УКР РУС

Terra incognita. "Слован" переміг і їде до "Дніпра"

28 серпня 2012 Читать на русском

У чемпіонаті Чехії суперник дніпрян по Лізі Європи прямує на третій сходинці.

І в часи «братнього» гібрида – Чехословаччини, і тепер, коли чемпіонат Чехії став окремим, моду звикла диктувати празька «Спарта». Щоправда, Rudi не можуть похизуватися тотальним домінуванням, адже «Славія», «Слован» та «Вікторія» періодично встромляють їм кілок поміж коліс.

За якою системою грають?

Формула, за якою відбуваються матчі у Гамбрінус-лізі (під такою назвою знаємо чеську першість), - класична. Шістнадцять команд грають між собою у два кола за системою «осінь-весна». Це, у сумі, 30 турів, п’ять з яких вже позаду. Головний тріумфатор отримає право кваліфікуватися в Лігу чемпіонів, срібний та бронзовий призери, а також володар Кубка Чехії потраплять в Лігу Європи. Чотири євроделегати – скромна, проте справедлива квота. Чеські клуби вже давно не досягали на міжнародній арені серйозних висот.

Хто замовляв музику?

Гамбрінус-ліга існує з 1993 року. Своєю назвою першість завдячує найпопулярнішій серед чехів марці бурштинового напою, який варить пивоварня «Plzensky Prazdroj» - спонсор елітного дивізіону. Наразі історія цієї ліги налічує 19 сезонів, тож є змога у компактній формі перелічити всіх чемпіонів. Найбільше титулів у «Спарти» - 11. По три «золота» здобули «Славія» і суперник команди Хуанде Рамоса – «Слован». Ну а ще два чемпіонства розділили між собою «Банік» з Острави та «Вікторія» Плзень. До слова, «Спарті» вже два роки поспіль не вдається дотягтись до заповітного титулу.

Якщо ж запірнути значно глибше, у часи чехословацької першості, то й тут «спартанці» були попереду всіх зі своїм 21 чемпіонством. Дещо поступилися принциповому супернику інші празькі клуби – «Славія» та «Дукла», у яких 14 та 11 титулів відповідно.

5 тур

Минулого вікенду «Слован» - команда, що зараз цікавить українського вболівальника чи не найбільше, завітала на «Стрелецкій Остров», щоб зіграти з динамівцями, які все ж більш відомі, як клуб «Ческе Будейовіце». Команда з півдня Чехії стартувала в новому сезоні не найкращим чином. Однак той факт, що в «Будейовіце» капітанить могутній Томаш Ржепка, свідчив про те, що легкої прогулянки «Словану» очікувати не варто.

Той, хто бодай трохи цікавиться англійським або італійським футболом, повинні пам’ятати 38-річного Ржепку. Виступаючи у «Фіорентині» та «Вест Хемі», Томаш вславився абсолютно вибуховим характером і жорсткою, навіть жорстокою манерою гри. Тут він «напрацював» на 10 червоних карток. Всього ж їх у пасиві чеського тафгая зо два десятки.

На фото: Великий і жахливий Ржепка - у центрі. "Синіх" залякати не вдалося

Щоправда, перед футболістами «Слована» ореол крутого хлопця кудись вивітрився, ефект залякування не спрацював. Можливо, з віком Ржепка почав втрачати свій молодечий запал. У будь-якому випадку, Шуралу і Майкону ніхто не зумів завадити спокійнісінько обробити м’яч і надіслати його в сітку воріт Данека. Особливо ефектно вдалося забити Йозефу Шуралу. Лідер бомбардирських перегонів чемпіонату, перебуваючи спиною до «рамки», одним дотиком приборкав м’яч, а іншим – пробив у падінні через себе. Пальчики оближеш!

За характером матчу чітко було помітно, що клас «Слована» вищий за рівень динамівців. Підопічні Ярослава Сілхави вичавили ледь не максимум з тих моментів, що у них були. Натомість «Будейовіце» розгортав масовані атаки одну за одною, а ефекту – катма. Удар зі штрафного на останніх хвилинах, коли за «Слован» зіграла стійка, міг втілитися у гол престижу, однак і тут господарям не поталанило.

До слова, за Ліберец увесь матч відіграв українець Сергій Люлька. Артем Бутенін так і не з’явився на полі, хоча перебував у запасі. Третій наш легіонер – Євген Морозенко не потрапив до заявки на матч.

«Ческе Будейовіце» - «Слован» - 0:2 (0:1)

Голи: Шурал, 24, Майкон, 58

«Ческе Будейовіце»: Данек, Новак (Немец, 72), Ржепка, Ленгел, Ханзлік, Клеса, Отепка, Халама (Зеба, 28), Рідель (Резнічек, 62), Да Сілва, Марковіч. Тренер – Іржі Котрба

«Слован»: Бічік, Люлька, Карісік, Келіч, Флешман, Шурал (Кушнір, 45), Ваха, Яну, Майкон (Босаніч, 63), Брезнанік, Хадаскок (Ндіайє, 90). Тренер – Ярослав Сілхави

В іншому матчі туру свою першу перемогу здобула «Славія». Під гарячу руку столичним футболістам потрапив клуб «Брно», у ворота якого влетіло одразу п’ять «сухих» м’ячів. «Спарті» випав значно впертіший суперник – «Яблонец», а тому лідери чемпіонату вирвали перемогу лише на останній хвилині матчу. Найбільш компромісною командою першості є скромна «Жілава». Усі (!!!) свої поєдинки вона звела внічию. До речі, ворота «Жілави»  захищає Яромір Блажек, знаменитий в минулому голкіпер  «Спарти» і збірної Чехії. Зараз Яроміру 39 років, проте він і досі в непоганій формі.

Всі результати 5 туру

«Славія» - «Брно» - 5:0 (Шкода, 9, Кісель, 19, 90, Змргал, 70, Латка, 89)
«Жілава» - «Сігма» - 1:1 (Тецль, 80 – Долежал, 27)
«Прибрам» - «Дукла» - 1:1 (Деймек, 57 – Борек, 39)
«Словацко» - «Тепліце» - 2:1 (Волешак, 48, Дошек, 71 – Вахоушек, 37)
«Вікторія» - «Млада Болеслав» - 2:0 (Ганоушек, 63, Прохазка, 90)
«Градец Кралове» - «Банік Острава» - 1:1 (Голеш, 54 – Кукец, 61)
«Яблонец» - «Спарта» - 1:2 (Бенеш, 85 – Ярошик, 36, Прікрил, 90)

Бомбардири: Кісель («Славія»), Шурал («Слован») – по 5 м’ячів, Гашек («Дукла»), Квеуке («Спарта»), Марковіч («Ческе Будейовіце»), Лафата («Яблонец»), Кукец («Банік»), Тецль («Жілава») – по 3 м’ячі.

Олег Бабій, Футбол 24