УКР РУС

The Special One. 30 цікавих фактів про Моурінью

27 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" представляє вашій увазі 30 цікавих фактів про головного тренера "Манчестер Юнайтед" Жозе Моурінью.

1. Сам нарік себе "особливим"

У 2004 році після тріумфу з "Порту" в Лізі чемпіонів Моурінью на першій же прес-конференції в "Челсі" видав фразу, яка певним чином визначила його майбутнє.

У нас в клубі топ-гравці. І даруйте за невелику зарозумілість, але в нас і топ-тренер. Тільки, будь ласка, не називайте мене зарозумілим. Я – чемпіон Європи. Я не один з багатьох. Гадаю, що я особливий (The Special One).

2. Вигравав чемпіонат у всіх країнах, де тренував

Моурінью ставав чемпіоном з "Порту", "Челсі", "Інтером" та "Реалом" – у кожній із чотирьох країн, в яких працював.

3. Відправив листа кожному гравцю "Челсі"

Невдовзі після того, як Моурінью прийшов до "Челсі" у 2004-му, він відправив кожному гравцю лист, в якому було 5 слів:

Мотивація + Амбіції + Команда + Дух = УСПІХ

4. Сказав, що йому достатньо сімох гравців, щоб перемогти "Мілан"

Так висловився Жозе після того, як "Інтер" переміг "Мілан" в січні 2010-го, незважаючи на вилучення Веслі Снейдера.

Ми виглядали ідеально. Ми виграли б цю гру і всімох. Можливо, ушістьох нам було б трохи складніше, але всімох ми б перемогли.

5. Поставив дружину вище за себе

Коли журналісти повідомили Моурінью, що він був визнаний дев'ятою найвпливовішою людиною у світі за версією порталу AskMen, Жозе відреагував так:

А яке місце у моєї дружини? Щонайменше, вона має бути на восьмому. Це ж божевілля, я навіть вдома нічого не вирішую.

6. 9 років не програвав в домашніх матчах у національних чемпіонатах

Саме стільки років команди, які очолював Моурінью, залишались непереможними у національних чемпіонатах – від поразки "Порту" від "Бейра-Мар" у лютому 2002 до програшу "Реала" хіхонському "Спортингу" у квітні 2011-го. За цей час команди Жозе виграли 125 матчів і зіграли внічию 25 разів.

7. Жозе був перфекціоністом з дитинства

Про це говорила мати Жозе:

Від був перфекціоністом з раннього віку. З самого початку він ходив у школу зі всіма своїми ручками і олівцями, які були ідеально розставленими в рюкзаку.

8. Його команда пройшла "Барселону", володіючи м’ячем лише 14% ігрового часу

У 2010 році у півфіналі проти "Барселони" на "Камп Ноу" "Інтер" Моурінью володів м’ячем лише 14% ігрового часу, програв 0:1, але пройшов у фінал завдяки домашній перемозі 3:1.

9. Моурінью дискваліфікували за жест, яким він показав наручники

У лютому 2010-го Моурінью дискваліфікували на три матчі за те, що він на камеру показав жест наручників після того, як двох гравців "Інтера" вилучили у домашньому матчі проти "Сампдорії" в Серії А.

10. Моурінью міг очолити "Барселону" у 2008 році

Перед призначенням Гвардіоли боси "Барси" розглядали кандидатуру Моурінью. Португалець навіть зробив презентацію на 28 слайдів, але вона не переконала потенційних роботодавців.

11. Моурінью працював з Боббі Робсоном вже у 29 років

Саме у такому віці він став його перекладачем у "Бенфіці" у 1992-му.

12. Познайомився зі майбутньою дружиною ще підлітком

Зі своєю дружиною Матильдою Жозе познайомився ще у підлітковому віці у Сетубалі, де він тоді мешкав. А одружився з нею вже у 26.

У Жозе з Матильдою двоє дітей 20-річна донька Матильда і 16-річний син Жозе Маріо.

Донька Моурінью засвітила своїми принадами на нагородженні батька (ФОТО)

13. Син Моурінью – професійний футболіст

Влітку 2016-го 16-річний воротар Жозе Маріо Моурінью, син Жозе Моурінью, підписав повноцінний професійний контракт з "Фулхемом", і зараз виступає за команду 18-річних.

14. Ходили чутки, що Жозе попри дискваліфікацію проник у роздягальню своєї команди у візку з білизною

У 2005 році, коли Моур очолював "Челсі", його дискваліфікували за різкі висловлювання на адресу арбітра Андерса Фріска. Відтак, йому було заборонено керувати діями команди у чвертьфіналі Ліги чемпіонів проти "Баварії". Проте британська преса дізналась, що Моурінью завчасно прибув на стадіон та проник у роздягальну команди у візку з білизною, щоб дати команді настанови перед матчем та у перерві.

15. Моурінью кинув вболівальникам дві золоті медалі чемпіона Англії

Вдруге ставши чемпіоном Англії з "Челсі" у 2006 році, Моурінью кинув свою золоту медаль вболівальникам на "Стемфорд Бридж". Через кілька хвилин йому дали нову медаль, але Моур зробив з нею те ж саме. Один із фанів, який спіймав медаль, згодом продав її на аукціоні за 19720 фунтів.

16. Вперше в історії італійських клубів зробив "требл"

У сезоні 2009/10 "Інтер" Моурінью виграв Серію А, Кубок Італії та Лігу чемпіонів. До цього жодний італійський клуб не робив "требл" в одному сезоні. Також це був перший виграш Ліги чемпіонів в історії "Інтера" (до цього "нерадзуррі" двічі вигравали Кубок чемпіонів у 1964 і 1965 роках).

