УКР РУС

“ТАААААААК! Ісландія два, Австрія один!”. Гудмундур Бенедіктссон - найемоційніший коментатор Євро

26 червня 2016 Читать на русском
Автор: Дмитро Гончар

"Футбол 24" розповідає про одного із найексцентричніших коментаторів нашої планети.

Божевілля… Фантастика… Саме такі слова асоціюються із Ісландією на турнірі у Франції. І цей ряд хвалебних од, без сумніву, можна і варто було б продовжити, проте найкраще це здатен зробити Він - вашій увазі Гудмундур Бенедіктссон, людина, яка своїм коментаторським хистом, менше ніж за хвилину, прославилась на увесь світ.

“Все відкрито! Tеодор Ельмар! Він один на їхньому боці поля? Три на двох! Еммі (скорочено Ельмар)! Усередині коробки! Усередині штрафного! Еммі! ТАААААК! ТАААААААК! ТАААААААК! ТАААААААК! ТАААААААК! ТАААААААК! Ми перемагаємо! Ми потрапили до 16-ти кращих команд! Ми кваліфікувалися у плей-офф! Ми перемагаємо Австрію! Голос зник, але це не має значення, ми пройшли далі! Арнор ІнгвІ Траустассон! Відзначився! Ісландія два, Австрія один! Який момент! Який момент! Що!..."

В цьому епізоді “знесло голову” не тільки нашому герою, але і усій Ісландії, яка, забивши Австрії вдруге і залишивши з носом зіркову Португалію, посіла друге місце у групі F - Кріштіану і Ко лише треті, коли австрійці, так і не перемігши на цьогорічному єврофорумі, безславно попрощались із турніром.

А от у повсякденному житті 41-річний ісландець, окрім коментаторського цеху, входить до тренерського штабу того самого “Рейк’явіка”, із яким відносно нещодавно у єврокубках грали львівські “Карпати”.

Також на батьківщині Гуммі Бен (власноруч придуманий псевдонім) відомий виступами за ісландські (само собою!) та бельгійські команди, із яких для нашого читача виділимо більш-менш впізнавані “Валюр” і вищезгаданий “Рейк’явік”.

В останньому Гудмундур, який все своє життя виступав на позиції форварда (61 забитий м’яч на клубному рівні), якраз і повісив бутси на цвях - прощальний поєдинок зіграний у 2009 році.

Пройшовши усі рівні збірної, починаючи із U-17, попри вдалий дебют за дорослу команду у грі із ОАЕ (1994 рік), де молодий нападник відзначився забитим м’ячем, стати вагомою футбольною персоною в Ісландії йому не вдалось - десять поєдинків і лише два голи в активі, результат, відверто кажучи, нікудишній.

Зовсім згодом на небосхилі засяяла зірка Ейдура Гудйонсена - найвпізнаванішого ісландського гравця у світі, то ж у Гудмундура не залишалось нічого іншого, як спочатку вболівати за Ейдура, а згодом в одну мить стати популярнішим за свого феноменального співвітчизника, щоправда вже у зовсім іншому амплуа. Тепер чекатимемо на хід від Гудді, а чому ж ветерану не нагадати про себе?

Така надемоційність є притаманною окрасою репертуару футбольного фахівця (уявіть собі, що він там витворяє із підопічними?). У цьому, безсумніву, встигли переконатися глядачі ісландського телебачення, які неодноразово ставали свідками колоритних ефірів за участі Бенедіктссона.

Ось славетний чемпіонський гол Серхіо Агуеро - дивіться, слухайте і насолоджуйтесь.

Можливо, футбольна фортуна усміхнеться й синові головного ньюсмейкера останніх днів Альберту (у свої 19-ть виступає за молодіжну команду ПСВ) і, безумовно, хоче перевершити досягнення свого тезки-прадіда Альберта Гудмундссона (перший футболіст-професіонал в Ісландії), який пограв за такі команди, як “Рейнджерс”, “Арсенал”, “Мілан” та “Нансі”. Більше того, у 1980-му році Альберт-старший був кандидатом на пост голови держави, проте це вже зовсім інша історія.
Автор в соцмережах: VK, Instagram