УКР РУС

Terra incognita. Війни в польській Екстраклясі

15 травня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" знайомить із сусіднім чемпіонатом, де битва за титул якраз у розпалі.

"Легія" (Варшава) - 8 чемпіонських титулів. "Лех" (Познань) - 6 чемпіонських титулів. Попри те, що найпершими за кількістю тріумфів у польському футболі є хожувський "Рух" і "Гурник" (по 14 золотих комплектів), зараз ці клуби не вирішують абсолютно нічого, вдовольнившись маловагомою роллю середняків, а то й борців за виживання.

На арену вийшли непримиренні суперники - "Легія" та "Лех", і хоча найкривавішим протистоянням Польщі вважається Краківське дербі між "Віслою" та "Краковією", на матчах "Легії" з "Лехом" також буває спекотно. Річ у тім, що познанський клуб користується найбільшою популярністю серед жителів Західної Польщі, в той час як "Легія" - це клуб столичний, а отже також претендує на симпатії не лише мешканців Варшави. За союзних часів "легіоністи" були "армійською" командою, тож мали необмежений вплив на трансферну політику, регулярно вихоплюючи в інших клубів, зокрема й "Леха", їх найкращих гравців. Звідси й росте обгрунтована ненависть до біло-зелено-червоних.

Вже 18 травня, у 27 турі Екстракляси, ці команди зійдуться в битві не на життя, а на смерть. На кону стоятиме чемпіонський титул - "Легія" лише на два очки випереджає Познань, і перемога тієї чи іншої команди може стати вирішальною. У першому колі столичні святкували успіх - 3:1, але зараз усе може бути по-іншому. Обидва суперники набрали потужної ходи: "Легія" не поступається у 10 матчах поспіль (8 перемог, 2 нічиї), а "Лех" в останніх семи турах штампує лише перемоги. Власне, для чинних лідерів турнірної таблиці важливо, як мінімум, не програти, адже календар останніх матчів у підопічних Яна Урбана дуже складний: "Легії" належить гостювати у "Відзева", ще одного принципового ворога, і "Руха", який бореться за виживання, а також приймати "Шльонск", що претендує на єврокубки. Натомість у "Леха" з графіком справи кращі: "залізничники" приймають аутсайдера "Подбескідзі" і "Корону", яка вже втратила турнірну мотивацію. Лише зі "Шльонском" можуть виникнути проблеми.

Хто ж робить погоду в командах, що борються за титул і, відповідно, за єдину путівку в Лігу чемпіонів? У "Легії" одразу ж натрапляємо на знайоме обличчя! Це українець Ігор Березовський, екс-голкіпер "Оболоні", який, щоправда, не зіграв у Екстраклясі жодного матчу. Тут ворота міцно за собою забронював словак Душан Куцяк, гра якого повністю влаштовує тренера Урбана. У захисті ключові фігури - це Якуб Вавжиняк, гравець Кадри; Іньякі Астіс, унікальний іспанець, який вже багато років виступає у Польщі, а також Міхал Жевлаков - жива легенда польського футболу (виступав за грецький "Олімпіакос", бельгійський "Андерлехт" та ще кілька відомих клубів).

У центрі поля "Легія" може пишатися 21-річним польським талантом Домініком Фурманом (24 матчі, 3 голи). Поруч діють Івіца Врдоляк, екс-гравець загребського "Динамо", сербський ветеран "Легії" Мірослав Радовіч та хавбек із красномовним прізвищем Гол. Януш Гол. Щодо нападу команди, то тут - пальчики оближеш. Головним бомбардиром команди є Даніель Любойя (12 голів). Серб свого часу назабивався у "Сошо", "Страсбурі", ПСЖ, "Штутгарті", "Гамбурзі", "Вольфсбурзі". Солідним доповненням Любойї є грузин Владімір Двалішвілі, екс-гравець "Сконто" і хайфського "Маккабі". Чимало забиває Якуб Косецкі (9 голів), а також 34-річний Марек Сагановскі (6 голів), що свого часу пробував сили у "Саутгемптоні".

