УКР РУС

Судний день українських клубів в Лізі Європи. Анонс

7 серпня 2014 Читать на русском

"Чорноморець" і "Зоря" сьогодні повинні надолужити втрачене у першому матчі 3-го кваліфікаційного раунд ЛЄ.

Перед українськими командами стоїть непросте завдання: "Зорі" в Норвегії обов'язково потрібно забивати, а завдання "Чорноморця" - як мінімум двічі розписатися у воротах "Спліта" і при цьому не пропустити.

"Чорноморець" - "Спліт" - 19:00, Одеса, стадіон "Чорноморець", арбітр - Хесус Гіль Мансано (Іспанія). Перший матч 0:2

В минулому сезоні одесити стали справжнім відкриттям Ліги Європи. Спочатку "Чорноморець" несподівано пробився у груповий етап, а згодом ще більш сенсаційно вийшов в 1/16. І навіть на цій стадії команда Григорчука виглядала пристойно. Щоправда, клас "Ліона" виявився все-таки вищим. Команда провела відмінний сезон, тим самим піднявши планку вимог до себе. Поразка від "Спліта" 2:0 крізь призму минулого сезону, звісно, виглядає дуже блідо, а пропущенні голи через дитячі помилки взагалі виглядають, як якесь непорозуміння. "Спліт", якого перед першим матчем вважали аутсайдером, тепер став фаворитом. Вистачає хорватам забити один гол, як шанси одеситів знизяться практично до нуля. В такому випадку для виходу в наступний раунд не вистачить навіть трьох забитих м’ячів.

Проблем в "Чорноморці" вистачає і особливо це стосується оборони. В минулому турі чемпіонату "моряки" в матчі проти "Іллічівця" пропустили аж тричі. Правда, поразки уникнути вдалося, але навряд чи можна з впевненістю говорити про великі успіхи в атаці. Наприклад, у Хорватії українці спромоглися лише на один удар в площину воріт. При таких роскладах сподіватися на позитивний результат не доводилося. Зараз одесити повинні діяти набагато агресивніше в атаці, але крім цього зуміти не отримати удар у відповідь, який може відправити їх в нокаут.

На жаль, не обійшлось і без кадрових проблем. Шиндер та Балашов у першому матчі отримали травми і проти маріупольців не зіграли. Балашов точно не зіграє і сьогодні, а Шиндер - під питанням. Також точно не вийде на поле Назаренко. В світлі того, що сьогодні потрібно більше атакувати, ця втрата для одеситів може стати ключовою.

"Мольде" - "Зоря" - 19:00, Мольде, стадіон "Акер", арбітр – Стівен Маклін (Шотландія). Перший матч – 1:1

Перевага "Мольде" полягає в тому, що тепер їх влаштує нульова нічия. Однак є великі сумніви в тому, що норвежці виберуть тактику на утримання рахунку. Якщо в першому матчі вони дозволяли собі грати прагматично, що принесло свої плоди, то тепер на правах господаря, швидше за все, гратимуть першим номером. Можливо, вони самі цьому і не раді, але "Зоря" ще не настільки маститий боєць на євроарені, щоб нав'язати супернику свою гру. Тим паче, набагато досвідченішому супернику ще й на його полі. Зрештою, саме це може зіграти на руку  луганчанам, адже повинен з’явитися шанс "підловити" норвежців.

До слова, "Мольде" зараз це не "якась там команда" зі Скандинавії, а найкраща в Норвегії. Наразі "Мольде" беззаперечний лідер Тіппеліги, випереджаючи найближчого переслідувача аж на 8 очок. Це до того, що суперник у луганчан справді сильний і нічия 1:1 в першому матчі – не найгірший результат. Інша справа, що зрівняли норвежці не без допомоги арбітра, який під час гольової атаки не помітив, що м’яч вийшов за межі поля, після чого "Мольде" й зрівняв рахунок. Результативна нічия в першому матчі кардинально змінила ситуацію, але це непоганий досвід для "Зорі", яка опинилась в ситуації, коли потрібно здобувати результат.

Олег Телюк, Football24