УКР РУС

Terra incognita. Друга Бундесліга: хто гратиме проти Гвардіоли?

4 квітня 2013 Читать на русском

"Футбол 24" продовжує знайомити з ситуацією в неелітних дивізіонах європейської топ-п'ятірки. На черзі - Німеччина.

У взаємостосунках між першою та другою Бундеслігами все доволі просто. Перша та друга команди за підсумками сезону отримують прямі путівки в еліту, тоді як "бронзовий" призер грає стикові матчі з 16-ю командою першої Бундесліги. Чинний сезон має непогані шанси достроково дати відповідь на всі запитання. Справа в тому, що берлінська "Герта" і "Айнтрахт" (Брауншвейг) відірвалися від "Кельна", який прямує третім, на відстань 13 і 12 очок відповідно. А до закінчення чемпіонату залишається всього лише сім турів. За третю сходинку, яка ще не гарантує підвищення у класі, поборються, вочевидь, все той же "Кельн", "Кайзерслаутерн" і, ймовірно, "Мюнхен 1860".

"Герта". Перед "Старою дамою", як ще величають берлінський клуб, можна скинути капелюха. Вилетівши у минулому сезоні з еліти, команда Йоса Лухукая молодцем пройшла уздовж 27 турів. Колишній клуб Андрія Вороніна має зараз найрезультативнішу атаку і найнадійнішу оборону ліги. Та найголовніша чеснота "Герти" - стабільність. Після поразки від "Франкфурта" в другому турі, берлінці видали блискучу серію з 21 матчу без поразок.

У воротах "Герти" надійно стоїть Томас Крафт, голкіпер, який мав шанс закріпитися в "Баварії" до приходу Мануеля Нойєра, але все ж не витримав конкуренції. Зате в Берліні рівних йому немає. У захисті бачимо головного ветерана команди - грузина Левана Кобіашвілі. Щоправда, загартований боями в Бундеслізі 35-легіонер в цьому сезоні нечасто виходить на поле - в активі лише 6 матчів. Цікава деталь: 51 забитий "Гертою" м'яч гармонійно розподілений між усіма ланками окрім, хіба що, воротарської позиції. Тож не дивно, що головні бомбардири команди - Адріан Рамос і Самі Аллагі дозволяють собі деяку розслабленість. Перший забив 9 м'ячів, другий - лише шість.

Берлін полюбляє не просто перемагати, а перемагати розгромно. Упродовж сезону від "Старої дами" натерпілися "Мюнхен 1860" (3:0), "Сандхаузен" (6:1), "Ерцгебірге" (4:0) та "Ян Регенсбург" (5:1). Столичний клуб, як бачимо, під усіма вітрилами мчить у першу Бундеслігу, а календар матчів, що залишилися, повинен цьому посприяти. Шостого квітня "Герта" на своєму полі прийматиме "Айнтрахт", а 12 травня зіграє на виїзді з "Кельном". Решта ж поєдинків - з абсолютно прохідними суперниками.

"Айнтрахт". Схоже, брауншвейгську команду невдовзі доведеться перейменувати на "Цвайнтрахт", адже в еліті вже є один "Айнтрахт" - франкфуртський. "Жовто-сині" феноменально розпочали сезон - з п'яти перемог поспіль. Згодом не обійшлося і без втрат очок. Найболючіший період для команди Торстена Ліберкнехта припав на лютий - початок березня, коли "Айнтрахт" у трьох поєдинках зумів набрати лише одне очко. Таким чином, на першу сходинку прорвалася "Герта".

Справжнім відкриттям наступного сезону першої Бундеслізі може стати Домінік Кумбела з ДР Конго. Пластичний форвард "Айнтрахта" забив у цьому сезоні вже 17 голів, і на цьому не збирається зупинятись. Непогану компанію йому складає Деніс Круппке - 8 м'ячів. В завершальних матчах чемпіонату Брауншвейгу належить зіграти з "Гертою" (наступний тур), а також середнячками першості і її невдахами. Якщо хлопці Ліберкнехта втратять свою путівку у "вищий світ", то це буде щонайменше величезне диво.

"Кельн". Ще один невдаха попереднього сезону, який попрощався з елітою, посівши передостаннє місце. Тим не менше, команда Хольгера Станіславскі має намір повернутися у товариство "Баварії" та Ко через стикові матчі. Для цього необхідно "лише" втримати третю сходинку від зазіхань, насамперед, "Кайзерслаутерна". Міцний характер повинен посприяти "цапам", які стартували у чинному чемпіонаті просто-таки катастрофічно - 2 нічиї та 4 поразки. Найголовніше - вчасно взяти себе в руки, що "Кельн" і зробив. Зараз у цієї команди триває блискуча безпрограшна серія з 15 матчів. Далі буде?

З-поміж "цапів" варто виокремити двох цікавих персонажів. Перший - канадієць Кевін Маккена. Ветеранистий захисник проводить за "Кельн" вже шостий сезон, а його грі цьогоріч властива пристрасть до атаки - наразі в активі Маккени 5 м'ячів. Інший персонаж - молодий нігерійський форвард Ентоні Уйя, якому ніяк не вдавалося заграти в "Майнці", проте, перейшовши в "Кельн", він одразу ж почав забивати. Одинадцять м'ячів африканця - суттєва допомога "цапам" на їх шляху в еліту.

"Кайзерслаутерн". Найбільш компромісна команда чемпіонату, що й стало на заваді "Кайзеру" в його боротьбі за прямі путівки в Бундеслігу. Дванадцять нічиїх - це, задумайтесь на хвилинку, 24 втрачені очки. Прикметно, що у п'яти матчах з першими трьома командами чемпіонату "чорти" розписали одразу п'ять мирових (зокрема - надвидовищні 3:3 з "Кельном").

З "Кайзерслаутерном" працює Франко Фода. Українським уболівальникам він повинен бути знайомий завдяки своїй роботі у віденському "Штурмі", який скривдив кілька років тому харківський "Металіст" у Лізі Європи. Франко ще має шанс на те, щоб занести цей сезон собі в плюс. Для цього потрібно вже шостого квітня обігрувати прямого конкурента - "Кельн" - на своєму полі, ну й в наступних матчах губити очки якомога менше. І тоді третє місце - за "Кайзерслаутерном".

А що внизу? Назви "Сандхаузен" і "Ян Регенсбург" небагато можуть сказати навіть ретельному шанувальнику німецького футболу. Відтак, дуже ймовірний виліт цих клубів з другої Бундесліги стане непомітним. А ось дрезденське "Динамо", восьмиразового чемпіона Східної Німеччини, дуже вже незвично бачити на третій сходинці з кінця таблиці. Три поспіль поразки опустили цю команду в небезпечну зону. Маючи багаті традиції, а також один з найпотужніших фан-рухів Німеччини, "жовто-чорні" просто-таки зобов'язані зберегти прописку хоча б у другій Бундеслізі.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87