УКР РУС

Terra incognita. "Тромсе" - фіаско перед візитом в Донецьк

9 серпня 2012 Читать на русском

У чемпіонаті Норвегії тон задає "Стремгодсед". Суперник донецького "Металурга" - лише середняк.

Минули ті часи, коли в Теппелізі (офіційна назва елітного норвезького дивізіону) домінування "Русенборга" було тотальним. В останні роки то "Волеренга", то "Бранн" зі "Стабеком", то "Мольде" молодого і амбіційного тренера Оле-Гуннара Сольск'яера вставляють палки в колеса "маленьких тролів".

За якою системою грають?

Норвегія - північна країна, а тому, щоб уникнути велетенських пауз між двома колами чемпіонату, його проводять за системою "весна-осінь". Шістнадцять команд грають у два кола, тож загалом маємо 30 турів. Дві команди, які прийдуть до фінішу останніми, приречені на виліт у нижчий дивізіон. Після 18 турів головними претендентами на цю неприємну місію є "Фредрікстад" і "Стабек".

Хто замовляв музику?

Найтитулованіший клуб Теппеліги - це, звісно ж, "Русенборг". В почесному списку "тролів" - 22 чемпіонські титули, останній з яких датується 2010 роком. На другому місці розташувався "Фредрікстад", який зараз плентається на дні, проте зумів-таки обіграти сьогоднішнього суперника донецьких "металургів". В "аристократів" - 9 титулів, щоправда, востаннє вони здобували чемпіонство в далекому 1961 році. Замикає трійку "чемпіонських" клубів "Вікінг" зі Ставангера - 8 "золотих" комплектів.

Щодо минулого сезону, то трійка призерів фінішувала в такій послідовності - "Мольде" (58 очок), "Тромсе" (53), "Русенборг" (49).

18 тур

У цьому турі не було топових матчів, а тому увагу привертав, насамперед, матч суперників українського клубу в Лізі Європи. "Тромсе" гостював на полі "Нью Фредрікстад" в аутсайдера чемпіонату, проте поступився за всіма статтями. Господарі наочно продемонстрували, що в центрі захисту "Тромсе" - величезні проблеми. Обидва м'ячі у ворота Салмана влетіли після флангових прострілів суперника в район 11-метрової позначки, де Срековіч та Ельйоноссі в дотик переправляли "кулю" за призначенням. Чим в той момент займалися захисники "Тромсе" - секрет не великий. Вони статично стежили за комбінаціями "Фредрікстаду", забувши про свої безпосередні обов'язки.

Чи не єдиною світлою плямою в команді Пер-Матіаса Хегмо був форвард Рубен Єнсен. Він активно відкривався на вістрі атаки і мав дві хороші нагоди для того, щоб змінити вектор подій. Спершу Єнсен зі зручної позиції пробив поруч зі стійкою, а згодом, після серії рикошетів, опинився перед воротарем "Фредрікстаду", однак, неймовірним чином скерував м'яч не в сітку, а в корпус стража. Переглянути ці та інші епізоди матчу маєте змогу, перейшовши за цим посиланням.

"Фредрікстад" - "Тромсе" - 2:0 (Срековіч, 13, Ельйоноссі, 57)

"Фредрікстад": Масалін, Хансен, Хорн, Мартінсен, Алесамі, Хальворсен, Рамберг (Ландгрен, 65), Хольм, Срековіч (Тріпік, 71), Тветер, Ельйоноссі. Тренер - Том Фредді Ауне

"Тромсе": Салман, Нордбай (Юндестад, 59), Бйорк, Коппінен, Крістіансен, Андерсен, Єнсен, Йохансен, Драге (Бендіксен, 46), Арст (Прійовіч, 68), Ондрашек. Тренер - Пер-Матіас Хегмо

Попередження: Хольм, Ландгрен, Хорн, Масалін - Андерсен

В інших матчах належить виокремити розгром, який один учасник Ліги Європи - "Русенборг" влаштував іншому делегату від Новергії - "Олесунну". Натомість "Мольде" Оле-Гуннара Сольск'яера не без труднощів взяв три очки в матчі зі скромним "Сондалем". Відтак, підопічні легендарного манкуніанця йдуть другими і зберігають хороші шанси на захист титулу. Тим паче лідер першості - "Стремгодсед" втратив очки.

"Хогесунд" - "Волеренга" - 4:2 (Османажік, 21, Мюленд, 50, Содерлунд, 90, Енгблом, 90 - Феллах, 58, Пусік, 72)

"Хонефос" - "Стремгодсед" - 1:1 (Ріскі, 9 - Сторфлор, 88)

"Мольде" - "Сондаль" - 2:1 (Ліннес, 27, Чіма, 62 - Брокман, 49)

"Санднес" - "Ліллестрем" - 0:1 (Кіппе, 40)

"Одд Гренланд" - "Вікінг" - 1:4 (Йонсен, 56 - Беріша, 14, 18, Нісья, 38, Орнсков, 58)

"Русенборг" - "Олесунн" - 3:0 (Доскал, 36, Пріка, 38, Страндберг, 56)

"Стабек" - "Бранн" - 0:4 (Бентлі, 36, 51, Сіварсон, 46, Хусеклеп, 81)

Олег Бабій, Футбол 24