УКР РУС

Terra incognita. Дещо про футбол у Сан-Маріно

6 вересня 2013 Читать на русском

Сьогодні збірна України зіграє перший матч проти національної команди Сан-Маріно у рамках відбіркового турніру чемпіонату світу-2014. "Футбол 24" розповідає про особливості гри мільйонів на території цієї мініатюрної країни.

У Сан-Маріно є свій повноцінний футбольний чемпіонат. В ньому беруть участь 15 команд, які розбиті на дві групи. З кожної групи в раунд плей-офф виходить по три команди. Потім йде турнір чотирьох, в якому беруть участь другі і треті команди з кожної групи. Переможці цього турніру виходять у півфінальну стадію на переможців груп. Фінал - один матч.

Цього року чемпіоном Сан-Маріно стала команда "Тре Пенне". В регулярному чемпіонаті вона зайняла третє місце у групі "В", але успішно подолала усі стадії плей-офф і у фіналі в серії пенальті обіграла "Лібертас".

На фото: "Тре Пенне" - чемпіон Сан-Маріно 2012/2013.

Шлях у Лізі чемпіонів "Тре Пенне" почав з першого кваліфікаційного раунду. Команда зустрілася з вірменським "Шираком". На виїзді поступилася - 0:3, вдома перемогла - 1:0.

За "Тре Пенне" виступає італійський захисник Паскуале Д'Орсі, якому вчора виповнилося 49 років. В команді "Фаетано" є 50-річний форвард П'єр Маріно Делла Валле. А взагалі в чемпіонаті Сан-Маріно близько 50 гравців віком далеко за 40. В середньому у кожній команді є 7-8 гравців віком більше 35 років.

На фото: захисник "Тре Пенне" Паскуале Д'Орсі.

"Стадіо Олімпіко ді Серравалле" - найбільший стадіон країни. Він вміщує понад 5 тисяч глядачів. Востаннє аншлаг тут спостерігався у 2006 році на матчі з Німеччиною. Антирекорд на матчах збірної - 123 глядачі (2008 рік).

На фото: "Стадіо Олімпіко ді Серравалле"

Лідером і найвідомішим гравцем збірної Сан-Маріно є 37-річний нападник Анді Сельва з "Ла Фіоріти". Раніше в його кар'єрі були досить серйозні італійські клуби: "Гроссетто", "Падова", "Сассуоло" та "Верона". За збірну Сельва зіграв 55 матчів і забив 8 голів. Він є найкращим бомбардиром в історії збірної.

На фото: Анді Сельва

Найбільшою легендою сан-марінського футболу є півзахисник Массімо Боніні, який провів сім років у туринському "Ювентусі", а також виступав за "Чезену" та "Болонью". За збірну він зіграв 19 матчів. Рекордсменом за цим показником є півзахисник Даміано Ваннуччі - 68 ігор.

На фото: Массімо Боніні

Головний тренер збірної Сан-Маріно Джанпаоло Мацца працює з командою із серпня 1998 року.

У своїй історії збірна Сан-Маріно здобула всього одну перемогу. Сталося це в товариському матчі проти Ліхтенштейна 28 квітня 2004 року. Тоді на своєму полі сан-марінці перемогли - 1:0. Після цього матчу в команди почалася дуже затяжна програшна серія, яка триває до сьогодні. З того часу збірна команда зіграла 53 матчі і у всіх поступилася.

Найбільша поразка в історії збірної - 0:13 від німців (2006 рік). Були ще 0:11 від голландців та 0:10 від поляків.

Востаннє команда забивала гол (навіть два) 14 серпня 2012 року в товариському матчі з Мальтою. Тоді, щоправда, також програла - 2:3. До цього була майже п'ятирічна серія без забитих голів.

Найчастіше збірна Сан-Маріно грає за схемою "4-2-3-1".

Роман Нагірний, Футбол 24