УКР РУС

Terra incognita. "Урал" проти Халка, Вілліана і Ко, а українцям лише б вижити

25 квітня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" продовжує серію матеріалів про другі за значенням дивізіони європейських країн. Ми вирішили не обмежуватися чемпіонатами топ-п'ятірки і зазирнули на "вогник" до російської ФНЛ.

Футбольна національна ліга. Таку офіційну назву пердив російського футболу мав не завжди. До 2011 року він іменувався першим дивізіоном, а ще раніше - першою лігою. У цьому сезоні ФНЛ не дорахувалася одного клубу - владімірського "Торпедо", тож боротьбу ведуть 17 команд. Регламент наступний: колективи, які посядуть на фініші першу та другу сходинки, отримають прямі путівки в Прем'єр-лігу. "Бронзовий" призер, а також четверта команда зіграють стикові матчі (вдома і вгостях) з елітними клубами, які посіли 13 і 14 сходинки. З топ-квартетом ФНЛ, який має чудові шанси на те, щоб вже в наступному сезоні грати проти Халка і "Зеніта", Вілліана та "Анжи", пропоную ознайомитися детальніше.

"Урал". Команда з Єкатеринбурга достроково гарантувала собі путівку в еліту - за п'ять турів до закінчення першості. В "джмелів", як ще називають підопічних Павла Гусєва, найкращі захист та атака. Вони атакують зі смаком і хижацьким голодом, оформивши наразі сім розгромних перемог (за цим показником "Урал" також є лідером чемпіонату). По 4:0 від без п'яти хвилин чемпіона ФНЛ отримали "Петротрест", "Ротор", "Уфа", по 3:0 - московське "Торпедо" та "Нафтохімік", з рахунком 6:0 був розбомблений "Металург", а опір, влаштований "Сибіром", не врятував його від подібної участі - 5:2.

Хто ж працює на успіх "Уралу"? Серед голкіперів бачимо знамените прізвище Яшин. Щоправда, Дмитро зіграв лише три матчі. Тут основний страж - 32-річний Ігор Кот. Серед захисників виділяється невіжений вірменин Денис Тумасян. Чому навіжений? А як іще можна назвати гравця з подвійним серцем - і в захисті відпрацьовує, і в атаку ходить. У 19 матчах Тумасян забив 6 голів - стільки ж, скільки мають у доробку деякі форварди цієї команди. В плані забитих голів на "п'ятірку" грає і чилійський хавбек Жерсон Асеведо - у нього саме стільки результативних пострілів.

А ось попереду не клеїться гра в Чісамби Лунгу - головної зірки "Уралу". Ще зовсім нещодавно темношкірий легіонер захищав кольори рідної Замбії на Кубку Африки, проте в чемпіонаті Росії спромігся лише на один гол. Бомбардирський обов'язок, граючи за себе і за Чісамбу, виконують Спартак Гогнієв (14 м'ячів) і Едгар Манучарян (6). Ті козирі, які спрацьовували у ФНЛ, серед еліти можуть виявитися безсилими. Тому вже зараз у Єкатеринбурзі мали б сушити собі голову над якісним підсиленням команди.

"Томь". За крок від повернення в Прем'єр-лігу перебуває клуб із Томська. Ще в жовтні-листопаді "Томь" заклала вагомий фундамент свого успіху, видавши шикарну серію із семи поспіль перемог. У складі команди Cергія Передні бачимо кілька знайомих прізвищ. Насамперед, у нападі щастя шукає Олександр Касьян, який ще нещодавно виступав у львівських "Карпатах". Бомбардирський доробок Касьяна доволі скромний - лише два голи, зате є одна червона картка. Грають у "Томі" два екс-футболісти московського "Спартака": Ренат Сабітов та Нікіта Баженов. Щоправда, Баженов забиває жалюгідно мало, як для форварда (3 м'ячі). Така ситуація з усією лінією атаки: у Хазова та Кіріла Погребняка теж по 3 м'ячі, а Сазонов узагалі не відзначився жодного разу. Не дивина, що найкращим бомбардиром команди є хавбек-гренадер (196 сантиметрів) Олександр Дімідко - 10 м'ячів.