17. Єдиний з трьох тренерів, які вигравали Лігу чемпіонів з різними клубами

Вигравши Лігу чемпіонів з "Інтером" у 2010-му, Моурінью став третім тренером в історії, який виграв цей турнір з двома різними командами (інші двоє – Ернст Хаппель та Отмар Хітцфельд).

18. Мав своєрідні стосунки з Балотеллі

"Маріо був дуже веселим. Я міг би написати книгу на 200 сторінок про два роки з Балотеллі в "Інтері". Але це була б не драма, а комедія. Я пам’ятаю один випадок, коли ми поїхали грати в Казань у Лізі Чемпіонів. Всі нападники були травмовані: не було ні Міліто, ні Ето’о, залишався один Маріо. І він отримав жовту картку десь на 43-й хвилині. В перерві я витратив 14 із 15 хвилин, розмовляючи тільки з Маріо. Я казав, що не можу його замінити, що у нас на заміні немає нападників. "Не торкайся нікого, грай тільки з м’ячем. Якщо ми його втратимо – не реагуй. Якщо хтось провокує тебе – не реагуй. Якщо суддя помилився – не реагуй. Маріо, будь ласка" , говорив я. І на 46-й хвилині він отримує червону картку!".

19. Був оштрафований УЄФА за "махінації"

УЄФА оштрафував Моурінью на 40 тисяч євро і дискваліфікував його на два матчі (один – умовно) за нечесну гру та затягування часу. У матчі Ліги чемпіонів проти "Аякса" Жозе дав настанови Хабі Алонсо та Серхіо Рамосу (йому він передав їх через запасного воротаря Дудека і Касільяса), щоб вони отримали по другій жовтій картці, аби пропустити останню гру групового етапу.

20. Був названий рок-зіркою року

У 2011 році іспанське видання журналу Rolling Stone розмістило його фото на обкладинку і назвало його рок-зіркою року.

21. Уникнув покарання за удар в око Віланові

В серпні 2011-го Жозе вдалося уникнути покарання за удар тренеру "Барси" Тіто Віланові в око. Це сталось під час однієї з сутичок на полі під часу матчу "Реала" і "Барселони" за Суперкубок Іспанії. Після матчу Моурінью назвав Тіто "Піто", що на іспанському слензі означає "пеніс".

22. Златан Ібрагімовіч позитивно охарактеризував Моурінью у автобіографії

У автобіографії "Я Златан" Ібра так написав про Жозе:

Моурінью – велика зірка. Він крутий. Вперше побачивши мою дружину, він сказав їй: "Ти маєш лише одну місію. Годуй його, давай йому спати і роби його щасливим!" Цей хлопець каже те, що він хоче. Він мені подобається.

23. Моурінью зворушливо прощався з Матерацці

Коли Моур прощався з "Інтером" після переможного фіналу ЛЧ, то не міг стримати сліз, прощаючись з Марко Матерацці.

24. Міг очолити "Ньюкасл" на початку 2000-х

У 2004 році Моурінью розповів, що за чотири роки до того міг стати помічником Боббі Робсона в "Ньюкаслі", але відмовив. У 2002-му Робсон міг піти з посади головного тренера клубу, і пропонував Жозе стати наступником, проте португалець знову вирішив не приймати пропозицію.

Моурінью тоді сказав:

Я знав, що рано чи пізно мій час прийде.

25. Став першим тренером в історії, який виграв Суперкубки в чотирьох різних країнах

У 2012-му "Реал" Моурінью виграв Суперкубок Іспанії. Завдяку цьому португальський тренер став першим, хто виграв цей трофей у чотирьох різних країнах.

26. Моурінью перервав 50-річну серію "Челсі" без чемпіонства

"Челсі" Моурінью здобув титул чемпіона Англії у сезоні 2004/05. Останнє чемпіонство "сині" вигравали за 50 років до цього.

27. Батько Моурінью зіграв один матч за збірну Португалії

Феліш Моурінью, батько Жозе, був професійним футболістом (воротарем). На його рахунку навіть один матч за збірну Португалії проти Ірландії у 1972 році.

28. Моурінью чотири роки працював у тренерському штабі "Барселони"

З 1996-го по 2000-й Жозе був помічником головного тренера "Барси": спочатку Боббі Робсона, а потім Луї ван Гала, який так охарактеризував Моурінью:

Вже тоді він був особливим для мене. Я дозволяв йому виступати в ролі тренера в деяких матчах, але навіть не уявляв, що він стане настільки хорошим спеціалістом. Моурінью вчить перемагати, а я вчу грати в футбол.

29. Моурінью не дозволяв поліцейським забрати свою собаку

У 2007-му Моурінью арештували через те, що він не дозволяв поліцейським разом з представниками британської служби по контролю за тваринами забрати свою собаку Лею. Моурінью порушив норми британського законодавства і собаку все ж "депортували" з країни.

30. Моурінью намагався зупинити продаж книги про себе

Жозе спробував зупинити публікацію книги португальського журналіста Луїша Лоренсо з назвою "Жозе Моурінью – зроблений в Португалії: офіційна біографія". Причиною було те, що в книжці були описані певні моменти особистого життя Моурінью і його сім’ї.

"Зоря" Манчестера. Що відбувається із "Юнайтед"?