УКР РУС

"Те, що відбувається в Україні, загрожує й нам": легенда збірної Німеччини бився за нас ще в часи Януковича

12 червня 2023 Читать на русском

Колишній капітан збірної Німеччини Філіп Лам пригадав, як намагався відстоювати демократичні цінності для України 11 років тому.

Товариські матчі
завершено
-

"Будучи капітаном національної збірної, я завжди вважав себе представником Німеччини. Тому перед турнірами я зазвичай мав справу з країною-господаркою. Перед поїздкою на Євро-2012 я розмовляв про політичну ситуацію в Україні з німецьким журналом Der Spiegel. Молода демократія опинилася в небезпеці, адже те, як Віктор Янукович розібрався з Юлією Тимошенко, видалося мені дуже сумнівним. Тож я закликав Мішеля Платіні відстоювати права людини та свободу преси в Україні. Натомість президент УЄФА відповів: "Мені начхати, що говорить містер Лам. Я займаюся футболом, а не політикою".

Німеччина – Україна: під час історичного матчу пройде флешмоб під назвою "Tanke Schön"

Тоді люди ставили собі питання, чи залишиться Україна демократичною країною? А сьогодні Україна бореться за свободу Європи.

12 червня відбудеться тисячний міжнародний матч в історії німецького футболу. Німецький футбольний союз обрав правильного суперника – Україну. Футбол – хороший спосіб послати сигнал до миру та міжнародного взаєморозуміння. А досягти цього з максимальним ефектом можна якраз завдяки міжнародним матчам.

Футбол, який є командним спортом, може досягти набагато більше, аніж просто результату для турнірної таблиці. Польща, наприклад, прийняла понад півтора мільйона українців-біженців – більше, ніж будь-яка інша країна. Той факт, що дві сусідні країни разом провели міжнародний футбольний турнір 10 років тому, безумовно, трохи сприяв цій солідарності.

Німеччина – Україна: де дивитись перший матч Реброва на чолі "синьо-жовтих"

Футбол є засобом досягнення мети завдяки своїй популярності. Люди відволікаються, бурхливо святкують і, попри усе суперництво, збираються разом. Такий пакет розваг і така спільнота унікальні, такого більше ніде немає. Саме із таким розумінням я нині дивлюся футбол.

І це мій розвиток: від фаната, який захоплюється своїми кумирами, до футболіста, чиї кумири залишаються у думках під час 113 виходів на поле, який відчуває відповідальність представляти свою демократичну країну та до капітана, який спостерігає, куди рухається його команда. А тепер я директор турніру, де ми хочемо відзначати та зміцнювати європейські цінності. Це також визначає моє бачення України. Те, що там відбувається, загрожує не тільки їм, а й нам. Тому міжнародний матч проти України – чудова ідея", – резюмував Лам у своїй колонці, яку цитує Tribuna.

Німеччина – Україна: анонс товариського матчу