УКР РУС

Суркіс: Хочу, щоб Кубок Європи на чотири роки затримався в Україні

14 травня 2012 Читать на русском

Голова Федерації футболу України на прес-конференції в столичному Будинку футболу відповів на запитання журналістів.

- Григорію Михайловичу, як вам підготовка арен Євро-2012 до мундіалю? Чи є проблеми?

- УЄФА дійсно 11-го травня прийняла всі стадіони в своє управління. Що стосується підготовки арен до Євро - не можу розповісти вам багато таємниць. Їх просто немає. Якби були якісь проблеми, які найближчим часом не могли б бути вирішені, такі стадіони не прийняла б УЄФА.

Як ви знаєте, польські стадіони зараз займаються грандіозною справою: заміною трав'яного покриву. Що стосується наших арен, то на "Олімпійському" немає проблем, на "Металісті" - немає проблем. "Донбас-Арена"- стандарт, шаблон, за яким колективи повинні готуватися приймати Лігу чемпіонів. Більшого досвіду, ніж у "Донбас-Арени", немає в жодного іншого стадіону. Що стосується "Львів-Арени", то там наносяться останні штрихи. Але немає сумнівів, що українські арени будуть до Євро відповідати всім стандартам.

- Нещодавно ви поділилися своєю мрією: провести Євро на хорошому рівні і щоб Кубок Європи залишився в Україні. Хто краще готовий:  головна команда країни чи Київ - як приймаюче місто?

- Це складне і водночас легке питання. Ще порівняно недавно було багато сумнівів щодо того, чи зможе Україна провести Євро. Ми дотерпіли - і 10-го грудня 2009-го року нам було сказано, що право на проведення ЧЄ буде паритетним з Польщею. Всі гарантії Україна виконала, що підтверджено УЄФА.

Після турніру залишиться величезна спадщина: дороги, термінали аеропорти, готелі ... Всі наші попередні мрії здійснилися. Я дійсно хочу, щоб Кубок Європи на чотири роки затримався в Україні. Мрія повинна бути такою - рухатися крок за кроком. Спершу вийти з групи, а там вже йти далі. Мрії збуваються - але поступово.

- Григорію Михайловичу, в 2006-му ви говорили: Блохін - фартовий. Як думаєте, Олег Володимирович не розгубив цю фартовість до 2012-го?

- Якщо ми розраховуватимемо тільки на фарт головного наставника збірної, то нам треба зупиняти прес-конференцію і розійтися. У Блохіна величезний досвід, це найбільш успішний тренер України за останні роки. Не потрібно покладати відповідальність на одного Блохіна, тренерський штаб та гравців. Давайте всі разом сподіватися, підтримувати і вболівати за нашу команду. Відповідальність повинна бути спільною.

- Сьогодні ви зробили крок назустріч майбутньому, підписавши контракт з Олегом Блохіним. Чи варто очікувати ренесансу українського футболу в наступні два роки, аж до ЧС-2014?

- Наступного року виповниться 20 років як я перебуваю у великому футболі. Мені було б прикро, якби я вважав, що кожен рік, проведений мною в футболі, не мав би певного ренесансу. Кожен рік в більшій чи меншій мірі давав нам новий стрибок - нових футболістів, нових чемпіонів, володарів Кубка країни.

За роки своєї незалежності країна брала участь на ЧС-2006, пройшовши відбір з Олегом Блохіним. Потім ми не потрапили на Євро-2008. Важко було домогтися права приймати чемпіонат, ще важче - національній збірній готуватися до євромундіалю без офіційних матчів. Наскільки буде успішним виступ у червні цього року, настільки ми зможемо бути впевнені, що ренесанс триватиме.

Зараз з'явилося багато талановитих футболістів, на яких ми можемо розраховувати як на потенційних учасників майбутнього Євро-2012 і подальшого відбору до ЧС-2014. У тренерському штабі працюють легендарні особистості. Хіба хтось вірив, що в 2009-му році наша юніорська збірна під керівництвом Калитвинцева зможе підняти над головою Кубок Європи? Хіба є у нас сумніви в тому, що в майбутньому нас чекає ренесанс? У мене таких сумнівів немає.