СКА "Енергія". Хабаровська команда, яка досі не перейменувала свою арену, тож грає на стадіоні імені Лєніна, має дуже хороші шанси позмагатися за путівку в РПЛ з кимось із елітних невдах. Коли намагаєшся проаналізувати кадровий підбір "енергетиків", одразу звертаєш увагу на незвичне як для російського пердиву засилля легіонерів. Їх відразу дев'ять, а з головним тренером Георгієм Дараселією, який має громадянство Ізраїлю, назбирався цілий десяток.

Серед них - один українець. Це півзахисник Максим Трусевич, який зіграв практично у всіх поєдинках сезону. Напару з Трусевичем грає литовець Даріус Міцейка, що виступав за запорізький "Металург" у сезоні 2009/10. А в нападі бачимо Отара Марцваладзе. Свого часу цей грузинський форвард не зумів закріпитися в основі київського "Динамо", потім забивав за "Анжи" і "Волгу".

Календар матчів, які ще належить зіграти, в "Енергії" практично ідентичний з графіком поєдинків нальчицького "Спартака", з яким команда Дараселії іде в ногу. Але це ще не означає, що "Енергія" і "Спартак" гратимуть у стикових матчах. Над "Балтикою", яка йде п'ятою, у них шестиочкова перевага, проте калінінградці мають шанс усе змінити на свою користь, якщо не втрачатимуть очок і обов'язково обіграють "енергетиків" та "спартаківців" в очних поєдинках.

"Спартак". Команда-парадокс. Забити у 27 поєдинках лише 26 (!!!) голів, і при цьому посідати четверту сходинку, - це ще потрібно вміти. Відтак, не повинно дивувати, що більшість своїх перемог Нальчик здобув із мінімальним рахунком - 1:0, а найкращим голеадором команди є хавбек Ігор Коронов (5 м'ячів). Кольори "Спартака" захищають відразу двоє суперників збірної України у відборі на ЧС-2014: чорногорець Міодраг Джудовіч та молдаван Євгеній Чеботару. На вістрі атаки грає ще один збірник - грузин Давід Сірадзе, проте забиває він, як було написано вище, зовсім негусто. Чи виграє РПЛ від того, якщо отримає таку команду-"автобус", запитання риторичне.

Що інші? І тут ми підібралися до найцікавішого, адже виявилося, що за середнячків та аутсайдерів ФНЛ виступають чимало українців, а також колишніх гравців УПЛ. Про декого з них широка вболівальницька аудиторія, переконаний, почує вперше.

Ярославльський "Шинник", безперечно, утримує лідерство за масштабом української діаспори - тут одразу три наші футболісти + Володимир Коритько, білоруський хавбек, який не один рік виступав у "Метадоні" та одеському "Чорноморці". Місце у воротах довіряють Миколі Цигану, уродженцю обласного Миколаєва - у цьому сезоні він відстояв у 22 поєдинках. У захисті доволі стабільно виступає Максим Белецький, відомий за виступами в "Чорноморці". А в нападі час від часу виходить мелітополець Костянтин Дудченко.

У московському "Торпедо", яке бореться за виживання, бачимо захисника Віталія Шумейка, екс-гравця "Олкому", "Титану" та "Олександрії", а також хавбека Дениса Скепського, вихованця "Десни" і київського "Динамо". Парадом командує тренер Борис Ігнатьєв, який донедавна був правою рукою Юрія Сьоміна. У підмосковних "Хімках" знайшли прихисток екс-хавбек "Карпат", "Метадона" і "Чорноморця" Сергій Даниловський, а також ще один колишній гравець львівського клубу Ілля Михальов. Ну а завершує перелік українського десанту загалом і львівського зокрема Тарас Петрівський. Захисник, який у команді Кононова грав у Лізі Європи, змушений зараз нести тавро головного аутсайдера ФНЛ, адже грає у "Волгарі", що приречена на виліт.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87