УКР РУС

"Таврія". Суцільні проблеми

29 грудня 2012 Читать на русском

Досі важко спрогнозувати, як команда гратиме у весняній стадії чемпіонату. Навіть попри те, що сімферопольці вже зіграли 18 ігор і, здавалося б, якісь попередні підсумки-прогнози вже можна робити.

а правда де?

Селюк звинувачує Куніцина, Куніцин - навпаки. З команди втікають футболісти. Словом, сам Коньков, як голова найвищої інстанції футболу в Україні, голову зломить.

Не будемо наразі ламати голови і ми. І не тому, що немає бажання розібратися в дуже дивній ситуації, яка склалася у сімферопольській команді. А тому що, найімовірніше, є там стільки підводних течій, про які звичайні уболівальники так ніколи і не дізнаються. Коли ж напишеш щось у виправдання одного - в іншого одразу знайдуться контраргументи. Навіть УЄФА зацікавився цією справою і заборонив “Таврії” проводити трансфери. Проте керівництво взимку начебто таки має намір працювати на трансферному ринку...

Ага, ще, ледь не забув. З Альтманом теж начебто проблемна ситуація. Пан Семен каже, що “Таврія” ще не виплатила йому компенсації за передчасний розрив контракту, а сума чималенька — мільйон доларів. У “Таврії” кажуть - нічого подібного...

школа для Лужного

Зараз же у кожному матчі на тренерському містку сімферопольців сидить Олег Лужний. Він тільки вчиться бути тренером і, якщо “Таврію” вважати школою (не початковою, звісно, початковими класами були “Динамо” та лондонський “Арсенал”, а школою середньою), то це чи не найкращий варіант набуття досвіду для Олега Романовича.

Коли Лужний тренував “Динамо”, то вибір, кого “ставити у старті”, у нього був великим, а погано зіграв - грій лавку, за тебе вийде інший. У “Таврії”, зокрема й через вищезазначені проблеми, в тому числі зі складом, дуже не поекспериментуєш. Та ще й команда - одна із найстаріших в УПЛ, адже середній вік гравців - майже 28 років.

Це все настільки втомило Лужного, що після одного із матчів тренер заявив, що потрібно змінювати 95 відсотків складу, щоправда, згодом він зізнався, що це були емоції.

зусиллями Назаренка

Чи змінять склад, чи ні, наразі невідомо, але те, що якось в інтерв'ю Лужний сказав, що в команді нікому зачепитися за м'яч, схоже, правда. Нападники “Таврії” Шиндер (якого так і не “прорвало”) та Фещук забили на двох лише чотири голи з 12-ти командних. А головним "забивалою" є (хто б сумнівався) Сергій Назаренко. На його рахунку 5 голів. А могло б бути на один більше, якщо б він реалізував пенальті у матчі з “Арсеналом”. У тому матчі “Таврія” недорахувалася двох очок, а зараз могла б бути на дві позиції вище. Та загалом, це не особливо на щось би вплинуло.

захист

І якщо у нападі неабиякі проблеми, то захист сімферопольців працює відмінно. І нехай вас не бентежить показник лише у 21 забитий гол - більшість з цих м'ячів “влетіли” від грандів, а загалом тактика “Таврії” проста - забити якнайшвидше гол і усією командою відійти в захист. За таким принципом сімферопольці перемогли у п'яти матчах. Керовані Єзерським оборонці діють чудово, от тільки ще б не остання ланка...

воротарі...

...або ж боксери. Це щодо Погорілого. Його удар в обличчя Громова, нагадувати, напевно, не варто. Але окрім того, що Сергій цим відтермінував свій виклик у збірну, так ще й Лужному не залишив вибору, як ставити у рамку Даміра Кахрімана. Голкіпер “номер два”, в принципі, рятував у багатьох ситуаціях, та й сейви красиві здійснював. Але інколи він припускався ну зовсім вже необов'язкових помилок. Тут можна згадати і матч з “Дніпром”, в якому “Таврія” вела до 74-ї хвилини, а у підсумку програла.

а що далі?

Навряд чи у грі “Таврії” щось зміниться після перерви. Команда й надалі не буде дораховуватися багатьох очок у зовсім необов'язкових матчах і у підсумку фінішує десь над зоною вильоту. Не дивно, що в таких постійних стресах Олег Романович якось заявив, що йому дуже важко у команда. Насамперед, психологічно. Але нічого, тримається і молодець.

цікава статистика

“Таврія здобула 6 перемог, чотири з яких вдома, зазнала дев'яти поразок та три рази зіграла внічию

В середньому за матч команда забивала 0,67 гола при пропущених 1,17. Перший гол таврійці забивали в середньому на 44-й хвилині а пропускали на 40-й. Найбільша перемога - 2:0 над “Кривбасом”, а поразка - 0:5 від “Металіста”.

наостанок

Тут важко ще щось додати. Майбутнє команди залежить від трансферів. Вже й начебто Безуса у Сімферополь хочуть запросити, але ж чи дозволить УЄФА?

Та й прощатися сімферопольцям здалося б із деким. Адже найдорожчий у команді Шиндер поки сподівань не виправдовує. Лужний, вочевидь, залишиться, Куніцин із Селюком продовжуватимуть розбірки. Словом, залишається сподіватися, що хоч якийсь лад у команді до кінця сезону нарешті буде, а не триватиме ще декілька сезонів...

Андрій Думич