УКР РУС

Супермен і співавтор найкращого італійського голу Шевченка. 10 цікавих фактів біографії Джанлуїджі Буффона

28 січня 2016 Читать на русском

28 січня - день народження одного з найкращих воротарів світу. Буффону - 38. "Футбол 24" зібрав колекцію фактів, пов'язаних з професійною діяльністю голкіпера, і не тільки з нею.

Джанлуїджі Буффон - футболіст видатний. Але при цьому звичайна людина. Зі своїми слабкостями і достоїнствами, пороками і позитивними рисами характеру. Зовсім не "Супермен", хоч і носив символіку видуманого героя.

 

1. Двоюрідний онук легенди "Мілана" та "Інтера"

Двоюрідний дід Джанлуїджі, Лоренцо Буффон, в 50-60-ті роки минулого століття був основним воротарем "Мілана" та "Інтера". Пограв також за збірну Італії. Ось звідки спортивні гени! Втім, у Джіджі вся сім'я спортивна: мама Марія-Стелія була чемпіонкою Італії з метання диска, батько Адріано займався важкою атлетикою. Сестри захоплювалися волейболом, а дядько по материнській лінії Анджело Мосакко виступав за баскетбольну збірну Італії.

 

2. Юний рекордсмен

Джанлуїджі Буффон дебютував у Серії А в 17 років, коли встав у ворота своєї "Парми" в матчі проти грізного тоді "Мілана". Матч завершився з рахунком 0:0. Таким чином Джіджі став наймолодшим воротарем в історії італійської Серії А. І на довгі роки - найуспішнішим. Судіть самі по нарізці відео з найкращими сейвами голкіпера:

 

3. Кумир висхідної зірки

Буффон і Доннарумма - тепла зустріч.

Цей рекорд протримався 20 років і був побитий восени 2015-го, коли у воротах "Мілана" дебютував 16-річний Джанлуїджі Доннарумма. Вам справді треба повідомляти, хто саме був кумиром юнака в дитячі роки, чи самі здогадаєтеся? Буффон! Трохи пізніше тезки зустрілися і навіть обмінялися светрами. Трапилося це після матчу "Ювентус" - "Мілан" (1:0).

 

4. Вірний "Старій Синьйорі"…

Коли "Ювентус" покарали за гріхи керівництва (організація договірних матчів), через які колишній генеральний директор "Старої Синьйори" Лучано Моджі отримав тюремний термін, Буффон не пішов із клубу, засланого в Серію В. А це ж означало як мінімум два сезони без єврокубків. Респект!

А через роки, підписуючи новий контракт з "Ювентусом", Джіджі погодився на значне зниження зарплати, щоб клуб не відчував фінансових труднощів.

 

5. … але не вірний молодій синьйорі!

2014 рік. На ЧС-2014 у Бразилії сім'я ще була разом.

Буффон був одружений на віце-міс Чехії, колишній фотомоделі Альоні Шередовій. У них двоє синів - 8-річний Луї Томас і 6-річний Девід Лі. Але з 2014 року вони не живуть разом.

 

6. Одружився, програвши парі

На початку століття Альона була нарозхват в ролі фотомоделі.

Що цікаво, одружилися Буффон і Шередова на спір: після трьох років знайомства уклали парі, що якщо Буффон стане чемпіоном світу, то одружиться на Альоні. Після успіху на ЧС-2006 відступати було нікуди.

 

7. "Хет-трик" із синів і нова подруга-журналістка спортивного каналу

Іларія на 4 роки старша від Джіджі! А так і  не скажеш...

Публіка вважала пару Джанлуїджі-Альона майже ідеальною. Але Буффон і Шередова розлучилися. А 6 січня у Джіджі і його нової подруги, телеведучої спортивного каналу Sky Іларії Д'Аміко народився син Леопольдо Марія.

 

8. Не фашист, а фанат хокею!

В молоді роки Буффон любив епатувати публіку. То число 88 на спині, то знак Супермена на грудях.

Втім, розлучення - не найгучніший скандал в кар'єрі Буффона. Ще виступаючи за "Парму", він, від нічого робити, змінив звичну "одиницю" на воротарському светрі на число "88". Буффона тут же звинуватили у фашизмі, так як в певних колах це число розшифровується як фашистське вітання "Heil Hitler!" (буква Н - 8-а в латинському алфавіті).

Буффон виправдовувався: "Відчепіться від мене. Ніякий я не фашист. Просто я захотів взяти дві вісімки, щоб підтримати канадського хокеїста Еріка Ліндроса, який виступає під №88. Він отримав струс мозку, ось я і взяв на знак солідарності з ним номер Еріка". Публіка аргументам не повірила - Буффон два вісімки зняв.

 

9. Другий після Льва Яшина. І після Каннаваро

Любимо Буффона ми за його натхненну гру. Недарма за більш, ніж 50 років, ближче всіх з воротарів підійшов до виграшу "Золотого м'яча". Після перемоги в опитуванні на звання найкращого гравця Європи Льва Яшина (1963 рік) жоден з голкіперів не мав реальних шансів на визнання. Буффон же зайняв 2-е місце в опитуванні за підсумками 2006 року, поступившись тільки своєму землякові - капітану збірної Італії Фабіо Каннаваро.

 

10. Співавтор голу-красеня від Андрія Шевченка

А ще Джанлуїджі став мимовільним співавтором голу, який в Італії називають найкращим за всю кар'єру в "Мілані" українця Андрія Шевченка.

Провини Буффона в пропущеному м'ячі немає, але все одно ми йому за гол вдячні. Йому залишалося не дати м'ячу влітати у сітку. Він це вміє робити.

Руслан Меженський, Футбол 24