УКР РУС

Terra incognita. Венгер - в "Монреалі Імпакт"

31 травня 2012 Читать на русском

А шведи та бразильці набирають оберти.

Щасливі ті країни, які є далекими від великої політики, від показухи і лихоманки Євро, а тому можуть зосередитися на "звичайному" футболі. Мова, як не дивно, піде не лише про чемпіонати США, Аргентини, Бразилії та Копа Лібертадорес, але й Аллсвескан - елітний дивізіон Швеції. Чемпіонат у скандинавів якраз у розпалі.

Розпочнемо наш огляд з МЛС, де упродовж тижня відбувся ряд цікавих поєдинків. Зокрема, "Лос-Анджелес Гелексі", клуб Девіда Бекхема, отримав два ляпаси від "Сан-Хосе" (2:3) та "Х'юстон Динамо" (1:2), осівши на останній сходинці дивізіону "Захід". Та все ж найцікавіше було у Денвері, де перетнулися шляхи "Колорадо Репідс" та "Монреаль Імпакт".

Господарі поля вже давно стали знаменитими поза межами США, адже свого часу кольори "Колорадо" захищали Карлос Вальдерама, Айтор Каранка, Алексі Лалас та Клаудіо Лопес. Зараз ця команда зірок з неба не хапає, кістяк складають місцеві виконавці, тож, відповідно, мегазавдань "Репідс" не вирішують. Щодо "Монреаля", то ця команда взагалі плентається наприкінці пелетону, хоча у захисті вже встигли себе спробувати достатньо відомі Маттео Феррарі та Нельсон Рівас. На підході - Марко Ді Вайо. Залишається лише припускати, на якому місці були б канадці, якщо відбувся ще хоча б один із гучних трансферів. Не так давно сюди сватали Міхаеля Баллака, Рауля, Дель П'єро.

Перший тайм поєдинку був за "Колорадо". Пропустивши першими, господарі на 39-й хвилині вийшли вперед - 2:1. А ось по перерві у рукаві "Монреаля" були всі карти для перемоги. На 47-й хвилині за канадців забив... Венгер. Не Арсен, і навіть не француз, а громадянин Америки. До того ж, за півгодини до фінального свистка "Репідс" залишилися в меншості - другу жовту картку отримав Маршал. У ці непрості хвилини захисту господарів чи не найбільше дошкуляв гамбієць Сона Ньяссі, якому неодноразово вдавалося обманути всю лінію оборони "Колорадо".

Та вирішальний м'яч влетів у ворота самих монреальців. Після подачі зі штрафного кіпер Донован Рікетс полишив ворота напризволяще, а коли з дальньої штанги йому закинули за комірець, він спромігся кінчиками пальців перевести м'яч у поперечину. Куля двічі підстрибнула на каркасі і опустилася на голову Кастрілона, якому залишалося не промахнутися з якогось метра. "Вау! Біг вікторі! Біг вікторі!" - ще довго не міг вгамуватися коментатор трансляції.

"Колорадо Репідс" - "Монреаль Імпакт" - 3:2 (Ларентовіч, 18, з пен., Мур, 39, Кастрілон, 83 - Берньєр, 14, Венгер, 47)

На 61 хвилині вилучений Маршал ("Колорадо")

 

У центральному матчі другого туру бразильської Серії А перемога не дісталася нікому. Хоча "Фламенгу" двічі відчував її у своїй кишені. Поєдинок проти "Інтернасьйонала" підопічні Жоеля Сантани розпочали бліцкригом - Аїртон, а згодом Роналдінью довели рахунок до 2:0. Гол Жілберто "рубронегро" навіть не зауважили і по перерві, після пострілу Вагнера Лава, знову довели свою перевагу до двох м'ячів. Це й зіграло з ними злий жарт. Упродовж трьох хвилин Сантос і Датоло двічі досягнули успіху завдяки ударам здалеку - 3:3. Та не лише велика кількість голів потішила, але й висока якість та видовищність самої гри. Це Бразилія!

"Фламенгу" - "Інтернасьйонал" - 3:3 (Аїртон, 8, Роналдінью, 16, з пен., Лав, 48 - Жілберто, 33, Сантос, 66, Датоло, 69)

 

В країні, яка вболіватиме проти українців, відбувся останній тур перед тривалою паузою. Чемпіонат Швеції відновиться 30 червня (невже скандинави не вірять, що їх збірна дійде до фіналу?). 12 тур подарував цікаву нічию між міцними середняками першості - "Норчепінгом" та "Отвідабергом". Гості жваво та розкуто почувалися на полі "Норчепінга", а тому гол Німана на 80-й хвилині не мав нокаутуючого ефекту. Вже через 8 хвилин Мете обіграв голкіпера і з надзвичайно гострого кута таки відправив м'яч за призначенням. Найкрасивіший гол матчу, до речі!

"Норчепінг" - "Отвідаберг" - 2:2 (Айдаревіч, 26, Німан, 80 - Прьодель, 12, Мете, 88)

 

Тим часом аргентинська "Бока" все ближча до захисту чемпіонського титулу, здобутого в Апертурі. У 16 турі підопічні Фальсіоні впевнено впоралися з "Годой Крус" (3:0) і довели свою перевагу над переслідувачами до 3 очок. А "Ньюеллз Олд Бойз", який донедавна очолював перегони, поступається "генуезцям" вже чотирма пунктами. Гостюючи на "Нуево Гасометро", "бойз" примудрилися програти, ведучи в рахунку 2:0. За "Сан Лоренсо" дублем відзначився Емануель Джільйотті, і посприяв, тим самим, щоб матч став справжньою окрасою туру.

"Сан-Лоренсо" - "Ньюеллз Олд Бойз" - 3:2 (Джільйотті, 50, 87, Буено, 54 - Перес, 14, Фабіан, 30)

 

А на закінчення - чвертьфінальна драма в Копа Лібертадорес. Власне, на цьому етапі турніру одразу у двох парах довелося визначати переможця за допомогою серії 11-метрових. "Універсідад де Чілі" чи не вперше в цьому розіграші зіткнувся з таким відчайдушним опором, який влаштували футболісти парагвайського "Лібертада". Вони стіною стояли в обороні власних воріт. Попереду ж скористалися автоголом Гонсалеса. Однак в серії пенальті "Лібертад" похитнувся - це кіпер господарів парирував один із ударів. І навіть гол його візаві Муньоса не зміг зарадити ситуації - парагвайці за бортом півфіналу. Тут, до слова, сформувалися такі пари: "Універсідад де Чілі" - "Бока Хуніорс", "Корінтіанс" - "Сантос".

"Універсідад де Чілі" - "Лібертад" - 1:1 (Діас, 18 - Гонсалес, 23, автогол), по пен. - 5:3

Олег Бабій, Футбол 24