставником.

- В чому причини подібних травм?

- Та тут важко сказати. Можливо навіть справа у взутті, яке зараз випускають не з такого зручного матеріалу, як раніше, а з “пластмаси” яка стискає сухожилля. Хоча причин, звичайно, може бути багато.

(Перевантаження сухожилля і навколишньої області часто трапляється у спортсменів і називається класичним синдромом надмірного використання суглоба. Підвищене навантаження на сухожилля викликає запалення окістя, яке може стати хронічним, оскільки у спортсмена “немає часу”, щоб ретельно залікувати травмовану область. Цей стан часто ускладнюється поганою біомеханікою, особливо надлишковою пронацією, на яку не звертають уваги, поки запалення сухожилля ахілла не стане дуже сильним. Зазвичай погіршення буває пов'язане з будь-якою травмою - коли спортсмен зробив невдалий рух або підвернув ногу. Звичайно, щось подібне може статися і не зі спортсменом. Можна просто послизнутися на сходах або узбіччі тротуару, невдало приземлитися і сильно розтягнути сухожилля. - з медичного інтернет довідника)

- А наскільки можливо що Ракицький симулював від матчів у збірній?

- Взагалі-то перед поєдинками лікарі збірної зідзвонюються з клубними лікарями і розпитують про стан гравців. Хоча все-одно, якщо пошкодження не надто серйозне, то лікарі збірної таки “продзвонюють” травмованого футболіста. Хоча тут все залежить від рівня довіри. Можна й на слово повірити. Особисто я людям довіряю.

Ну а щодо того, що Ракицький зазвичай грає у клубі після того, як пропустив матчі збірної, то, не виключений такий варіант, що у лікарів “Шахтаря” кращі можливості для лікування і з цим пов'язане те, що вони відновлюють гравця швидше.

Кому ж вірити?

Словом, при спробі розібратися у ситуації ми зрозуміли... що у цій ситуації потрібно розібратися...

Подібні часті травми Ярослава - цілком можлива річ, але закономірність його травм перед матчами збірної все-таки не може не насторожувати, хоча... Хоча давайте повіримо йому на слово:

 "Я точно кажу, що хочу виступати за збірну! Це команда, в яку я дуже довго хотів потрапити, і потрапив. Про яке тут небажання узагалі можна говорити?

Про те, що я не хочу виступати в національній команді, навіть мови бути не може, запевняю. Це ж збірна України, а я - Українець" - сказав Ракицький ще у серпні 2011 року.

Сказав він це після цитати Олега Блохіна: "Не хочете грати за збірну, так і скажіть: “Будемо грати тільки за клуб. Тоді це буде чесно і порядно”.

А вже у квітні цього року говорив Шовковський: “Претензії до мене можуть пред'явити футболісти, які віддали збірній України багато років, які грали за честь країни не шкодуючи себе. А ті, хто ухиляється від матчів за збірну під приводом травм, граючи в цей час за клуб, нехай краще подумають про свою власну репутацію в очах уболівальників”.

Хоча згодом його Ракицький "приємно здивував"...

В кінці Ви, вочевидь, сподівалися отримати відповідь на запитання, поставлене в заголовку, але як бачите самі, правду може сказати хіба що сам Ярослав і ще, напевне, клубні лікарі. Ну а нам залишається лише здогадуватися.

Андрій Думич