УКР РУС

"Ти віриш у Євро-2012? Ні? Ти нам підходиш". Рівно 11 років тому Україна отримала право приймати чемпіонат Європи

18 квітня 2018 Читать на русском

18 квітня 2007 року на сесії УЄФА в Кардіффі спільна заявка України та Польщі набрала 8 голосів із 12-ти.

Директором Євро-2012 в Україні став Маркіян Лубківський. У розмові з "Футбол 24" знаменитий дипломат пригадав, як це сталося.

"У той час я працював на посаді посла України в Республіці Хорватія, – розповідає Лубківський. – Якщо не помиляюся, у січні 2009-го пролунав дзвінок – телефонував Григорій Суркіс, президент ФФУ. Саме він запропонував мені цю роботу, абсолютно нову для мене. "Ми шукаємо людину на таку посаду", – сказав Григорій Михайлович. "Мені складно сказати, хто б це міг бути", – відповів я. "Думаю, що це ти, – Суркіс був як завжди безапеляційним. – У тебе є півгодини".

Повна версія інтерв'ю: "Платіні називав мене "Мсьє Амбасадор". Маркіян Лубківський – про дружбу з Ібрагімовічем, патріотизм Лужного і закулісся Євро-2012

Рівно через півгодини дзвонить знову. "Григорій Михайлович, – кажу. – Це надто відповідально. Мені треба ще трохи часу, щоб подумати". – "Часу немає, треба визначатися". Наступним кроком стала моя поїздка до Ньйону для співбесіди. В аеропорту мене зустрів чоловік, який згодом став моїм найбільшим європейським другом. Це Мартін Каллен, операційний директор УЄФА. Він привів мене у штаб-квартиру і запитав: "Ти віриш у проект Євро-2012?" "Ні", – чесно відповів я. "Ти нам підходиш".

Нагадаємо, що у фіналі Євро-2012, який відбувся у Києві на Олімпійському, збірна Іспанії розтрощила Італію – 4:0. Щодо збірної України, то команда Олега Блохіна посіла третє місце у квартеті з Англією, Францією та Швецією.

Фінал Євро-2012 очима журналістів "Футбол 24"