УКР РУС

"Таке буває тільки у фільмах Клінта Іствуда". Хто такий Іван Саввіді – скажений прихильник Путіна, який атакував арбітра і зірвав чемпіонат Греції

14 березня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" розповідає про російського бізнесмена грецького походження, президента ПАОКа, де виступає український хавбек Євген Шахов.

Що трапилось?

Минулої неділі центральний матч 25 туру грецької Суперліги приймали Салоніки. ПАОК проти АЕКа – це завжди принципово. Тим паче, після минулорічного фіналу національного Кубка, в якому перемогу здобули "чорно-білі". Тим паче, після того, як "жовто-чорні" виявилися кращими у плей-офф за путівку у Лігу чемпіонів. І, тим паче, тепер, коли боротьба за чемпіонський титул наближається до свого апогею.

АЕК, ПАОК та Олімпіакос рухалися одним темпом, поки у 23 турі не накосячили ультрас із Салонік. Ще перед стартом поєдинку проти прямого конкурента, Олімпіакоса, із трибун "Тумби" в голову наставника пірейського клубу Оскара Гарсії прилетіла незрозуміла "бандероль". ПАОК покарали технічною поразкою 0:3, але це тільки зайвий раз підігріло агресивні настрої фанатських бригад і власника клубу із Салонік.

Фанати ПАОКа травмували наставника Олімпіакоса Оскара Гарсію – матч перенесено

До недільного поєдинку АЕК підходив у статусі лідера чемпіонату – 54 очки. Олімпіакос перебував на другій сходинці – 53 пункти. ПАОК – лише третій, 49 очок. Щоб повернутися у серйозні розбірки за титул, Салонікам необхідно було перемагати. Сухий рахунок протримався до ендшпілю, коли після подачі кутового Фернандо Варела таки забив у ворота гостей. Радість Шахова, який перебував у безпосередній близькості до воріт АЕКа, була передчасною – головний арбітр Георгіос Комініс у підсумку скасував цей гол. Причина – інший гравець команди розташувався в офсайді і перешкодив голкіперу належним чином зреагувати на удар. Справедливе рішення? Справедливе. Але господарі вважали інакше.

На поле поквапився власник ПАОКа Іван Саввіді у супроводі своєї свити – кількох бодігардів. При поясі в олігарха чітко окреслювалася кобура, з якої стриміло руків’я пістолета. Імпульсивно погладжуючи вогнепальну зброю, але не виймаючи її, Саввіді намагався прорватися до головного арбітра. На газоні і трибунах розпочався повний кавардак, тож судді, а разом з ними і футболісти АЕКа дременули у роздягальню. Навздогін рефері почув на свою адресу: "Ти – труп!" Це шипів озброєний олігарх.

Згодом правдивість погроз від Саввіді підтвердив головний тренер АЕКа Маноло Хіменес, який перебував в епіцентрі подій. "Такі сцени можна побачити тільки у фільмах Клінта Іствуда", – підсумував іспанський ентренадор. Упродовж двох років роботи у чемпіонаті Греції Хіменес був свідком всілякого, але щоб такого…

Матч так і не дограли.

Які наслідки?

Кадри із напівбожевільного вигляду чоловіком, який притримує зачохлений пістолет і дуже хоче всипати арбітру кілька "гарячих", у той же вечір облетіли провідні світові спортивні ресурси. Георгіос Васіліадіс, виконувач обов’язків міністра спорту Греції, оперативно прийняв рішення призупинити національну першість. Щоправда, зараз президент Суперліги Георгіос Стратос б’є на сполох: "Перервою нічого не добитися. Тут аби не зробити гірше. Призупинення чемпіонату руйнує увесь позитив і ставить грецький футбол у небезпечне становище, не кажучи вже про фінансові збитки для всіх команд".

Тим часом поліція підготувала ордер для арешту Івана Саввіді та його бодігардів. Проте стався небажаний витік інформації. Один із поліцейських входить до особистої охорони олігарха із ПАОКа – він завчасно попередив Саввіді, і той зник у невідомому напрямку! Невже вирішив скористатися методами Димінського? Втечі передувало звернення опального багатія, опубліковане на офіційному сайті ПАОКа.

"Закликаю всіх, хто коли-небудь любив наші чорно-білі кольори, стати щитом проти будь-якої провокації і пам'ятати: честь ΠΑΟΚа перебуває у наших руках і наша сила полягає не тільки в єдності, але і в здатності контролювати наші емоції, виключаючи дії, які можуть бути використані проти нашої команди.

Адже і раніше ми разом повставали проти будь-якої зовнішньої загрози і підтримували команду тільки своїм голосом. Я продовжую вірити в нас та в грецьке правосуддя і зроблю все для захисту інтересів ПАОКа законним чином. Дякую вам і сподіваюся на ваше розуміння".

Якимось футбольним сепаратизмом повіяло, чи не так? Наступного дня тональність у словах Саввіді змінилася кардинальним чином. Охолонувши і, вочевидь, усвідомивши, в який капкан він себе загнав, бос ПАОКа опублікував ще один лист.

