УКР РУС

Суркіс: Я не вірю в неофіційні версії дискваліфікації "Динамо"

21 листопада 2015 Читать на русском

Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс відверто поспілкувався з журналістами і розповів про свою думку щодо відразу декількох ключових тем.

- Найголовніше - ми взяли три очки. Я вже багато років у футболі і знаю, що таке після збірної грати через 2 дні на третій. Крім усього іншого, емоції всі були залишені у вболіванні за нашу збірну. Матч був адреналіновий, тому і в мене емоцій не було. Ті, хто вийшов, хто готувався, хлопці молодці, взяли три очки. Ця гра, як підготовка, тренування з підвищеною відповідальністю, я тільки що сказав у роздягальні. Найголовніша гра сезону нас чекає в Португалії. Тоді можна буде зробити вже оцінку, не усього сезону, але, у кожному разі, як ми виступимо в Лізі Чемпіонів. У нас є шанс, ми повинні за нього чіплятися до останнього, я вважаю і не боятися нікого, виходити і грати лише на перемогу. Тому що ні нічийний результат, ні поразка, природно, нас не влаштує, я майже впевнений, що у Лігу Європи ми вже потрапили, тому нам потрібно виходити, боротися за честь клубу. Фінансова складова у команди хороша, преміальні, тому ми повинні виходити і боротися.

- Резерв у Реброва хороший, вийшла фактично інша команда ...

- Резерв справді хороший. Хачеріді - не був заявлений, не було Ярмоленка, а Гармаш вийшов, але не грав усю гру. Практично всі, хто грав за збірну - відпочивали. Команда укомплектована. Ті, хто сидить і чекає свого часу, не дарма "їдять свій хліб".

- Сьогодні грав Юнес Беланда. Він мало грає в цьому році. Як оцінюєте його гру?

- У нього були певні причини, і він знає про них. Він багато пропустив на зборах, через свята. Потім він був травмований. Зараз каже, що готовий на 100%. Можливо, йому не вистачає ігрової практики, як і Теодорчику. Однак, Юнес - висококласний футболіст і він нам дуже потрібен.

- Багато гравців "Динамо" поїдуть на Євро-2016. Ви цьому раді?

- Я дуже радий. Поїдуть і хорвати, і поляки, не лише українці. І ось вчора, пізно вночі (25 годин перельоту) прилетів Гонсалес. Усе це позначається на команді. Але ми нічого не можемо вдіяти з календарем. Тому повинна бути глибина складу, яка сьогодні, слава Богу, у нас є. Я не знаю побажання Сергія Станіславовича на зимову трансферну кампанію. Але, думаю, від нас ніхто цього разу не піде.

- А хтось прийде?

- Є списки гравців, селекція працює. Будемо дивитися по мірі того, якщо хтось піде - значить будемо купувати.

- Уболівальники обійшлися сьогодні без піротехніки - вам вдалося знайти слова, щоб вас зрозуміли?

- Розумієте, в чому справа. Те, що сталося з "Челсі", у мене таке враження, що це була якась провокація. У нашій країні расизму апріорі немає. У нас багатонаціональна країна. Я говорю і по-російськи, і по-українськи. Думаю, це була якась спланована акція. Та купка негідників, яка це виконала, заважає можливості 60-ти тисячам людей приходити на стадіон. Я думаю, що буде достатньо суворе покарання. УЄФА - така організація, яка не бере так просто довгу паузу, вони серйозно розглядають цей інцидент. Як президент клубу можу сказати з повною відповідальністю - расизму там не було. Це була якась побутова сутичка, яка була спровокована. Хто це зробив, ми вже майже знаємо, і нам залишилося небагато, щоб довести цю справу до кінця і ми будемо "знати героїв в обличчя", хто паплюжить український футбол.

- Кажуть, що ви дали команду "знайти і покарати"...

- Повірте мені, я не пошкодую нічого для цього. Засоби знайдемо. А карати - я не кат. Є правоохоронні органи для цього. Порушники повинні постати перед громадськістю. Нехай їх навіть не посадять, я не за те, щоб їх посадили. Їх повинні бачити люди в обличчя, перед камерами. Ми з вами спілкуємося, а мільйони любителів футболу прийшли б на "Олімпійський". Грати без глядачів - тоді для чого вкладати гроші у футбол, говорити про трансфери. Ми - цивілізована країна, потрапили на чемпіонат світу у Франції. Подали заявку на проведення фіналу Ліги чемпіонів. А для цього таких інцидентів бути взагалі не повинно. Тому ми цим серйозно займаємося. Ми не можемо простежити за уболівальниками на стадіоні - 60 000. "Олімпійський" повинен відмовитися від запрошення стюардів і ми цим займаємося самі. Запевняю, таких конфліктів не буде.

- 24 серпня грають "Динамо" з "Порту". Ухвалять рішення до цієї дати в УЄФА?

- Ухвалять чи ні - у нас ще є апеляції. Потрібно пройти багато інстанцій, якщо покарання буде занадто суворим і безпідставним. Але вони просто так не приймають рішень. Для цього прислали своїх інспекторів і все чітко відстежили. Тому приймуть виважене рішення. Інспектор не помітив порушень. Ще раз кажу - расизму там не було.

- Неофіційно кажуть, що дискваліфікація на два матчі без глядачів.

- Я не вірю в неофіційні версії. Наші юристи готують папери, юристи УЄФА також цим займаються. Ми допущені на цей розгляд. Будемо допущені, тільки якщо потрібно буде подавати апеляцію і надавати аргументи. Якби мені сьогодні сказали, як президенту клубу, я готовий заплатити будь-який штраф і попередити уболівальників, що так поводитися не можна.

- У матчі з "Оболонню" у головній ролі був "динамівський" вихованець Артем Фаворов. Чи планується його повернення в "Динамо"?

- У мене є люди, які цим займаються. Якщо тренер і селекція визнають потрібним його повернути, думаю, це не буде проблемою.