"Лех". Команда з Познані має найкращу оборону ліги, на яку працюють боснійський голкіпер Ясмін Буріч, а також захисники Кебба Кессай - гамбієць, якого відшукали у чемпіонаті Швеції, юний Марцін Камінскі, Губерт Волякевіч. Є ще колумбієць Мануель Арболеда, якого в Польщі вважають за свого, адже грає тут вже багато років. Щоправда, в цьому сезоні латиноамериканець виходив на поле нечасто - 10 матчів. У півзахисті виступає мастодонт Рафал Муравскі, знайомий прихильникам казанського "Рубіна". Найкращим бомбардиром "Леха" є Бартош Слюсарскі (22 матчі, 11 голів), який колись пройшов університети "Блекпула" і "Шеффілд Венсдей". У складі також числиться 40-річний Пйотр Рейс, легендарний бомбардир "Леха", який забив за клуб понад 100 голів. У цьому сезоні на рахунку Рейса лише один м'яч.

"П'яст". Клуб із Глівіце стартував катастрофічно - 4 перемоги при шести поразках, але згодом став регулярно набирати очки, тож піднявся на рекордну для себе висоту. А перемога над "Шлонском" в минулому турі взагалі вивела клуб із південнозахідного шахтарського міста Польщі на третю сходинку. Вже через кілька місяців маємо шанс побачити "П'яст" у Лізі Європи, якщо, звісно, він втримає третє місце від зазіхань "Гурника", "Шльонска", "Полонії" і "Вісли".

"Гурник". Зоряні часи цього клубу припали на період 1950-80-х років. Зараз, начебто, існує плацдарм для того, щоб спробувати зачепитися за п'єдестал, хоча весняна форма "гірників" викликає серйозні побоювання. З десяти матчів у березні, квітні і травні "Гурник" переміг лише в трьох, інші сім програв. І все ж ця команда мала б бути симпатичною для українського вболівальника, адже тут грає екс-захисник "Металіста" Северин Ганцарчик, а також наш Олександр Шевелюхін. В активі українця 25 матчів і 1 гол, в пасиві - одна жовта картка.

На фото: Атакує Олександр Шевелюхін

"Шльонск". Минулорічний чемпіон Польщі повністю провалив сезон, а зважаючи на те, що в останніх турах йому грати проти "Легії" та "Леха", шансів на "бронзу" відверто мало.

"Полонія". Варшавська команда є автором найбільшої перемоги сезону - дворазові чемпіони Польщі розгромили "Белхатув" з рахунком 5:0. У захисті вже десять ігор провів Якуб Тосік, екс-бек "Карпат", який зі скандалом полишив табір львівського клубу. Щоправда, наполеонівських планів на крихітній арені імені генерала Казімежа Сосновскєго не будують. В останніх дев'яти поєдинках "Полонії" вдалося перемогти лише одного разу.

"Вісла". Другий сезон поспіль Краків погрузає у середині турнірної таблиці. Показники "Вісли" у турнірній таблиці і справді не вражають: лише один забитий м'яч за гру (в середньому), перемог менше, ніж поразок. І це попри те, що кістяк команди становлять досвідчені і загартовані в боях високого рівня футболісти. У воротах, до прикладу, діє Сергій Парейко, кіпер збірної Естонії. Серед захисників бачимо К'ю Ялінса, який чимало сезонів вірою і правдою служив голландському АЗ, а також гравця збірної Гондурасу Османа Чавеса. У півзахисті очікували більшого від екс-гравців збірної Польщі Каміла Косовскі і Радослава Соболєвскі. Більше міг би забивати і болгарин Цветан Генков, який колись виступав за московське "Динамо".

З-поміж інших клубів варто звернути увагу на "Ягеллонію", де свої перші кроки у тренерському ремеслі робить Томаш Хайто, знаний у минулому захисник "Шальке", "Саутгемптона" і збірної Польщі. А ще порадив би тримати кулаки за "Корону" із Кельце. Тут резервним воротарем є українець Олексій Шлакотін, який, погравши за київські "Динамо-2" і "Динамо-3", а також дубль "Чорноморця", вирушив підкорювати Польщу. Наразі в активі Олексія - п'ять матчів в Екстраклясі. Далі, сподіваємося, буде!

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87