"Я хочу вибачитися перед усіма шанувальниками ПАОКа, перед усіма грецькими вболівальниками і світовим футбольним співтовариством. Мені дуже шкода, що так сталося. Зрозуміло, я не мав права виходити на поле таким чином.

Повірте, я не збирався атакувати команду суперника або суддів. Я нікому не погрожував. На жаль, я, моя сім'я і мої колеги стали заручниками прогнилого футбольного істеблішменту".

Але залатати прорвану дамбу тепер буде вкрай важко. АЕК вже підготував документи проти ПАОКа і збирається скаржитись у ФІФА та УЄФА. Найшвидше відреагувала Асоціація європейських клубів – вона призупинила членство клубу із Салонік. Його долю вирішуватимуть на генасамблеї, яка запланована на 27 березня.

При найгірших розкладах усі грецькі команди усунуть від міжнародних змагань – про це попередила ФІФА. Чиновники світової організації серйозно занепокоєні величезною кількістю скандальних і насильницьких інцидентів у футболі Еллади. "Компетентні органи Федерації футболу Греції повинні вжити усіх необхідних заходів для викорінення усіх видів насильства і гарантувати проведення змагань", – заявили у ФІФА. Інакше – за борт.

Тому можна не сумніватися у тому, що наведення порядку розпочнеться із рецидивістів ПАОКа. Причому покарають їх демонстративно – щоб іншим страшно було.

Хто ви, містере Саввіді?

Івану Гнатовичу Саввіді – 58 років. Він народився на території Грузинської РСР, має міцне грецьке коріння. Після служби в радянській армії переїхав у Ростов-на-Дону, де здобув освіту і влаштувався на роботу у тютюнову фабрику. А далі – розвал Союзу, грандіозний перерозподіл майна і капіталів. У 1993-му Саввіді сів у крісло генерального директора компанії "Донской табак" – з того часу розпочинається стрімкий зріст персонального фінансового рахунку російського грека. Забігаючи наперед, варто згадати, що у 2011-му тютюнове дітище Івана Гнатовича оскандалилося після того, як запустило кілька цигаркових брендів, розрахованих на дітей і підлітків.

На початку "нульових" Саввіді стає президентом футбольного клубу Ростов. Амбіцій – "вагон и маленькая тележка", проте єдиним досягненням цієї команди за час його правління став вихід у фінал Кубка Росії-2003, де Ростов поступився московському Спартаку (0:1). У національній першості "комбайнери" претендували максимум на статус поганенького середняка, а іноді відверто боролися за збереження елітної прописки. У 2005-му Саввіді охолов до цього проекту.

На той час він вже заснував холдинг "Група АГРОКОМ", у який входять компанія "Донской табак", міжнародний аеропорт Ростова-на-Дону, різноманітні медіа-ресурси тощо. Маючи такий капітал, Саввіді, звісно ж, іде в російську Думу. Обирався туди на дві каденції – від партії "Единая Россия". Із Путіним його поєднують давні знайомства, а персональний сайт Саввіді виклав спільне фото із російським президентом.

У 2012 році російський багатій із серйозними намірами повертається на землю своїх предків. Фірма Dimera, яка належить Саввіді, купує 51% акцій ПАОКа – футбольний клуб із Салонік перебував на межі банкрутства. Новий президент сплатив 9 мільйонів євро, які заборгував клуб, а упродовж 4 років інвестував у ПАОК ще 82 мільйони євро. Тим часом пакет акцій клубу у власності Саввіді сягнув більше 80%. Принагідно олігарх отримав грецьке громадянство.

Упродовж 6 років правління Саввіді ПАОК так і не став чемпіоном Греції, щоправда, тричі фінішував на другій сходинці. Єдиний трофей – Кубок Греції, здобутий минулого року. Неадекватний недільний вчинок бізнесмена частково можна пояснити турнірним безсиллям. У Греції побутує думка, що багаторічне домінування головного флагмана – пірейського Олімпіакоса – не завжди є наслідком лише спортивної переваги "червоно-білих".

Проблеми Івана Саввіді не обмежуються тільки футбольною площиною. Нещодавно американські журналісти-розслідувачі зацікавилися портом у Салоніках, який приватизував власник ПАОКа. Точніше, не самим портом, а методами, якими це було зроблено. Саввіді звинувачують у шахрайстві. А ще йому закидають активне сприяння поширенню політики Путіна на Балканах.

Частина грецького суспільства також ставиться до Саввіді насторожено. Прихильники Олімпіакоса, наприклад, називають його лише "гостем" Еллади, а також вживають слово "росопонтіос". Мовляв, і не грек, і не росіянин.

"Я ображений, мене назвали гостем, якого пригріли. Це дає мені певні імпульси для переосмислення, – обурився Саввіді. – За чотири роки я з ПАОКом та іншими маленькими бізнес-проектами зробив у Греції більше, ніж дехто – за все своє життя".

Божевільна витівка на матчі ПАОК – АЕК не лише надає шикарні козирі недоброзичливцям Івана Саввіді, а й може перекреслити усі його заслуги перед клубом із Салонік.

Сторінка автора у Facebook

"Я вб’ю тебе, твою дружину і твоїх дітей". Небезпечний власник АЕКа, готовий заплатити шалену суму за перемогу над Динамо