УКР РУС

Terra incognita. До "Металіста" готові!

30 серпня 2012 Читать на русском

Динамівці з Бухареста провели успішну репетицію перед вильотом у Харків.

Чемпіонат Румунії – це одвічне протистояння «любовного» трикутника, вершинами якого є «Стяуа», «Динамо» та «Рапід». Так буде завжди, навіть незважаючи на те, що останніми роками в розподіл медалей встряють клуби з небухарестською пропискою.

За якою системою грають?

У Лізі 1 виступають 18 клубів, сезон для яких стартує у серпні, а фінішує у червні наступного року. Упродовж двох кіл кожна з команд проводить по 34 матчі. За підсумком першості чемпіон і віце-чемпіон кваліфікуються до Ліги чемпіонів, а ще чотири клуби потрапляють у Лігу Європи. До слова, у посередніх колективів життя дуже непросте – щоразу класом понижується одразу квартет команд. Відтак, інтрига у нижній частині турнірної таблиці просто зашкалює – кожен намагається вхопитись за рятівну соломинку.

Хто замовляв музику?

Ліга 1 існує лише зі сезону 2006/07. Раніше, починаючи з 1909 року, елітний ешелон румунського футболу мав назву «Дивізія А». Левову частину трофеїв звезла до свого музею «Стяуа». В активі «Зірки» 23 комплекти золотих медалей, що є найкращим показником з-поміж місцевих команд. Щоправда, востаннє «Стяуа» здобула титул ще у сезоні 2005/06, після чого – наче відрізало. Схожа криза жанру і в «Динамо», яке вже п’ять років поспіль перебивається з хліба на воду, тоді як за чемпіонським столом трапезують інші. Загалом «червоні пси» мають 18 титулів.

Ну а замикає трійку найтитулованіших команд Румунії абсолютно невідома для сучасного вболівальника «банда». Готовий побитися об заклад, що практично ніхто з Вас не чув про «Венус». Тим не менше, цей бухарестський клуб свого часу здобув вісім чемпіонств, а його зоряний час припав на період затишшя поміж Першою та Другою світовою війною.

Щодо чинного чемпіона країни, то зірка «ЧФР Клуж» спалахнула в другій половині «нульових» років. За статистикою, цей клуб першим приходить до фінішу раз на два роки. Принаймні, таке траплялося вже двічі. Після дебютного успіху 2008-го, ЧФР привіз титул в рідне місто ще й у 2010-му та 2012-му.

6 тур

Перед тим, як спакувати валізи для поїздки на матч-відповідь кваліфікації Ліги Європи, «Динамо» зіграло на своєму полі зі середняком «Петролулом». Поєдинок став бенефісом невпевненої гри воротарів обох команд. Вже на 4-й хвилині «пригальмував» кіпер гостей Борнеску, який запізно зреагував на рикошет після подачі штрафного – 1:0. На екваторі першого тайму взаємністю відповів Балградін, який парирував нескладний удар прямісінько на ногу Грозаву – 1:1.

Однак фатальної помилки припустився все ж страж «Петролула». Коли до фінального свистка залишалося менше хвилини, він зважився на авантюру, рвонувши перехоплювати високу флангову подачу. До м’яча, зрозуміло ж, не дотягнувся, зате Тукудін спокійно переправив «кулю» в сітку – 2:1. Отож, динамівці вирушили в Харків у непоганому настрої. В чемпіонаті вони піднялися на третю сходинку.

«Динамо» - «Петролул» - 2:1 (1:1)

Голи: Лучін, 4, Тукудін, 90+3 – Грозав, 28

«Динамо»: Балградін, Ніца, Лучін, Грігоре, Мусат (Рус, 90+1), Гальчев, Мунтяну, Бубакар, Матеї (Філіп, 75), Алекс (Тукудін, 62), Куртеан. Тренер – Даріо Бонетті

«Петролул»: Борнеску, Ачім, Галамаз, Яміссі, Гільєрме, Буджема, Мустівар (Марінеску, 63), Гобан, Крістя, Грозав (Крістеску, 63), Гамза (Бокіла, 82). Тренер – Мірча Редніч

Попередження: Лучін, Куртеан, Гальчев, Грігоре – Мустівар, Крістеску, Бокіла

Одразу три інші матчі 6 туру видалися просто-таки феєричними. Насамперед, варто виокремити подвиг «Рапіда», який у матчі з чинним чемпіоном ЧФР «горів» на 19-й хвилині з рахунком 0:2, а на 28-й хвилині залишився у меншості. Та це лише розлютило колишніх підопічних Луческу-молодшого, згуртувало їх довкола єдиної мети. І вже у другому таймі «Рапід» забив тричі! Камбек в кращих традиціях бойовиків, де герой здатний здобути блискучу перемогу лише тоді, коли добряче отримає по ребрах.

«Стяуа» помітно домінувала на полі «Васлуя», відкрила рахунок і… зупинилася. Господарі ж у свою чергу мобілізували всі ресурси, яких вистачило, щоб забити одразу три м’ячі у відповідь. Особливо ефектним був гол Санмартіна, який забив дальнім навісним ударом – не без помилки голкіпера.

А от вболівальникам, які стали свідками матчу в Плоешті, голова пішла обертом від кількості голів. Вже на 8-й хвилині місцева «Астра» вела з рахунком 2:0, а ще через півгодини він став катастрофічним для «Конкордії» - 5:1. У другому таймі голепад продовжився, тож у підсумку арбітр зафіксував перемогу «Астри» з рахунком 6:3.

Всі матчі 6 туру

«Газ Метан» - «Турну Северин» - 2:0 (Аврам, 19, Астафей, 90)
«Оцелул» - «Глорія Бистріца» - 1:1 (Стромайєр, 65 – Мораеш, 30)
«Астра» - «Конкордія» - 6:3 (Беліца, 6, автогол, Івановскі, 8, 27, 70, Фатай, 19, з пен., 38 – Гіоня, 14, Пана, 69, Лунг, 81, автогол)
«Рапід» - «ЧФР Клуж» - 3:2 (Іліоскі, 49, Грігоріе, 61, з пен., 69 – Ронні, 14, Мафтеї, 19) На 28-й хвилині вилучений Орос («Рапід»)
ЦСМС Ясси – «Пандурій» - 0:1
(Дан Ністор, 90)
«Універсітатя Клуж» - «Брашов» - 1:1 (Діну, 66, з пен. – Паун, 76)
«Чахлаул» - «Віторул Констанца» - 0:3 (Янку, 51, Чіту, 54, Алібек, 90)
«Васлуй» - «Стяуа» - 3:1 (Челебан, 59, Санмартін, 83, Нікулае, 88 – Алекс, 51)

Про суперника дніпропетровського «Дніпра» - «Слован» (Ліберец) ми писали позавчора.

Олег Бабій, Футбол 24