УКР РУС

Terra incognita. В Еквадорі забивають, як Шева

9 травня 2012 Читать на русском

Копа Лібертадорес розпочинає серію найцікавіших матчів, Польща коронує нового чемпіона, а Бекхем знову програє.

Чемпіонати у більшості країн перетинають фінішну пряму. Незабаром ми підіб’ємо підсумки євросезону, а поки ж зосередимося на Польщі та Греції. Вирішальні матчі відбуваються також у Копа Лібертадорес та аргентинській Клаусурі. І лише в МЛС інтрига лише набирає оберти.

Копа Лібертадорес. «СуперДепор» є і в Еквадорі

Найбільшого гандикапу в перших матчах 1/8 фіналу вдалося досягти «Депортіво» з Кіто. Чинний чемпіон Еквадору забив у ворота «Універсідаду де Чілі» одразу чотири м’ячі. Найвидовищнішим став третій гол господарів. Алустіса підхопив м’яч у центрі поля і, маючи перед собою безліч вільного простору, рушив на ворота чилійців. На лінії штрафного він обіграв на замаху захисника і поцілив у дальній кут володінь «Універсідада». Шедевр! Той, хто пригадує фінальний матч Кубка України-1998/99 між «Динамо» і «Карпатами», не дасть збрехати – цей гол, мов дві краплі води, нагадав прощальний м’яч Шевченка перед від’їздом у «Мілан».

«Депортіво» - «Універсідад де Чілі» - 4:1 (Алустіса, 29, 56, Чека, 45, Фідель, 82 – Матіас Родрігес, 37)

Польща. Побратими Львова «обмивають» титул

Польська Екстракляса – один з найнепередбачуваніших чемпіонатів! Поки всі пророкували чемпіонство варшавській «Легії», або ж, в крайньому випадку, хожувському «Руху» чи «Леху» з Познані, на перше місце прошмигнув «Шльонск» із Вроцлава. Для «войскових» це лише друге чемпіонство в історії (вперше золоті медалі Вроцлав приміряв у 1977 році). Символічно, що підопічні Ленчика вибороли титул на полі попереднього чемпіона – краківської «Вісли».

А ось «Рух» і особливо «Легія» висмикують собі чуприну. Столичні футболісти лідирували, проте за три тури до фінішу втратили очки з «Ягелонією», а згодом програли на полі «Лехії». Щодо інших особливостей підсумкового турнірного ставища, то можемо констатувати, що в наступному сезоні не відбудеться Краківське дербі, адже «Краковія», до величезної радості прихильників «Вісли», полишає елітний дивізіон. Вилетів і ЛКС – клуб, за який виступає екс-харків’янин Северин Ганцарчик.

«Вісла» - «Шльонск» - 0:1 (Ельснер, 51)

«Вісла»: Парейко (Йованіч, 46), Їрсак, Соболєвскі, Чекай, Нуньєс, Вілк (Кірм, 81), Гаргула (Роєвскі, 87), Ілієв, Меліксон, Малєцкі, Генков

«Шльонск»: Келемен, Вольчек, Целебан, Павелец, Мраз, Ельснер, Казмєрчак, Собота, Міла, Гікевіч (Штулка, 90), Діас (Центарскі, 73)

На 80 хвилині вилучений Вольчек («Шльонск»)

Аргентина. Новий конкурент «Боки»

Чинний чемпіон Аргентини має всі шанси «позбутися» свого титулу. Річ у тому, що хода «генуезців» не є бездоганною, а на п’яти наступають одразу кілька клубів – «Тигре», «Велес», «Ньюеллз Олд Бойз». Детальніше зупинимося саме на останньому, адже після нічиєї «Боки» з «Рафаелою», «лос лепросос» порівнялися з «Хуніорс» за очками. До фінішу Клаусури ще шість турів, тож трапитися може всіляке. Поміж тим, автору цих рядків імпонує чемпіонська манера, в якій «Ньюеллз» впорався з опором аутсайдера «Олімпо». Пропустивши на старті, «Бойз» вже до тридцятої хвилини вийшли вперед, без надзусиль зберігши переможний рахунок до фінального свистка.

«Олімпо» - «Ньюеллз Олд Бойз» - 1:2 (Ласо, 16 – Фігероа, 19, Перес, 30)

США. Зіркові війни

Найбільш відомі у Європі американські клуби перетнулися у Каліфорнії. Щоправда, чогось екстраординарного у цьому матчі ми не побачили. Гру господарів вели Лендон Донован і Девід Бекхем, які регулярними навісами у штрафний тримали кіпера Меару в тонусі. Найреальніший шанс для взяття воріт змарнував Роббі Кін. На 13 хвилині ірландець перекинув м’яч через кіпера, проте на лінії воріт «кулю» наздогнали захисники. Гості тим часом використали одну з нечисленних нагод для голу – естонець Ліндпере хвацько пошив у дурні захисників і воротаря.

«Лос-Анджелес Гелексі» - «Нью-Йорк Ред Бул» - 0:1 (Ліндпере, 19)

Греція. Афінське дербі

Прозвучали фінальні фанфари і для еллінів. За кілька турів до завершення чемпіонство відсвяткував пірейський «Олімпіакос», а тому 30 тур приваблював лише столичним дербі між АЕКом та «Панатінаїкосом». При нечисленній аудиторії господарі поля впевнено переграли «зелених». Окрім двох голів АЕК зусиллями Леонардо влучив у поперечку, а ще мав повне право вимагати пенальті у першому таймі, адже захисник «Панатінаїкоса» зупинив м’яч рукою у власній штрафній.

АЕК – «Панатінаїкос» - 2:0 (Макос, 29, Клонарідіс, 77)

Олег Бабій, Футбол 24